Polițeanu, scrisoare pentru Ploiești către premierul Nicolae Ciucă

Daniel Dimache -

Polițeanu, scrisoare pentru Ploiești către premierul Nicolae Ciucă
 
MIHAI POLIȚEANU, deputat neafiliat de Prahova

În această dimineață i-am adresat o scrisoare premierului Nicolae Ciucă în care i-am cerut ajutor urgent pentru Ploiești. În plină iarnă ploieștenii riscă să înghețe în apartamente din cauza situației în care liderii locali ai PNL, Roberta Anastase, Iulian Dumitrescu și Andrei Volosevici, au adus sistemul de termoficare. Certurile dintre aceștia au dus la pierderea unei finanțări europene de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelei primare de termoficare, au lăsat ploieștenii fără apă caldă 3 luni și în pericol de a rămâne și fără căldură la parametri necesari, câteodată deloc, în plin sezon rece.

Vă prezint în continuare scrisoarea semnată de mine, deputat neafiliat de Prahova, Mihai Polițeanu, de Andrei Lupu, deputat de Prahova, membru REPER, de Mihai Neagu, consilier județean (exclus din USR), Magdalena Trofin, consilier local (suspendat din USR) și Mihai Tonsciuc, consilier local (exclus din USR). 

Solicităm tuturor parlamentarilor de Prahova să-i scrie sau să vorbească cu premierul pentru ajutor financiar de urgență.
 
 
Domnule prim-ministru Nicolae Ciucă,

Municipiul Ploiești se află într-o situație disperată. În plină iarnă, cu temperaturi care ajung uneori sub zero grade în timpul nopții, ploieștenii riscă să înghețe în apartamente din cauza incapacității autorităților locale de a le asigura căldură la parametri necesari prin sistemul centralizat de termoficare. Situația se perpetuează din luna august 2022 când Ploieștiul a rămas timp de 3 luni fără apă caldă și, ulterior, în mod repetat, fără căldură pe timpul sezonului rece.

Urgența și gravitatea situației ne obligă moral și politic, în calitate de reprezentanți aleși ai cetățenilor din Ploiești și Prahova, să facem apel la dumneavoastră și la Guvernul României pentru a interveni cât mai repede în ajutorul ploieștenilor.

Ploieștiul are nevoie urgentă de:

1)      20 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelei termice;

2)      20 de milioane de lei pentru a porni Cazanul 5 și turbina aferentă în cogenerare de la CET Brazi.

 
Astfel:

1)      Reabilitarea rețelei termice:

§ Consiliul Județean Prahova, condus de dl. Iulian Dumitrescu, a transferat în toamna lui 2022 Centrala de Termoficare de la Brazi și rețeaua primară de transport a energiei termice de la județ la municipiu. Schimbarea regimului de proprietate a fost o decizie catastrofală pentru că astfel s-a pierdut o finanțare europeană de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului primar de transport al energiei termice (12 km de rețea) pentru care se semnase anterior un contract de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). Decizia a fost luată de Consiliul Județean Prahova și de Consiliul local Ploiești deși se știa că una din consecințe este pierderea acestor bani și, astfel, șansa de a asigura căldură Ploieștiului;

§  Ca urmare, în decembrie 2022, subsemnații Mihai Polițeanu și Andrei Lupu – deputați de Prahova, am depus un amendament la proiectul Bugetului de Stat prin care am solicitat alocarea sumei de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului primar de producere și transport al energiei termice. A fost o cerință de bun simț, având în vedere că pierderea banilor europeni și consecințele dramatice asupra ploieștenilor au fost o decizie politică conștientă și cinică a partidelor din CJ Prahova și CL Ploiești, de care ploieștenii nu sunt vinovați și pentru care ploieștenii nu trebuie pedepsiți prin frig în case. Din păcate, amendamentul a fost respins cu votul acelorași partide.

 2)      Pornirea Cazanului 5 și a turbinei în cogenerare:

 §  La acest moment, Ploieștiul se încălzește prin Cazanul de apă fierbinte (CAF) 2 al CET Brazi, situat în afara Ploieștiului. Acesta nu are puterea de a asigura agentul termic necesar și, în plus, suferă de avarii săptămânale care duc la întreruperea furnizării agentului termic o dată la câteva zile;

§  Pierderile pe rețeaua de distribuție sunt, conform datelor comunicate de autoritățile locale, de circa 50%, un record național negativ, depășind și situația dramatică a Bucureștiului;

§  Compania municipală Termo SA Ploiești, furnizorul agentul termic, este de facto în situație de faliment, neavând bani de gaze și, cu atât mai puțin, de investiții. Primăria Ploiești, la rândul ei, a ajuns să se împrumute de la firme private pentru a împrumuta la rândul ei compania municipală. S-a creat o schemă piramidală, prin împrumuturi din banii ploieștenilor, care nu vor fi returnate vreodată către bugetul orașului;

 §  Pornirea Cazanului 5 ar asigura necesarul de căldură care să ofere un minim confort termic pentru restul sezonului rece, iar turbina în cogenerare ar asigura un venit suplimentar prin producție de energie electrică, care să mai diminueze presiunea financiară uriașă asupra bugetului local.

Pentru toate aceste motive, vă solicităm să alocați Ploieștiului din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Guvernului cele 20 de milioane de euro, respectiv cele 20 de milioane de lei, bani necesari pentru a aduce la linia de plutire sistemul de termoficare din Ploiești.

Cu speranță că veți acționa în interesul cetățenilor,

 Așteptăm răspunsul dumneavoastră,


Mihai Polițeanu – deputat în Parlamentul României

Andrei Lupu – deputat în Parlamentul României

Mihai Neagu – consilier în Consiliul Județean Prahova

Magdalena Trofin – consilier în Consiliul local Ploiești

Mihai Tonsciuc – consilier în Consiliul local Ploiești