Politica prin boicot/ CJ Prahova are preşedinte, pe Bogdan Toader, dar nu şi vicepreşedinţi

Daniel Dimache -

Într-o şedinţă încinsă la propriu, de zăpuşeala din Sala de 200 de locuri a Palatului Administrativ înţesată de oameni, administraţia judeţeană a mai făcut doi paşi înainte spre normalitate şi unul înapoi, cam aşa ca pe la noi.

Consilierii liberali aleşi, sub spectrul pierderii mandatelor, s-au prezentat la şedinţă, după ce le-au boicotat pe cele două anterioare şi au participat la învestirea Consiliului Judeţean Prahova şi la alegerea preşedintelui, acum cvorumul de prezenţă fiind sută la sută. Au fost două propuneri, a PSD – Bogdan Toader şi a PNL – Iulian Dumitrescu. S-a votat după o confruntare de discursuri pe aceeaşi temă, a votului secret, liberalii spunând că e ilegal ca după ce votează în cabină, consilierii să arate votul colegilor, de cealaltă parte pesediştii acuzând că aceştia au încercat să le cumpere sau şantajeze consilierii ca să trădeze.

Toată lumea, presă şi politicieni deopotrivă, a filmat momentul votării, pentru a avea dovezi, inclusiv în instanţă probabil. La numărare, rezultatul aşteptat: a câştigat Bogdan Toader, cu 22 de voturi pentru, exact câţi consilieri numără coaliţia PSD-ALDE-PMP, în timp ce, surpriză, Dumitrescu a avut 14 voturi pentru (din 15 consilieri PNL) şi a existat o… abţinere. După acest vot, consilierii judeţeni liberali s-au retras pentru a lăsa coaliţia majoritară să-şi rezolve singură problema vicepreşedinţilor. Care nu ar fi trebuit să fie o problemă, dar surpriză din nou! Consilierii judeţeni ALDE au plecat pur şi simplu, rămânând o prezenţă sub cvorumul de sub 50 la sută, ceea ce a determinat ca şedinţa să fie suspendată. Se pare că disensiunile au plecat de la faptul că sunt 3 partide în alianţă şi doar două posturi de vicepreşedinte. Variantele de propuneri se pare că ar fi Laura Moagher (PSD), Cătălian Bozianu (PMP) şi Vasile Pătraşcu (ALDE), ultimul, probabil, fiind scos din schemă, dacă este să ne luăm după mişcarea de retragere a colegilor săi. Din acest punct, totuşi, poate începe activitatea administraţiei judeţene, în condiţii aproape normale.

Încă ceva: este de aşteptat ca o parte dintre noii consilieri judeţeni, aflaţi în stare de incompatibilitate, având diferite funcţii în aparatul administraţiei judeţene sau ocupând posturi de parlamentari, să renunţe la una dintre calităţile incompatibile, inclusiv la calitatea de consilieri judeţeni.