Poliţişti din Prahova, intervenţie într-un dosar de braconaj cinegetic

Redactia -

Poliţişti din Prahova, intervenţie într-un dosar de braconaj cinegetic

La data de 4 iulie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciului de Investigaţii Criminale – I.P.J. Vâlcea, împreună cu poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din judeţele Bucureşti, Sibiu, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa, au pus în aplicare 8 mandate de percheziţie domiciliară la locuinţele unor persoane din judeţul Vâlcea şi municipiul Bucureşti.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020 – 2023, persoanele bănuite ar fi efectuat acte de braconaj cinegetic atât ziua, cât şi noaptea, la speciile de mistreţ şi cervide, într-un fond de vânătoare din judeţul Vâlcea.

Bănuiţii nu ar fi respectat regimul armelor şi muniţiilor, în sensul în care ar fi efectuat operaţiuni ilegale de încărcare a cartuşelor de vânătoare şi ar fi efectuat, în repetate rânduri, uz de armă letală, fără drept, pe acelaşi fond de vânătoare. Două dintre persoanele cercetate ar fi desfăşurat acte de braconaj piscicol, pe cursul râului Olt, la diferite specii de peşte.

În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 19 arme de vânătoare de diferite calibre, o armă neletală de tir sportiv, 103 cartuşe de vânătoare calibru 12 şi 16, 45 de cartuşe de vânătoare calibru 12, confecţionate artizanal, 8 cartuşe calibru 5,6, deţinute fără drept, 16 trofee de cervide şi 3 dispozitive de iluminare pe timp de noapte.

Totodată, au fost ridicate 3 sertizatoare pentru confecţionarea artizanală a muniţiei, 200 de grame de pulbere explozivă, 83 de capse folosite pentru confecţionarea artizanală a muniţiei, 7 telefoane mobile şi o cameră mobilă de supraveghere.

De asemenea, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.000 de lei, pentru nerespectarea condiţiilor legale de păstrare a armelor şi muniţiilor, urmând a fi aplicate două măsuri complementare de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire arme.

În cauză, se efectuează cercetări faţă de 8 persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi uz de armă fără drept.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.