Portari tineri din producția academiei Petrolului, detașați la cele două divizionare C din… Dej! Alt portar, dar și jucători de câmp, tot tineri, au fost împrumutați în județ, la CSO Plopeni

Dragos Trestioreanu -

Portari tineri din producția academiei Petrolului, detașați la cele două divizionare C din… Dej! Alt portar, dar și jucători de câmp, tot tineri, au fost împrumutați în județ, la CSO Plopeni

Într-o vreme în care se bate monedă tot mai mult, printre oamenii de fotbal din România, dar și printre iubitorii sportului rege de la noi, în direcția creșterii copiilor și juniorilor autohtoni, măsura conducerii executive a Petrolului Ploiești de a detașa o serie de „underi” la diverse cluburi din țară, pentru a bifa mai multe meciuri oficiale, pare absolut binevenită. Asta pentru că, oricum am da-o, nivelul fotbalistic din al treilea eșalon, deși cvasi-amator, este superior celui din întrecerile de profil, gen Liga Elitelor sau Campionatele Naționale.

Potrivit www.fcpetrolul.ro, în ultima zi de marcato de iarnă, ploieștenii au semnat contracte de profesioniști cu o serie de tineri jucători și apoi i-au direcționat în județ sau în țară. Este vorba despre doi portari, Alexandru Radu (născut în anul 2003) și Flaviu Bodea (2003), ca și de jucătorii de câmp Rareș Simionescu (mijlocaș; 2002) și Dacian Dunca (fundaș dreapta; 2000). Nu toți sunt însă produse ale academiei ploieștene – cum se numește în prezent centrul de copii și juniori – clubului găzarilor, unul dintre cei menționați mai sus fiind achiziționat din județul Gorj, după ce a bifat la o echipă cunoscută de acolo 12 meciuri în campionatul eșalonului secund.

Radu a fost cooptat în lotul mare, prinzând un cantonament în Antalya (de iarnă), dar și, dacă nu greșesc, un altul de vară, la Poiana Brașov, când s-a și făcut remarcat în meciul-test cu pe-atunci o proaspătă promovată în L1, Chindia Târgoviște. Alex a fost detașat, până pe 30 iunie 2021, la CSO Plopeni (locul 4, Seria a V-a din L3). Este un goal-keeper cu talie și având calități deosebite pentru postul său, lăsat la un moment dat deoparte, dar fiind recuperat, acum, de către actualul președinte executiv Costel Lazăr, cel care lucrează de zor la sporirea ariei de selecție a juniorilor petroliști.

Bodea a venit, în iarna trecută, de la academia de juniori a clubului scoțian St.Mirren, echipă la care a jucat, vreme de cinci luni și jumătate, în primul semestru al anului 2019, și fostul stoper dinamovist Mihai Popescu. Flaviu a fost detașat acum, tot până pe 30 iunie 2021, la Someșul Dej, echipă clasată pe locul 5 în ierarhia campionatului Seriei a X-a a Ligii a III-a, ACS FC Someșul Dej. El este asemuit, la vârsta de-acum, cu un fost bine cunoscut portar al găzarilor, Dumitru Jipa, cunoscut drept Mitică Jipa. Cel care a fost și un foarte bun antrenor de apărători ai buturilor.

Dunca vine la Petrolul de la o divizionara secundă mai bine clasată, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, are minute jucate acolo, până în prezent, și este cel mai vârstă dintre tinerii împrumutați, fiind năascut, cum am scris deja, în anul 2000. A semnat un contract, în urmă cu un anumit timp, cu clubul găzarilor, dar a fost adus abia acum la Ploiești, fiind redirecționat la aceeași grupare ca și Alexandru Radu.

Simionescu a jucat atât la echipa „U 17”, cât și la „U 19” ale Petrolului, a avut contacte și cu echipa mare, așa cum se zice în limbaj fotbalistic, fiind un nume obișnuit la antrenamentele seniorilor. De-acum, are posibilitatea de a evolua, cel puțin până la vară, la o formație de eșalon superior celor bifate până la data actuală (CSO Plopeni). Rareș este un fotbalist talentat și de viitor, iar împrumutul lui în L3 îi va folosi foarte mult în carieră, trecând sub bagheta unui tehnician cunoscut pentru modul extrem în care își motivează jucătorii, Iulius Mărgărit.

Un al treilea portar, produs tot al centrului de copii și juniori al Petrolului, fost titular, în campionatul trecut, între buturile formației „U 19” ale găzarilor, dar trimis, vara trecută, la aceeași CSO Plopeni, Ștefan-Cristian Georgescu, a fost împrumutat, până la data de 30 iunie 2021, la liderul Seriei a IX-a a Ligii a III-a, FC Unirea Dej. O grupare care are șanse mari de a promova în eșalonul al doilea. Aparținând acum de clubul din Plopeni, la care ajunsese ca jucător amator, este posibil ca Georgescu să revină la Petrolul din vară, pe linia unei foarte bune colaborări dintre găzari și CSO Plopeni. Și Ștefan are talie și se spune că ar fi o mare speranță a fotbalului din județul Prahova. Acum are prilejul de a evolua la o echipă cu obiectiv performant., după cum notam mai sus.

Cu privire la informațiile din acest text, preluate parțial din siteul clubului petrolist, este bizar că un site foarte bine informat și mereu la zi, precum www.liga2.prosport.ro, îi trece pe Rareș Simionescu, Dacian Dunca și Alexandru Radu ca fiind detașați la CSO Plopeni de către… Metaloglobus București, ci nu de Petrolul Ploiești!!! Este, cred, o involuntară eroare de… tastare, nimic altceva, din partea celui mai bun site care tratează fotbalul din eșaloanele al doilea și al treilea, dar nu numai. Dar, o greșeală care a născut firești semne de întrebare, din partea celor care au văzut precizarea din lista tuturor transferurilor din Liga a II-a, din ultima zi de marcato de iarnă! 

Foto: www.fcpetrolul.ro, Facebook personal, Centrul de Performanță Rapid București și www.liga2.prosport.ro