FC Petrolul a rămas în trei portari la lotul de seniori! Un goal-keeper în vârstă de 18 ani se va întoarce în Ardeal, iar altul a revenit la el acasă, în prima ligă a Republicii Moldova

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul a rămas în trei portari la lotul de seniori! Un goal-keeper în vârstă de 18 ani se va întoarce în Ardeal, iar altul a revenit la el acasă, în prima ligă a Republicii Moldova

La primul antrenament, de pe arena Ilie Oană, desfășurat luni, 14 februarie 2022, după revenirea la Ploiești ulterior cantonamentului de iarnă din Turcia, de la Lara, colectivul tehnic al FC Petrolul a avut la dispoziție și patru portari: Andrei Jercălău, Raul Avram, Sebastian Moroz și Mihail Berbeacă Eduard (foto sus, de la stânga la dreapta), așa cum îi scrie prenumele și numele celui din urmă un site din Ardeal. Tehnicianul apărătorilor buturilor „lupilor”, Cătălin Grigore, l-a avut la dispoziție pe Berbeacă (foto mijloc) destul de repede după reunirea din 10 ianuarie, însă tânărul goal-keeper nu a prins lotul deplasat în străinătate, deoarece a fost adus Moroz de la Astra, din eșalonul secund. Portar în vârstă de 18 ani, „recuperat” inițial de la CS Ocna Mureș (Liga 3, Seria a IX-a), Mihail Berbeacă Eduard este produs al găzarilor. Dar, el se va întoarce, peste o săptămână, la aceeași echipă a sa din toamna trecută, una la care a prins meciuri în al treilea eșalon.

Drept urmare, portarii care vor face parte din lotul de seniori în cele 13 meciuri rămase de bifat vor fi Raul Avram, cvasi-integralist în al doilea semestru al anului precedent, Sebastian Moroz, cel care i-a luat locul lui Nicolai Cebotari (foto jos, la prezentarea la noua echipă), acesta – nemaisuportând absența prelungită dintre buturi din prezxenta ediție de campionat – a cerut să fie lăsat plece, și Andrei Jercălău, un alt foarte tânăr apărător al buturilor, la fel ca și Alex Radu, împrumutat iar la CSO Plopeni. După cum și ex-titularul echipei de juniori „U 19” din ediția 2020-2021, Petru Marinache, a fost detașat la cealaltă divizionară C prahoveană, CS Blejoi, din vara lui 2021. În acest context, cu siguranță că Avram își va păstra postul și în prima jumătate a anului în curs, presupunându-se că Moroz va fi prima rezervă a bistrițeanului, iar talentatul Jercălău, deja debutant în L2, a doua.

În privința lui Cebotari, săptămâna trecută, www.liga2.prosport.ro a notat că acesta a semnat un contract, pe data de 4 februarie 2022, cu FC Petrocub Hâncești (locul 2, în prezent, în prima ligă a Republicii Moldova), fără a se anunța însă și durata acestuia. Adică, așa cum s-a făcut în cazul atacantului – tot moldovean despre Prut – Maxim Iurcu, revenit acasă după ce a jucat la FC Buzău (SCM Gloria Buzău) și FC Brașov, ambele din eșalonul secund. Iurcu beneficiază acum de un angajamant semnat pe trei ani, întins de la 8 februarie 2022 la 31 decembrie 2024. Și goal-keeper-ul, și vârful de atac au venit în România de la aceeași echipă, FC Sfântul Gheorghe, dar ambii și-au diminuat serios, aici, cota de pe www.transfermarkt.de, de la 300.000 de euro la 75.000 de euro, respectiv de la 550.000 de euro la 125.000. Cea maximă din cariera lor a fost înregistrată la finele lui 2019, iar cea minimă – la sfârșitul anului trecut. Tot la Petrocub Hâncești s-a întors și mijlocașul Iaser Țurcan, al cărui împrumut pe un sezon, la Universitatea Cluj, a fost întrerupt înainte de termen (30 iunie 2022).

Reamintesc că Nicolai Cebotari era al treilea portar din lotul de seniori al Republicii Moldova, în vreme ce Cristian Avram, goal-keeper nefolosit și el deloc în această ediție la FC Buzău, chiar titularul postului! Totuși, cel din urmă a preferat să rămână pe loc, la Buzău, în vreme ce fostul petrolist a ales soluția revenirii în țara natală, pentru a reapărea în atenția selecționerului. Dacă, în acest sezon, nu a prins niciun minut, fiind și accidentat o bună bucată de timp, în „2020-2021” Cebotari apărase foarte bine în câteva meciuri, pe final de întreceri. Asta după ce, de la debutul său la Târgu Jiu, 1-1 cu Viitorul Pandurii, trecuse destul timp. Și el va rămâne în amintirea superterilor „lupilor”, în special cu paradele de mare efect dintr-un meci de la Slobozia, cu Unirea (foto, în echipament roșu), atunci când și-a salvat echipa de la goluri ca și făcute. Există zvonuri că goal-keeper-ul moldovean nu l-ar fi încântat totuși pe antrenorul specializat în pregătirea apărătorilor buturilor.

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.liga2.prosport.ro