Posibile explicații ale greșelilor majore făcute de doi jucători autohtoni ai Petrolului în prima repriză a meciului, de la Mogoșoaia, cu Aerostar Bacău. Totuși, ce-a fost exact în mintea lor numai ei o știu!

Dragos Trestioreanu -

Posibile explicații ale greșelilor majore făcute de doi jucători autohtoni ai Petrolului în prima repriză a meciului, de la Mogoșoaia, cu Aerostar Bacău. Totuși, ce-a fost exact în mintea lor numai ei o știu!

Au trecut două zile de la meciul de pomină dintre Petrolul Ploiești și penultima clasată a ierarhiei Ligii a II-a, Aerostar Bacău, o confruntare pierdută la scor de formația mai bine clasată, 1-4 (0-2), și împiedicată de „buturuga mică” de a urca pe locul 2, în cazul unui pe deplin realizabil succes! Nici după 48 de ore de-atunci, ecourile eșecului demn de o peliculă de groază nu au dispărut. Era și firesc să se întâmple astfel, atâta vreme cât – în pofida a șapte absențe, dintre care șase din primul „11” – cota formulei aleasă de antrenorul principal Viorel Moldovan era superioară, am mai scris-o, celei a adversarei din Moldova.

Meciul a debutat, de așteptat, cu Petrolul atacând buturile unui debutant, tânărul goal-keeper moldovean de peste Prut Cebotari, tizul uneia dintre rezervele lui Georgi Kitanov. Basarabeanul a rezistat cu brio la reluarea de jos a lui Leo Beleck, după ce-l blocase temerar pe Manuel Botic, apoi și la șutul în cross, pe sus, al lui Alexandru Saim Tudor. Și cum Cebotari al lor s-a opus, golurile au venit în poarta bulgarului! La primul, o pasă prea tare dată la mijlocul terenului de coechipierii lui Kitanov nu a putut fi controlată, iar pe contraatacul declanșat imediat – Aerostar a mizat exclusiv pe acest gen de ofensivă, beneficiind de jucători înalți, dar iuți, după asemănarea tehnicianului lor, Daniel Munteanu -, Andrei Răuță a fost depășit lejer. A trebuit să faulteze, în zonă centrală, aproape de linia careului mare, după ce îl scăpase și inițial pe adversar. Și-a asumat un risc major, devenit… eroare majoră, fiindcă nu numai că a rezultat o lovitură liberă periculoasă, concretizată, de altfel, de către Patrick Popescu, în minutul 30, ci și un cartonaș galben. Unul care avea să atârne greu în economia jocului Petrolului, peste numai nouă minute. Atunci când, același Răuță s-a opus, cu cotul depărtat de corp, unui șut care mergea spre centrul porții, mingea sărind însă, apoi, în colțul din stânga al buturilor ploieștenilor! A riscat din nou fostul fundaș central de la CS Balotești și Academica Clinceni și, chiar dacă a fost iertat de gol, a văzut iar „galben” în fața ochilor! Ba chiar, nu a fost numai atât, urmând firesc și „roșul”, plus lovitură de pedeapsă, just acordată și transformată precis de Cătălin Vraciu.

Condusă, când mai erau 56 de minute de joc, la două goluri și cu un jucător mai puțin pe teren în același interval de timp – iată o situație căreia, deși se combătea în compania co-„lanternei roșii”, cu greu i s-ar mai fi putut face față de către Petrolul! Și nici nu i s-a făcut, rezultatul final, menționat mai sus, fiind absolut sugestiv în privința raportului de forțe de după 0-2. Trupa lui Moldovan nu este alcătuită din jucători care să bifeze remontade peste remontade, și de la un decalaj de două goluri pe tabelă. Hai unul, mai mergea, căci a mai mers de fapt! Dar, cine știe?, poate ar fi fost rost de mai bine, dacă un alt jucător autohton nu ar fi făcut, și el, două greșeli majore, la 0-2. Este vorba, desigur, despre Saim Tudor, cel care a obținut un penalti, la un voleu al său care era să-i „fractureze” cotul lui Vraciu, în careul de „16 metri”. Însă, apoi, dacă nu ar fi insistat atâta să execute el și lovitura de pedeapsă, ce bine făcea! La cum a tras Botic în poarta lui Virgil Drăghia, la golul de 2-0, în dauna Rapidului, poate că austriacul – care i-a cerut… degeaba râmniceanului mingea, pentru a bate acel „11 metri” – ar fi avut șanse mai mari să-și bage echipa în joc, la un perfect posibil 1-2! De ce, oare, nu a intervenit antrenorul Petrolului, atunci, în condițiile în care se spune că nu-i bine să execute un penalti cel care l-a și obținut? Dar Saim mai putea înscrie și la o fază din repriza secundă, atunci când a ratat cu nonșalanță, la o pasă de manual a lui Valentin Balint! Greșeli care, per total, au costat enorm, ce mai!

Am încercat după meci să-mi explic cum s-a putut întâmpla ce s-a întâmplat. Adică, doi jucători buni, altfel, precum Saim, cel foarte apreciat și de suporteri, și Răuță să facă asemenea greșeli, la acest nivel fotbalistic. Dacă s-a gândit cineva la ceva ocult, acum, se știe foarte bine la ce, greșește la fel cum au făcut-o și cei doi în meci! Cred că mai degrabă o frustrare a condus la dorința de a face mai mult decât puteau… duce! De ce frustrare? Amintiți-vă că sezonul a început cu Andrei Răuță și Alexandru Saim Tudor pe bancă sau, uneori, chiar cu ei sus, în tribună. Pentru un jucător care a debutat deja în Liga 1, așa cum este Răuță, dar și pentru unul care a adunat destule partide de L2, ca Saim Tudor, absențele – grație deciziilor tehnice – i-au durut, fără doar și poate. Iar când tristețea vine la pachet cu frustrarea, niciun jucător de pe lumea asta nu mai poate evolua așa cum obișnuia, adică atunci când era remarcat pe bună dreptate. Mai mult chiar, mi-am amintit de ceea ce susțineau surse bine informate din apropierea acestor jucători, dar nu numai a lor. Nimic altceva decât că apăruse o supărare maximă în privința decalajelor salariale față de nou-veniții la echipă, marea majoritate străini! O supărare atât de mare, încât în mintea celor care se simțeau ignorați sau prea puțin băgați în seamă de antrenorul lor înmugurise chiar gândul părăsirii clubului găzarilor! asta deși erau sub contract, ca și în prezent, de altfel! Supărarea – aidoma gândului plecării – este un sentiment al naibii de păgubos în cariera unui jucător, conducând la dispariția cvasi-totală a motivației. Una și-așa slăbită, la Petrolul, de decizia de penalizare financiară a fotbaliștilor, până la revenirea cel puțin pe locul 4. Pot fi, desigur, numai presupuneri, nimeni neputând intra în capul jucătorilor, cu atât mai puțin cei fără talente de… mentaliști! Așa că, numai ei știu exact ce s-a întâmplat cu adevărat și de ce, în meciul contra Aerostarului din Bacău. Faptele există totuși, văzându-se la ce-au condus, din păcate!

N.B. A nu se înțelege însă că scorul final, 1-4, ar fi fost rezultatul exclusiv al erorilor lui Răuță și Saim. Nici vorbă! De vină au fost, cu una-două excepții, toți cei care au îmbrăcat echipamentul galben, luni seara, la Mogosoaia! Nu mai puțin adevărat, greșelile celor doi au deschis destul de larg calea mai modestei adversare către una dintre cele mai mari surprize de pe până acum din Liga a II-a!  

Foto: www.fcpetrolul.ro