Postarea pe Facebook despre fetiţa care are nevoie de sânge e spam. Mesajul e vechi din 2009

Mihai Ciobanu -

Postarea pe Facebook despre fetiţa care are nevoie de sânge e spam. Mesajul e vechi din 2009

Donaţi sânge, face bine. Chiar şi pentru propria sănătate dacă nu vă gândiţi la cei pe care îi ajutaţi cu acest gest. Şi, la fel, e bine să convingi cât mai mulţi oameni să doneze. Dar să fii atât de cinic încât să lansezi pe Facebook un mesaj prin care să profiţi de un caz disperat petrecut în urmă cu mulţi ani şi să înşeli încrederea oamenilor care, sensibilizaţi, distribuie mesajul respectiv nu e deloc în regulă. 

Circulă zilele acestea pe Facebook următorul mesaj: „Daca cineva e dispus sa doneze sânge grupa AB pozitiv pentru o fetita cu aplazie medulara … Este la spitalul Fundeni (Bucuresti) , sectia de Pediatrie , are 11 ani , se numeste Tudor Alexandra Mihaela si pâna la operatie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Macar dati mai departe!!! Nu-i greu!!! ” 

Povestea a sensibilizat multă lume iar până când mesajul a devenit viral nu a trecut mult.  Însă o simplă căutare pe Google ne spune că acelaşi mesaj a mai fost lansat în anul 2009. La vremea aceea, cazul era real însă au trecut mulţi ani de când fetiţa avea nevoie de sânge şi, evident, nu mai e de actualitate.

La fel cum se întâmplă cu alte mii de mesaje prin care oamenii sunt puşi să scrie „AMIN” şi să distribuie poze cu copii bolnavi, sunt păcăliţi că Facebook va dona câte un 1 euro pentru fiecare share sau chiar că, dacă nu distribui o poză cu un teanc de bani, o să ai 7 ani de ghinion. Iar  mulţi cred şi îşi fac datoria să distribuie.