Povestea a început din nou. Trei mii de petroliști din tată în fiu au „scris” mare: PETROLUL NU MOARE! Trăiește din plin pe „Ilie Oană”!

Dragos Trestioreanu -

Povestea a început din nou. Trei mii de petroliști din tată în fiu au „scris” mare: PETROLUL NU MOARE! Trăiește din plin pe „Ilie Oană”!

Ufff, e aproape șapte seara și nu am ajuns încă în templul petroliștilor de pretutindeni. Încă sunt pe la „Pomul Verde”, iar taxiul înaintează încet-încet, printre pâlcurile ultimilor fani care au sorbit o bere acolo, în fugă spre arena Ilie Oană. Să vadă cu ochii lor, acolo, și să fie siguri 1.000% că… PETROLUL NU MOARE! Și, vorba de mai târziu a lui Cristi Vlad: NU VA MURI NICIODATĂ! Din nou, pe străzi, tineri și vârstnici, mame cu puști de mână, fulare galben-albastre și eșarfe la fel, la gâtul tuturor. Mă apropii de stadion. Ce se aude? O fi Mircea Baganagiu? Chiar el? Da, chiar el este! Se aude până la… maternitate, să știe și ei, viitorii suporteri nenăscuți, că PETROLUL NU MOARE! Va fi și al lor! Mai poți parca la bariera de la „Ilie Oană”, de pe „Vlahuță”? Grea misie! E clar: PETROLUL NU MOARE!

2Mircea îi prezintă înăuntru pe copiii și juniorii de la SC FC Petrolul – da, numai acea societate comerciala a murit! – care au fost luați sub aripa CSM Ploiești. Mulțumim, domnilor consilieri locali, pentru vot! Afară, mașini de jur-împrejurul arenei, ca în zi de meci! Tribunele I și 0, wow!, sunt pline ochi. O mare de galben și albastru, urmărind viitorul Petrolului de pe gazon, iar pe tabele – imagini cu trecutul Petrolului! Inspirație maximă a celor care rescriu istoria de după ’89! De data asta, cu un PETROLUL curat-curat! Doamne, câtă lume, cât entuziasm, câtă pasiune! Nu mai sunt nici  Bokila, nici Hoban, nici Grozav, nici Albin, nici Pecanha, nici Geraldo, nici de Lucas, nici Teixeira – este doar un Petrolul al ploieștenilor, cu ploieșteni și prahoveni!

În iarbă, au coborât fostele glorii, cele care au scris cea mai frumoasă parte din istorie, frații Mircea și Virgil Dridea, Eduard Iuhas și Camil Oprișan. Ce tineri sunteți, încă, domnilor octogenari, să ne trăiți! Creatorii Petrolului 52, la care au aderat și urmașii campionilor din 1966, Ion Cojocaru, frații Decu și Silviu Crângașu, Constantin Ștefan, Nicolae Nuță, cu toții umăr lângă umăr. Ce imagine frumoasă! Parcă mult mai frumoasă decât la serbarea de 90 de ani, când prim-planul îl lua nedrept… Adrian Mutu! Ei, cei de mai sus, au fost, sunt și vor fi aici mereu, pentru a ne spune clar și răspincat: PETROLUL NOSTRU NU MOARE! Cât sunt ei pe acest pământ, nu poate muri PETROLUL! Dar și după, pentru că are suporteri care îi vor turna întotdeauna apă vie în vene! Copiii se retrag în tribună, urmează cei care vor avea șansa de a reînnoda istoria, cei care vor trece sub lupa lui Octavian Grigore, Nicolae Constantin și Gheorghe Liliac, ajutați de tânărul preparator fizic Marius Haită, ca și de dr. Laurențiu Bulata și vechiul său colaborator, asistentul medical Răduță Gheoca, plus masorul Dan Răduță. Nu înainte ca președintele executiv Cristi Vlad să iasă pe teren, în aplauzele asistenței, să facă o plecăciune – de fapt, o reverență – în fața fanilor și să le țină un speech scurt, dar foarte emoționant, mulțumindu-le pentru sprijin. Și după ce, cel căruia i se zicea, la un moment dat, „unicul căpitan” a însuflețit și mai mult asistența, au apărut, rând pe rând, cei 33 de aspiranți la un tricou galben-albastru. Un melanj între fotbaliști cu experiența eșaloanelor superioare, cu Claudiu Tudor și Georgian Păun ca șefi de pluton, și tineri din centrul de copii și juniori, cu toții visând să readucă, peste trei ani, Petrolul acolo unde îi este locul: în Liga 1!

3Nicio diferență între antrenamentul ce-a urmat și atmosfera din tribună – aceleași exerciții interesante și aceeași  miuță între careurile mari, aceleași torțe colorate și fumigene aidoma – și vremea primului eșalon și a Ligii Europa! Glezna fină a lui Claudiu, una dintre fostele mari speranțe ale Ploieștiului, fantezia lui Georgian, golurile de senzație ale celor doi tineri, Cosmin Lambru (3), cel cu instinct de „killer”, și Dănuț Iancu (1) îi încântă pe fani. Chiar dacă Andrei Ciobanu, golgheterul ultimelor două ediții de campionat din Liga A Prahova, eșalon în care Petrolul 52 va debuta în a doua decadă a lunii, pe arena Ilie Oană, cu AS Tufeni Băicoi, nu a fost lăsat să se alăture găzarilor, fiind reținut la amicalul lui CS Păulești, i-au compensat absența foștii coechipieri de acolo, Decebal Nae și Vladimir Butufei. Cei care nu sunt doar fani din peluză ai trupei „galben-albastre”, ci de-acum și componenții ei. Alte grupări din același eșalon, precum CS Blejoi și Teleajenul Vălenii de Munte, au înțeles că, dându-le liber acum lui Adrian Gheorghe și Dragoș Gheorghe, va veni și Ștefan Stanca, respectiv Răzvan Catană, au contribuit deja la deschiderea drumului spre Liga 1 al Petrolului. Iar așa ceva nu vor uita niciodată suporterii! Niciodată! Mulțumiri, Paul Mâinea și, respectiv, Cristian Cojanu!

Primul pas s-a făcut. A fost unul apăsat. Dar, de-acum începe greul. Ascensiunea spre… Everestul primului eșalon. Petrolul 52 se sprijină însă pe umeri solizi, pe oameni care muncesc non-stop pentru prezent și viitor, să nu-l uit și pe Silviu Crângașu, cel care, parcă, a fost un veritabil MC al super-show-ului de marți, pe alții care dau o mână de ajutor, după puterile lor, și – mai ales – pe miile de suporteri fără pereche, care dovedesc, și ei, că… PETROLUL (LOR) NU MOARE! Și s-a văzut, marți, pe zi și la lumina reflectoarelor, cele care fuseseră stinse după… decesul SC FC Petrolul. Regele a murit! Trăiască regele! La Ploiești, a fost încoronat PETROLUL 52!

La primul antrenament: au fost prezenți pe gazon: Adrian Gheorghe, Ionuţ Marinică, Mihai Vanghele, Corneliu Anica (portari); Răzvan Catană, Andrei Oprea, Alexandru Ionuţ Crăciun, Mihai Velisar, Claudiu Tudor, Decebal Nae, Georgian Păun, Dragoş Gheorghe, Bogdan Năstase, Bebe Lemnaru, Claudiu Ghiocel, Cosmin Lambru, Tiberiu Niţescu, Alberto Olaru, Vladimir Butufei, Michel Jipa, Silviu Lazăr, Eugen Rudaru, Valentin Ţicu, Cătălin Burlacu, Vlăduţ Şişu, Valentin Ursu, Ricardo Constantinescu, George Moruz, Constantin Ferentz, Dănuţ Iancu, Narcis Ţînţaru, Ionuţ Pârvu, Dragoş Stroe (jucători de câmp). Iată, și un tiz al marelui baschetbalist de la CSM Ploiești, Cătălin Burlacu, și cel din urmă devenit un fan al Petrolului!

Foto: www.republicanii.ro