Povestea Euroscola a liceenilor din Vălenii de Munte, pas cu pas

Daniel Dimache -

Povestea Euroscola a liceenilor din Vălenii de Munte, pas cu pas

Scriem acest articol, pentru a arăta un exemplu de succes obținut prin muncă şi perseverență de elevii şi cadrele dintr-un liceu, unul dintre sutele din România, dar mai ales ca imbold pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul nostru care ar putea repeta experienţa Euroscola, în anii care vin.

Cum a început povestea

Povestea Euroscola a început, pentru profesorii şi elevii Liceului Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu, încă de anul trecut, atunci când unitatea de învăţământ s-a înscris în competiţia Euroscola 2018-2019, deschisă toate unităţilor de învăţământ preuniversitar din Uniunea Europeană şi, implicit, din România. Concursul a constat din elaborarea unei campanii de promovare a unui proiect realizat cu finanțare europeană și a rezultatelor acestuia, concepută de elevi sub coordonarea cadrelor didactice și derulată în perioada 24 mai – 24 octombrie 2018. Echipa din Văleni a ales să promoveze un proiect derulat în cadrul liceului în perioada 2011-2013, ca urmare a implementării lui de către următoarele instituții partenere: Inspectoratul Școlar al Județului Prahova, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, SOFTWIN S.R.L, București, ALBAFOR SPA, Lazio, Italia. Proiectul s-a numit „Competențe pentru o piață a muncii competitivă în context european”  și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 2 – „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”.

Câştigători în competiţia de proiecte

A fost nevoie de multă muncă, creativitate şi sacrificii din partea cadrelor didactice coordonatoare şi a echipei de elevi, care au renunţat la timpul lor liber din vacanţa de vară, pentru a-şi construi cât mai bine campania. Pe lângă demersurile oficiale, realizarea documentaţiei, scrierea proiectului, tinerii şi profesorii lor au compus inclusiv un cântec şi au realizat pe acordurile acestuia un flashmob în Parcul Eroilor din oraşul lor, un decor superb apreciat în mod sigur de juriu. Echipa a reuşit inclusiv să-şi promoveze proiectul în presă, ceea ce i-a adus un plus la punctaj.

Şi munca a dat roade: din cele 47 de unităţi de învăţământ din toate colţurile ţării care au reuşit să depună proiectul (multe s-au retras pe parcurs), echipa din Văleni a obţinut un loc eligibil, al 10-lea, şi a fost anunţată de Parlamentul European că pe 31 ianuarie este invitată să participe la Ziua Euroscola, la Strasbourg. Invitaţie care a fost adresată şi l-a onorat şi pe semnatarului acestor rânduri, în calitate de jurnalist, implicat în proiect şi având sarcina de a fi martor la ceea ce se va întâmpla la reuniunea din capitala Alsaciei. Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” era singurul din Prahova care avea să participe la ediţia din acest an a programului Euroscola.

Demersurile privind deplasarea şi participarea la acţiune, precum şi pregătirile, au continuat, marea zi apropiindu-se.

Sprijin din partea comunităţii locale

Conducerea şi alţi colegi din corpul didactic şi ai elevilor, dar şi administraţia publică locală, presă, întreaga comunitate locală, aşa cum procedează întotdeauna vălenarii, au sprijinit Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” atât în demersurile de a câştiga proiectul, cât şi în pregătirea deplasării în oraşul sediu al Parlamentului European, Strasbourg.

Primarul oraşului, Florin Constantin, ca întotdeauna implicat în toate evenimentele şi acţiunile ce se petrec în comunitatea locală din Vălenii de Munte şi cu grija unei imagini impecabile a urbei de pe Valea Teleajenului, a pus la punct câteva surprize pe care delegaţia românească avea să le ofere la Strasbourg. Echipa EUROSCOLA de la Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” urma să se prezinte cu o ţinută uniformă,  cu tricouri albe, simbolul purităţii, imprimate cu denumirea evenimentului şi cu eşarfe tricolore la gât. Primăria a pregătit şi cadouri simbolice pe care tinerii din România să le ofere tuturor celorlalte delegaţii: un pachet conţinând o mostră a bunătăţilor de pe la noi – un borcan cu tradiţionala miere şi mai multe materiale de promovare pentru oraşul Vălenii de Munte şi frumoasa Vale a Teleajenului.

 

Ei au reprezentat România la Strasbourg

Cu entuziasm şi voie bună, dar şi cu infinite emoţii, cele două cadre didactice coordonatoare, doamnele profesor Mariana Visoschi, director adjunct al liceului şi profesor Dana Burduşel, însoţite de 23 de elevi înscrişi în proiect (o elevă din echipă nu a făcut deplasarea), dar şi de alte cadre didactice şi elevi care au dorit să însoţească delegaţia, pe propria lor cheltuială, au urcat în autocarul cu destinaţia Strasbourg, gata să cucerească Europa.

Nr.crt.

Numele și prenumele elevilor

Clasa

1.        

Mare Emilia

X A

2.        

Dumitrache Andreea

X A

3.        

Dumitru Liliana

X A

4.        

Ion Elena

X A

5.        

Dedu Cassiana

X A

6.        

Stoica Carmen

X A

7.        

Gortoescu Adrian

X A

8.        

Radu Marinela

X A

9.        

Coca Eduard

X A

10.    

Istrate Vlad

X A

11.    

Păltănea Robert

X A

12.    

Bărbuceanu Gica

X A

13.    

Pătrașcu Ioana

X A

14.    

Stroie Sebastian

X A

15.    

Ținigău Adrian

X A

16.    

Dragomir Andrei

X A

17.    

Ciutacu Daiana

XI A

18.    

Vasile Cristina

XI A

19.    

Iordache Elena

XI A

20.    

Tudorie Georgiana

XI A

21.    

Șerban Cătălina

XI A

22.    

Popa Bogdan

XI A

23.    

Botezatu Mihai Daniel

XI A

Profesori coordonatori: Visoschi Maria și Burdușel Dana.

În compania liceelor şi colegiilor europene de prestigiu

Înainte de a cuceri continentul, i-a cucerit Europa pe ei. Pe traseul ce a cuprins două superbe capitale europene, Budapesta şi Viena, vizitate în fugă, dar care şi aşa şi-au arătat frumuseţile, autocarul a ajuns în seara de 30 ianuarie, la Strasbourg. S-a făcut rapid cazarea şi echipa a pus la punct detaliile pentru Marea Zi. Nimeni, nici chiar semnatarul acestor rânduri – toţi înţelegând că reprezintă România alături de unele dintre cele mai prestigioase licee şi colegii europene şi, poate, de unii dintre cei mai străluciţi copii şi profesori din UE – cu marele semn de întrebare al necunoscutului în faţă, nu a putut spune în dimineaţa de 31 ianuarie 2019, că era ocolit de emoţie. Însă ajunşi la porţile clădirii Parlamentului European de la Strasbourg, unde ne aştepta un minuţios control de securitate, cam ca la aeroport, cuvintele în limba română ale unuia dintre concetăţenii noştri, angajat în echipa de securitate a instituţiei parcă ne-au răspândit emoţiile cu mâna. Eram şi la noi acasă, în capitala Europei noastre.

E u r o s c o l a – STRASBOURG – 31/01/2019

Belgique – Immaculata Secundair, Brugge

Bulgaria – Secondary School “Petko R. Slaveykov”, Kardzhali

Česká Republika – Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ, Slavičín,

Deutschland – Gymnasium Europaschule Ostendorf, Lippstadt

Éire/Ireland – Coláiste Nano Nagle, Limerick

Elláda – Département Regionale d’Education de Attiki, Athènes

España – CD Oratorio Festivo de San Miguel, Orihuela

France – Lycée Saint-Jacques de Compostelle, Dax

Hrvatska – Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Pazin

Italia – Liceo L. Aneo Seneca, Roma

Kypros – Laniteio Lyceum, Limassol

Latvija – Jekabpils state gymnasium, Jekabpils

Magyarország – Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziuma, Kecskemét

Malta – De La Salle College – Birgu

Nederland – Schoonhovenscollege, Schoonhoven

Oesterreich – BHAK und BHAS Wien 13, Wein

Polska – I Liceum Ogólnokształcącego im. Leona Kruczkowskiego w Tychach, Tychy

Portugal – Centro de Estudos de Fátima, Fátima

România – Liceului Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu”, Vălenii de Munte

Slovenija – Gimnazija Murska Sobota, Murska Sobota

Slovensko – Gymnázium Martina Hattalu, Trstena

Suomi/Finland – Koulutuskeskus JEDU, Oulainen

United Kingdom – Glasgow City Council Schools, Glasgow.

Ziua Euroscola

Organizarea a fost fără reproş, atât în ceea ce priveşte programul elevilor, cât şi cel al cadrelor didactice. Acţiunile s-au desfăşurat la timp şi întocmai cum au fost prezentate în programul trimis anterior. Toate. Cu atenţia gazdelor la cele mai mici detalii. Ziua s-a derulat respectând programul stabilit și cunoscut de către toți participanții.

Dimineaţa, elevii s-au împărţit pe grupuri de lucru, fiecare grup separat având ca temă dezbaterea unei teme propuse, ocazie cu care elevii au oferit cadourile pregătite tuturor echipelor participante. Au fost singurii care au făcut asta şi i-au surprins plăcut pe colegii lor din UE, stabilind o punte de comunicare de care noi românii avem nevoie în astfel de momente, în aşa fel încât tinerii noştri au avut parte de la început de simpatie. Ei nu se așteptau ca darul lor, făcut din inimă, să fie primit cu atât de multă bucurie de elevii și profesorii din celelalte state ale UE.

 Au fost puse în dezbatere pe grupuri 6 teme de mare importanţă pentru Europa de astăzi:

  1. Mediul şi energia din surse regenerabile
  2. Securitatea şi drepturile omului
  3. 2018 – Anul European al patrimoniului cultural
  4. Viitorul Europei
  5. Migraţia şi integrarea
  6. Locurile de muncă pentru tineri

La ora 10.00, sala Parlamentului European s-a umplut cu peste 600 de elevi veniţi din 23 de ţări din UE. Ultimul rând a fost rezervat profesorilor şi celorlalţi invitaţi. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu un cuvânt de salut de către reprezentanţii Parlamentului European şi le-au fost prezentate instituţiile  Parlamentului European şi Uniunii Europene. Un moment cu totul special a fost cel al prezentării şcolii şi comunităţii lor, de către un reprezentant al fiecărei delegaţii. Elevei Andreea Dumitrache i-a revenit onoarea să prezinte, la pupitrul sălii plenare a Parlamentului European Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” şi frumoasa comunitate din Vălenii de Munte. De asemenea, fiecare delagaţie a avut desemnat câte un elev – jurnalistul grupului, care a avut misiunea de a documenta un material media, cu informţie şi fotografie. Istrate Vlad a fost „micul jurnalist” al grupului din România şi s-a achitat foarte bine de sarcină, pe întreaga durată a călătoriei.

Apoi, prin videoconferinţă, pe două ecrane uriaşe, europarlamentarul Dennis Radtke, aflat la Bruxelles, a intrat în legătură cu adunarea Euroscola, răspunzând întrebărilor elevilor şi intrând în dialog cu aceştia, moment de care copiii au profitat din plin şi au iniţiat importante discuţii cu alesul european.

După un prânz oferit de Parlamentul European tuturor participanţilor, au avut loc dezbaterile propriu-zise pe grupuri în sălile special pregătite, iar profesorii au fost invitaţi la o conferinţă susţinută de reprezentanţi ai Parlamentului European şi la o vizionare a unui documentar în sala de proiecţie de 360 de grade, ecranul fiind constituit din pereţii circulari de jur-împrejur.

În urma acţiunilor specifice pe grupuri, la ora 16.00 toată lumea s-a reîntors în sala plenară, pentru prezentarea rapoartelor fiecărui grup de lucru, prin câte un reprezentant desemnat de elevi şi votarea rezoluţiilor pe sistemul de vot al Parlamentului European, un exerciţiu ce le-a creat tinerilor exact senzaţia că sunt europarlamentari pentru o zi. Cartela de vot le-a fost oferită cadou, la finalul emisiunii, fiecare elev rămânând  astfel cu o amintire palpabilă, gen suvenir, de la Euroscola. A avut loc şi un joc întrecere, pe echipe, sub genericul Eurogame, cu întrebări în mare parte de cultură generală, dar şi câteva aplicate pe construcţia europeană.

În finalul Zilei Euroscola, au fost înmânate elevilor diplome şi a avut loc o paradă a drapelelor ţărilor participante, elevei Dumitrache Andreea care a făcut prezentarea revenindu-i onoarea de a purta steagul Greciei.

După muncă, şi răsplată

Drumul de întoarcere către casă a constituit prilej de rememorare a momentelor şi trăirilor fiecărui participant la delegaţie, de concluzii, dar şi de o răsplată binemeritată a tuturor celor ce au pus umărul ca oraşul Vălenii de Munte să fie reprezentat la Strasbourg, prin vizitarea superbelor capitale Paris, Budapesta şi Praga.

Prof. Mariana Visoschi, director adjunct, conducătorul delegaţiei la Strasbourg:

 „Concursul național EUROSCOLA, ajuns anul acesta la cea de-a XI-a ediție, este organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN). La acest concurs fiecare liceu poate fi reprezentat de către o echipă formată din cel mult 24 de elevi și 2 profesori coordonatori. Evaluarea proiectelor se realizează de către un juriu format din membri/reprezentanți ai BIPE și MEN, pe baza criteriilor stabilite și cunoscute de participanți. Participarea echipei liceului nostru la Ziua Euroscola în data de 31 ianuarie 2019 reprezintă un moment important din viața fiecăruia dintre noi, o experiență care în mod sigur va marca parcursul profesional și școlar al elevilor. Au fost momente de bucurie, dar și de emoție.  Un prim moment de surpriză a fost chiar la intrarea în Parlament, când ne-a întâmpinat frumoasa limbă română rostită de un domn de la organizare. Ne recunoscuse pentru că purtam la gât eșarfele tricolore, așa cum aveau să ne recunoască și participanții din alte țări. Am fost conduși în hemiciclu, unde domnul  Luis Martinez Guillen, director al Parlamentului European, a rostit cuvântul de întâmpinare, ne-a prezentat Uniunea  Europeană și principalele preocupări ale acesteia privind securitatea și drepturile omului, viitorul Europei sau protejarea mediului. A urmat apoi o sesiune de întrebări ale elevilor adresate europarlamentarului Dennis Radtke. Cele mai multe întrebări erau legate de Brexit. Nimic nu se poate compara cu sentimentul de mândrie și de bucurie pe care l-am avut când la tribuna Parlamentului European, prin glasul elevei Andreea Dumitrache, au fost pronunțate nume importante ale culturii și literaturii române și, mai ales, numele lui Nicolae Iorga, al cărui muzeu se află în orașul nostru. De asemenea, elevul Istrate Vlad a fost desemnat să facă parte din echipa de elevi jurnaliști – o noutate în programul  Euroscola. Responsabilitatea sa a fost să facă fotografii, să ia interviuri și să pregătească un raport privind acest eveniment, care va fi publicat pe site-ul media al programului Euroscola și va fi trimis Biroului de Informare al Parlamentului European de la București.

În hemiciclu, eu m-am așezat pe locul cu nr. 803. Ulterior am vrut să aflu cum se numește parlamentarul care ocupă acest loc în mod obișnuit, în timpul sesiunilor de lucru. Am consultat schema primită și am aflat că acest loc este ocupat de europarlamentarul italian Flavio Zanonato, membru al Parlamentului din anul 2014. Am fost încântată când am descoperit, printre numele parlamentarilor europeni și pe cele ale europarlamentarilor români.

În timp ce elevii se aflau la dezbaterile pe temele stabilite și pregătite anterior, noi, profesorii,  am fost invitați să vizităm Parlamentul. Am admirat imensul spațiu din mijloc, protejat de geamuri, în care creșteau în mod miraculos plante agățătoare ce se înălțau spre cer, încât nu vedeam unde se termină, am vizionat proiecții legate de Uniunea Europeană și am participat la o conferință interactivă, în care profesori din Bulgaria și Spania au prezentat câteva dintre preocupările lor, iar reprezentanți ai Parlamentului au răspuns la întrebări sau au prezentat aspecte importante din activitatea Parlamentului.

Revenind în hemiciclu, am asistat la Eurogame, etapa finală. Programul s-a încheiat prin defilarea steagurilor tuturor țărilor Uniunii Europene, purtate de elevii care și-au prezentat țările și intonarea Imnului UE.

Regulamentul concursului permite participarea unei echipe și anul următor, dar, indiferent de punctajul obținut, ea nu poate participa și la Ziua Euroscola. Promitem să participăm  la acest concurs peste doi ani, întrucât experiența dobândită ne va fi de un real folos”.

Prof. Dana Burduşel:

” Am avut bucuria şi privilegiul de a fi unul dintre coordonatorii proiectului Euroscola, proiect ce a reprezentat pentru mine o experienţă unică, de a participa la promovarea valorilor şi principiilor unui mecanism complex de funcţionare, cel al Uniunii Europene şi o bună ocazie de a cunoaşte şi de a socializa cu ceilalţi membri ai marii familii europene.

         Elevii s-au implicat sufleteşte în activităţile proiectului, reprezentând cu mândrie şi cinste liceul nostru, comunitatea dar şi ţara, la Ziua Euroscola din data de 31 ianuarie 2019, în cadrul Parlamentului European de la Strasbourg. Vreau sa le mulţumesc pe aceasta cale acestor copii inimoşi, care şi-au dedicat timpul lor acestui proiect, dar şi părinţilor pentru întreaga susţinere şi implicare, în derularea activităţilor .

       Şi nu în ultimul rând, doresc sa aduc mulţumiri autorităţilor locale, care ne-au fost alături pe parcursul proiectului,  dar şi în susţinerea delegatiei participante la Strasbourg.”

Prof. Ing. Emilia Raluca Popescu, director general:

”Pentru unitatea noastră de învățământ, vizita la Parlamentul European de la Strasbourg a constituit un prilej de bucurie si imensă satisfacție, o încununare a tuturor eforturilor echipei de proiect (formată din 24 de elevi și 2 cadre didactice coordonatoare) care a demonstrat că se poate face performanță, dacă se dorește cu adevărat.

Sunt onorată de faptul că delegația Liceului Tehnologic Agromontan ,,Romeo Constantinescu” din Vălenii de Munte a avut ocazia să fie în compania celor mai prestigioase licee și colegii europene și să reprezinte cu cinste țara, județul și comunitatea locală de la tribuna Parlamentului European. Elevii noștri au avut prilejul, în calitate de eurodeputați pentru o zi, să experimenteze pe viu integrarea europeană, prin schimburi de idei pe marginea temelor de mare importanță ale Europei și prin interacțiuni cu elevii și profesorii din celelalte țări participante.

Felicitări echipei de proiect pentru dăruire și implicare!”