Povestea fără final fericit – nefardată – a numirii lui Edi Iordănescu pe banca Petrolului? Cine o fi „umflat”, peste noapte, organigrama clubului, total diferit de ce s-a stabilit inițial?

Dragos Trestioreanu -

Povestea fără final fericit – nefardată – a numirii lui Edi Iordănescu pe banca Petrolului? Cine o fi „umflat”, peste noapte, organigrama clubului, total diferit de ce s-a stabilit inițial?

Am mai scris-o și o repet: aducerea lui Edi Iordănescu ca antrenor principal la FC Petrolul Ploiești, vara aceasta, ar fi fost, cel puțin din punct de vedere personal, dar cred că și al majorității suporterilor „lupilor”, garanția promovării în Liga 1, la finele următorului sezon. Îl cunosc pe Iordănescu jr. de pe vremea când o pregătea pe Fortuna Brazi, echipă a lui Radu Călin, fost sponsor și al „lupilor”, una pe care a adus-o la o… secundă de accederea în eșalonul secund, vis irosit de la… punctul cu var de un fotbalist cu mare talent, dar și mare risipitor al acestuia! El nu este numai – așa cum se vede la suprafață – un ambițios peste măsură, un incomod pentru unii, un inconsecvent pentru alții, ceea ce e pe deplin fals în cazul ultimelor două, ci și un perfecționist, un avid de mare performanță adevărată, dar nu din vorbe, ci din fapte. Poate rezolva lucruri mari și fără să aibă loturi care joacă și… fără antrenor, cum se mai zice. Știu, de mai mult timp, de dorința lui de a și antrena echipa care era să-l aducă, ca jucător, în Liga 1. Dar mai știu și ce planuri avea – evident că le putea pune acum în aplicare, dacă s-ar fi ajuns la un acord – pentru prezentul și viitorul imediat al Petrolului. Și fără să mă ascund o clipă, ideile lui coincideau pe deplin cu ale mele, ca… suporter al Petrolului, dincolo de a fi și jurnalist. Firesc, odată cu anunțul de pe o rețea binecunoscută de socializare al lui Edi, potrivit căruia părțile nu au bătut palma, am căutat prin apropiați ai lui – fiindcă Iordănescu jr. respectă întotdeauna consemnul tacit din lumea fotbalului, de a „nu da din casă”! – să aflu adevărul său măcar să ajung cât mai aproape de acesta. Și iată, mai jos, ce-am găsit!

Unul la mână, Edward Iordănescu chiar și-a dorit să antreneze pe arena Ilie Oană, deși ar fi însemnat pentru el – să nu ne așezăm dincolo de cortina căzută – un pas înapoi. L-ar fi făcut, o repet, pentru Petrolul, echipa alături de care a promovat în Divizia A, în 2003, iar așa ceva nu a uitat nicicând! Doi la mână, după spusele apropiaților, Iordănescu jr. a fost mai aproape ca oricând acum de a se fi înțeles cu oficialii decidenți ai Petrolului. Ce a însemnat asta? Că s-ar fi trecut la un moment dat, în timpul negocierilor, de toate subiectele realmente semnificative. Pe șleau, ar fi fost vorba despre un buget aferent echipei, de libertate totală la selecție, vezi aducerea la club de fotbaliști de Liga 1 sau buni pentru acest eșalon, dar și de startul unui proiect privind construirea unei baze de antrenament, ca și de dezvoltarea academiei de copii și juniori, plus destule altele. Se depășise chiar, recunosc aceleași surse, ba am și scris și mai sus, bariera mentală, deloc neimportantă, a coborârii în campionatul Ligii a II-a.

Se zice, de fapt, că acceptul de a o face venise ca urmare a faptului că era vorba despre o înțelegere pe termen mai lung, cu maximum încă un an, următorul, pe a doua scenă fotbalistică a țării. În afară de temele de mai sus, s-ar părea că s-au mai discutat și altele la care – din ce știu și de la alte cluburi pe unde a mai fost – Edi Iordănescu ține foarte mult. Se spune astfel că s-ar fi discutat și despre o „curățenie” în structura de conducere, precum și de o organigramă clară în privința responsabilităților fiecăruia, unele foarte bine definite. În plus, la fel de important și poate chiar și mai și, el ar fi cerut să se găsească un președinte compatibil total cu sectorul tehnic. Propunerea ar fi fost să se gândească ambele părți la subiectul respectiv și apoi să se decidă asupra numelui acestuia. Dar, s-ar părea că aici a intervenit „hiatusul” care a condus, finalmente, la un refuz justificat al antrenorului de a reveni, să zic așa, la Petrolul! Să vedem ce-ar fi condus, se spune, la „fractura” din înțelegerea ca și ajunsă la faza de a se semna actele!

Sursele apropiate de tehnician vorbesc că, peste noapte, s-ar fi luat unele decizii ciudate, din punctul acestuia de vedere. Iar asta s-ar fi hotărât la ședința de la Ploiești. Au fost decizii de care, spun aceleași surse, Edi Iordănescu s-ar fi declarat puțin surprins. Mai ales că, în opinia lui, nu ar fi fost deloc productiv să fi existat 20 de persoane care să „graviteze” în jurul clubului și a echipei acestuia, având fiecare zeci și zeci de păreri și dorințe. Atunci, s-ar fi aprins luminița… refuzului! Un motiv justificat, și în opinia mea. Dacă există o înțelegere clară, iar apoi este încălcată, se poate deduce – nu-i obligatoriu, e adevărat – că la fel s-ar putea întâmpla, și nu de puține ori, pe parcursul întregii perioade a contractului! Sigur că, acum, se poate pune întrebarea, firească, de ce nu?, pentru ce mai scriu despre Iordănescu jr., câtă vreme Petrolul și-a ales deja un nou antrenor. Un fel de ce rost ar mai avea, în prezent? Are, fiindcă este bine să se știe ce-a putut să se fi întâmplat de antrenorul cel mai dorit de către suporteri să nu mai fi venit, nici acum, la Petrolul. Oricum, până la… următoarele negocieri cu Edi, căci sigur vor mai fi, dar cine știe când?, mă voi opri cu totul acum, sperând totuși să fie… liber și vara viitoare! Însă, cine ar putea anticipa așa ceva, e drept?

Foto: www.digisport, www.gsp.ro și www.prosport.ro