Povestea reală a venirii și… a plecării lui Nir Lax la/de la Petrolul. Fostul căpitan al lui Hapoel Tel Aviv a fost unul dintre cei mai titrați fotbaliști din lotul „lupilor” și cel mai disciplinat tactic!

Dragos Trestioreanu -

Povestea reală a venirii și… a plecării lui Nir Lax la/de la Petrolul. Fostul căpitan al lui Hapoel Tel Aviv a fost unul dintre cei mai titrați fotbaliști din lotul „lupilor” și cel mai disciplinat tactic!

Marți, 20 aprilie 2021, pe seară, atunci când am citit pe www.fcpetrolul.ro despre rezilierea – înainte de termenul limită – contractului dintre mijlocașul central Nir Lax și clubul Petrolul, am crezut că tocmai cu israelianul se începuse operațiunea de curățenie a lotului „lupilor”!!! Asta deoarece nu fuseseră oferite alte explicații, în afara faptului că Lax suferea din nou de probleme musculare, cele care recidivaseră pe finalul ultimul meci de acasă, cu SCM Gloria Buzău. OK, nu mai putea juca în acest sezon, dar să vină rezilierea așa de repede?!? Mai ales că era vorba de unul dintre cei mai titrați fotbaliști din efectivul trupei găzarilor, care bifase destule meciuri, începute ca titular, și chiar se remarcase în marea lor majoritate. Totul părea a fi cusut cu ață albă, dar nu a fost deloc așa, aflând astăzi, 21 aprilie, despre ce fusese vorba, de fapt.

Sunt convins că suporterii adevărați ai Petrolului nu au uitat că, între momentul în care, vara trecută, fusese anunțată obținerea semnăturii lui Nir Lax și cel al sosirii lui Ploiești a trecut ceva timp. Chiar că se ajunsese a se bănui că fostul căpitan al lui Hapoel Tel Aviv, al cărei echipier a fost în ultimele trei sezoane de dinaintea venirii la clubul „galben-albaștrilor”, fiind legitimat tocmai când… Toto Tamuz era pus pe liber de acel club, nu mai ajungea să îmbrace echipamentul grupării ploieștene. Nu s-a întâmplat așa, fiindcă Nir a apărut în România și în municipiul de domiciliu al viitoarei sale formații și s-a pus sub comanda lui Viorel Moldovan, antrenorul principal de-atunci. Moldovan a mizat pe serviciile israelianului încă de la bun început, recunoscându-i astfel calitățile indubitabile și, în special, modul în care respecta disciplina tactică și mai ales fișa postului său.

De ce a plecat Nir Lax de la Petrolul înaintea deadline-ului angajamentului său? Ceea ce nu s-a știut a fost că se declarase foarte greu convins greu să vină în fotbalul autohton, urmând a coborî un eșalon. A făcut-o numai în momentul în care i s-a garantat că, în cazul calificării în play-off, i se va permite să meargă acasă, pentru două-trei zile, în vederea celebrării… nunții! Viitoarea doamnă Lax nu l-a însoțit la Ploiești, refuzând să-și părăsească serviciul, fiind o foarte apreciată IT-istă! Cum nu s-a reușit intrarea în play-off a Petrolului și a mai apărut și o ruptură musculară în meciul cu Gloria Buzău, bașca, nu-și mai dorea să-și prelungească, după căsătorie, șederea la Petrolul din motivele mai sus-amintite, s-a ajuns la acceptarea unei întreruperi de contract înainte de termen. Dacă nu ar fi fost înțelegerea cu plecarea la Tel Aviv pentru nuntă, Nir Lax nici nu ar fi devenit vreodată „lup”! Dar, venind aici, a rămas legat afectiv, realmente, de echipă și de club, așa cum a dovedit-o și în pauza de iarnă, când – așa cum am scris atunci – i-a făcut cadou micuțului său nepot un tricou galben al Petrolului!

În altă ordine de idei, reamintesc că la Petrolul, înaintea lui Lax, sosise un alt fotbalist din Israel, mijlocașul de bandă dreaptă Ben Levi (foto jos). Mai puțin cunoscut decât conaționalul său, Nir fiind unul dintre cei mai titrați echipieri ai trupei ploieștene, Levi a avut de suferit fiindcă Moldovan a blocat, practic, două posturi din echipă, cel de fundaș stânga și, respectiv, de… mijlocaș de bandă dreaptă, pentru „underi”. Mai precis, unul pentru Valentin Țicu, iar altul, pentru Mario Bratu sau Mihai Constantinescu. Ca și fundașul stânga belgian Joeri Poelmans, israelianul s-a trezit că… nu poate juca decât puțin spre deloc! Pe cale de consecință, Ben a cerut rezilierea de contract, dar cu mult mai devreme decât a făcut-o Nir Lax, mai exact în toamna trecută, devreme. Însă, el a putut să joace din nou în țara sa, la modul oficial, abia din acest an, după ce și-a luat actele de la Petrolul, în iarnă. Doi israelieni, printre foarte puținii din sportul rege autohton (mai fiind  Idan Golan și Yaniv Segev, de la „U”Cluj, ultimul detașat la Aerostar Bacău), două experiențe diferite, inițial. Însă, până la urmă, (și) asemănătoare: rezilieri înainte de termen. Păcat, pentru amândoi!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.liga2.prosport.ro