Prahova, a doua zi după potop

Daniel Dimache -

Prahova, a doua zi după potop

În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii prahoveni au intervenit în cursul zilei de vineri și noaptea de vineri spre sâmbătă cu motopompe și alte mijloace pentru evacuarea apei din 15 locații, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoș, Urlați, Mizil, Sinaia, Ploiești, Ceptura și Bălțești fiind afectate 76 locuințe și 132 gospodării.

Lapoş

În localitatea Lapoș, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuințe, anexe gospodărești, autoturisme și animale. Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Sângeru

Unda de viitură a surprins și localitatea Sângeru, unde o femeie și 4 copii au fost luați de ape. Femeia a fost salvată, însă patru minori cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani au fost dați dispăruți. Echipajele de pompieri au găsit un copil, în vârstă de 3 ani, care se afla în stop cardio – respirator, s-au executat manevre de resuscitare, însă din nefericire, a fost declarat decedat de către echipajul medical sosit la locul evenimentului. Pe timpul nopții, pompierii au monitorizat zonele inundabile și cele afectate, respectiv, Lapoș și Sângeru, verificând creșterea debitelor pe Cricovul Sărat și afluenții săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format șase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuințele aflate în zona inundată.

Valea Călugărească

În satul Radila au fost salvați 3 adulți și 4 copii, iar la Dârvari un adult a fost scos din viitură. În localitatea Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insulița formata între malurile Cricovului Sărat. În comuna Valea Călugărească, satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un șanț, fiind evacuați cu ajutorul salvatorilor.

Apostolache

În urma ploilor torentiale din data de 31 mai, debitul râului Cricovul Sărat a crescut ieșind din albia proprie si provocând însemnate pagube materiale pe teritoriul localității Apostolache.
Au fost deteriorate 2 podeţe, unul în punctul Petruleşti (7 gospodării cu 16 persoane). În acest punct nu mai există acces nici pietonal si nici auto.
Cel de al doilea este punctul Vlad (3 gospodării, 6 persoane), accesul asigurându-se doar pietonal, dar cu dificultate.
În satul Buzota, au fost evacuate 4 persoane, totodată alte 4 persoane urmează să fie evacuate la Mănăstirea Apostolache.

DC 72 care face legătura între DJ 102R cu DJ 100H, pe raza comunei Jugureni, sat Băile Boboci, în zona fostei stațiuni balneoclimaterice a fost avariat. Asfaltul este dislocat, de asemenea și un podeț, traficul fiind blocat.
Pe DJ 100H, comuna Jugureni, sat Valea Unghiului, pe o lungime de 25 de metri, asfaltul este dislocat, precum și un podeț. 4 stâlpi de electricitate au căzut pe partea carosabilă a drumului. Lucrătorii de la Electrica au acționat prompt, iar la acest moment locuitorii au electricitate. De asemenea, și pe acest drum, traficul este blocat.

Sinaia

În Sinaia, pompierii au acționat pentru degajarea carosabilului inundat și a unui autoturism surspins de de ploaia abundentă.

Ploieşti

În municipiul Ploiești, pompierii au evacuat apă dintr-o locuință și două subsoluri (unitate de învățământ și Spitalul Județean).
162 pompieri militari cu 31 mijloace au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecție a comunităților precum și pentru evacuarea apei din zonele inundate.

*  *    *

Preventiv, la nivelul județului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație, prin intermediul sistemului Ro-ALERT, la primirea avertizărilor de tip now casting de cod portocaliu și roșu.
Pompierii au rămas la datorie, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situației din zonele vizate precum și evoluția acesteia.

În ultimele 24 de ore pompierii prahoveni au intervenit pentru evacuarea apei din 15 locații, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești-Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Gornet-Cricov, Lapoș, Urlați, Mizil, Sinaia, Ploiești, Ceptura și Bălțești, fiind afectate 201 locuințe și 132 gospodării.

2510 consumatori din localitățile Lapoș, Seciu, Gâlmeea, Pantazi, Darvari și Țintea, Băicoi au rămas nealimentaţi cu energie electrică, în urma avariilor produse de vremea rea de vineri.

Trei cisterne a câte 5000 l au transportat apă potabilă pentru mai multe gospodării din comuna Lapoș.

Până la ora 16.00, la nivelul județului Prahova un număr de 1143 de consumatori din localitățile Lapoș și Valea Călugărească sunt nealimentați cu energie electrică.