Prahova continuă să ofere fotbaliști la echipele naționale. Fie că sunt din județ, dar joacă în altă parte, fie de la Petrolul, fie veniți din „import”!

Dragos Trestioreanu -

Prahova continuă să ofere fotbaliști la echipele naționale. Fie că sunt din județ, dar joacă în altă parte, fie de la Petrolul, fie veniți din „import”!

Marți seară, la „Marbella Football Center”, din bine cunoscuta stațiune spaniolă cu același nume, echipă olimpică a României a câștigat al doilea meci-test din turneul de pregătire și jocuri, jucătorii lui Nicolae Dică – căruia i s-a alăturat, de luni, și selecționerul seniorilor, Mirel Rădoi – s-au impus cu scorul de 1-0 (1-0), în dauna Australiei „U 23”. Iar asta după reușita frumoasă a lui George Ganea, un lob peste peste portar, de la 14 metri, central, în urma pasei lungi și înalte a coechipierului de la Viitorul Constanța, Andrei Ciobanu, atunci când aproape se scurseseră 600 de secunde de la primul fluier. La ultimele 12 minute, cu prelungiri cu tot, a participat și fostul petrolist Mihai Velisar (foto sus, al treilea de la stânga), titular – vreme de 77 de minute – la cel dintâi test de la Marbella, 0-1 (0-0), cu Mexic „U 23”. Tânărul fundaș stânga originar din localitatea prahoveană Pietroșani a avut o intervenție inspirată în extra-time-ul confruntării cu jucătorii „Aussie”, el împiedicând astfel restabilirea egalității pe tabela de marcaj. Reamintesc că Velisar face parte, în prezent, din lotul care se va deplasa la Tokyo, pentru partidele de la Jocurile Olimpice.

Fundașul de bandă este foarte apreciat la lotul național, drept dovadă că, pe 3 iunie, după-amiază, a fost invitat la microfonul FRF TV pentru a vorbi despre acest stagiu din Spania. Mihai Velisar a debutat la echipa de seniori a Petrolului în Liga A Prahova, a promovat cu aceeași echipă în L3 și, apoi, în L2, fiind împrumutat după o jumătate de sezon la SCM Gloria Buzău, iar la revenirea acasă, la finele ediției 2018-2019, a fost lăsat să plece împrumut, cu drept de cumpărare, la prim-divizionara Gaz Metan Mediaș. Club care a și plătit pe el numai 15.000 de euro, pentru a-l achiziționa definitiv! Însă, așa cum am scris deja, Mihai rămâne un MARE PETROLIST și visează, drept urmare, la reîntoarcerea într-o zi în echipa „lupilor”!

La un stagiu din Serbia, asezonat tot cu două dueluri amicale, din lotul echipei naționale „U 18” a României au făcut parte și doi prahoveni. Unul este fundașul central al Petrolului, Adrian Nicolae (foto, în bluză de trening neagră), iar altul, ex-jucătorul unei divizionare C locale, CS Blejoi, adus de la Breaza, Rareș Dogaru. Cum Gaz Metan a fost foarte mulțumită de prestațiile lui Velisar, s-a orientat și asupra atacantului care poate juca și la mijlocul terenului. Este un tânăr înalt și puternic ce-a bifat, și el, meciuri în primul eșalon, dar nu cât fostul petrolist, e adevărat. De subliniat că Nicolae a prins, cumulat, puțin peste o jumătate de ceas (33 de minute regulamentare, mai precis) în ambele teste, pierdute cu același scor, 0-1, cu Serbia „U 18”. Pe finalul întâlnirilor, Adi i-a înlocuit pe Gabriel Dănuleasa (Viitorul Constanța), respectiv Andrei Pandele (FCSB București). În schimb, Dogaru nici măcar nu a fost utilizat de către selecționerul sibian Adrian Văsâi, brezeanul participând astfel numai la antrenamente! Alți doi componenți ai acestui lot național de juniori, despre care se zvonește că ar fi în atenția clubului găzarilor, ținându-se totuși secrete, firesc, numele lor, ar fi fost combatanți în ambele jocuri cu sârbii, chiar vreme de destule minute! Rămâne de văzut, acum, dacă zvonurile vor prinde și contur concret pe… 14 iunie 2021, în ziua reunirii pentru pregătirea următorului sezon.

În sfârșit, un al doilea „lup” convocat la o echipă națională a fost portarul Nicolai Cebotari (foto, plonjând în finala Cupei țării sale, contra Șerif Tiraspol, pe vremea când apăra buturile lui FC Sfântul Gheorghe). Cebotari a fost unul dintre goal-keeperii selecționați de italianul Roberto Bordin la lotul de seniori al Republicii Moldova pentru testul de la Paderborn, din Germania (3 iunie), cu Turcia, aflată pe ultima sută de metri înaintea debutului de vineri, 11 iunie, 22.00 (ora României), de la EURO, cu Italia, de pe „Estadio Olimpico”. Rezultatul final: 2-0 (0-0) în favoarea turcilor, Cebotari fiind rezervă neutilizată, iar alți doi compatrioți ai săi din L1 (Vadim Rață, de la Chindia Târgoviște, și Gheorghe Anton, de la Gloria Buzău) au fost titulari, primul fiind chiar integralist. După trei zile, moldovenii de peste Prut au jucat la Chișinău cu selecționata Azerbaidjanului, gazdele impunându-se cu 1-0 (1-0), prin golul din minutul 8 al lui Vitalie Damașcan, la capătul unui joc în care căpitan al Republicii Moldova a fost Igor Armaș (FC Voluntari), iar pe gazon, în afara lui Rață și Anton, s-a mai aflat și Cristian Dros, component în ediția 2019-2020 a unei divizionare secunde din România, ASU Poli Timișoara. Nici în al doilea meci-test, Bordin nu l-a utilizat însă pe goal-keeper-ul Petrolului Ploiești!

Foto: www.frf.ro, www.fcpetrolul.ro și www.sputnik.md