Prahova: Focare Covid într-o subunitate de poliţie şi la un agent economic

Daniel Dimache -

Prahova: Focare Covid într-o subunitate de poliţie şi la un agent economic

Informare de presă privind situația COVID-19 în Prahova
07 august 2020

Până la această dată, de la începutul epidemiei, la nivelul județului Prahova, au fost confirmate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 2483 de persoane. Dintre acestea, 276 au fost declarate vindecate și externate, iar 99 au decedat, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese raportate au fost în cazul a două persoane de sex masculin, cu vârstele de 68 și 75 de ani, și una de sex feminin, cu vârsta de 74 de ani.

În ultimele 24 de ore, s-au înrefgistrat 110 noi cazuri de infectare în judeţul Prahova.

Conform informațiilor furnizate de DSP Prahova, în ultimele 24 de ore au mai fost raportate două noi focare. Unul dintre ele este la la nivelul unei subunități din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova. Aici au fost confirmate, în total, opt cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Încă de la depistarea primului caz, la începutul acestei săptămâni, a fost dispusă de urgență dezinfectarea spațiilor de lucru și a mijloacelor auto, în cadrul respectivei subunități. Activitatea nu a fost afectată, fiind acoperită de alți angajați la IJP Prahova. Al doilea focar a fost identificat la un agent economic, unde 20 de persoane dintre cele 38 testate au fost descoperite ca fiind infectate cu noul coronavirus. Aceștia fac parte din două linii de producție și nu au avut contact cu ceilalți 130 de angajați ai unității respective. Ca măsuri a fost dispusă dezinfecția societății și reorganizarea activității.   

Numărul de teste realizat în județ, de la începutul epidemiei și până în prezent, este de 15369 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere de către angajatori și persoanele care fac astfel de verificări pentru a merge în vacanțe în acele țări care solicită un astfel de test), conform centralizării DSP Prahova.

Potrivit ultimelor raportări, în spitalele din județ, unde sunt tratați bolnavi COVID-19, în secțiile de Terapie Intensivă sunt internați 25 de pacienți, dintre care 14 sunt ventilați.
De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, la nivelul județului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a emis 168 decizii de izolare și 1410 decizii de carantină.

Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne au continuat acțiunile privind ordinea și siguranța publică și alte misiuni impuse de contextul actual.

Au fost efectuate verificări la 922 de persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 219 persoane, 154 de auto au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului și 51 de societăți comerciale au fost, de asemenea, verificate.
În urma acestor demersuri, au fost aplicate 127 de sancțiuni (60 în baza Legii 61/1991 în context Covid-19, 47 pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienței comunităților, conform Legii 55/2020 și 20 pentru fapte de natură economică în context COVID-19).
Valoarea totală a amenzilor a fost de 25500 lei.

Documentele oficiale emise la nivel național în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiunea „Hotărâri și legislație”. Amintim că o altă pagină web, ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus, este www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).
Cetățenii sunt sfătuiți să se informeze doar din surse oficiale, dar și să apeleze pentru recomandări sau alte informații la TELVERDE – 0800.800.358.

Instituția Prefectului – Județul Prahova
07 august 2020