Prahova își pierde din marile valori sportive: a murit singurul medaliat local de la Jocurile Olimpice de Iarnă!

Dragos Trestioreanu -

Prahova își pierde din marile valori sportive: a murit singurul medaliat local de la Jocurile Olimpice de Iarnă!

Duminică, 17 ianuarie 2016, s-a stins din viață, la vârsta de 81 de ani, singurul prahovean care s-a putut lăuda cu adjudecarea unei medalii, cea de bronz, la Jocurile Olimpice. Ion Panțuru (foto; www.gsp.ro) a câștigat bronzul, în competiția de bob 2 persoane, împreună cu Nicolae Neagoe, la ediția din 1968, găzduită de stațiunea montană franceză Grenoble. Născut la Comarnic, Panțuru nu a debutat însă în ramura sportivă în care a câștigat numerose titluri și medalii mondiale și europene, ci a făcut-0 la… fotbal, fiind portar al echipei Carpați Sinaia, din localitatea în care s-a și stabilit. Carpați combătea atunci în eșalonul secund autohton, având în spate o bogată tradiție în sport rege.

Ion Panțuru a reușit un palmares remarcabil în cursele de bob, atât în cele de 2 persoane, cât și în cele de 4 persoane: medalia de broz la JO din 1968, o medalie de argint la Campionatele Mondiale, în 1969, şi una de bronz, în 1973, la aceeași competiție, cu Dumitru Focşeneanu alături, două medalii de aur la Campionatele Europene, la 4 persoane, în 1967 şi, respectiv, 1971, medalie de argint la 2 persoane, în 1969, şi din același metal – la 4 persoane (1969). În sfârșit, tot la Europene a mai obținut o medalie de bronz, în 1970, la 4 persoane. De fiecare dată, Ion Panțuru a fost pilotul bobului în care a concurat.

Într-un moment în care românii practicanți ai sporturilor de iarnă, la nivel competițional, nici măcar nu pot visa la un loc mai aproape de podiumul Jocurilor Olimpice, Mondiale și Europene, performanța regretatului Ion Panțuru este una care cu greu va putea fi măcar egalată, în anii care vor veni!