Prahoveanca Ana Bogdan, și mai aproape de Top 100 WTA. După ce a eliminat-o la dublu, Irina Begu a luat „eventul” la BRD Bucharest Open

Dragos Trestioreanu -

Când a început BRD Bucharest Open, turneu feminin de tenis din categoria International desfășurat pe terenurile de zgură din complexul sportiv situat în cartierul bucureștean Cotroceni, jucătoarea româncă născută la Sinaia, Ana Bogdan, se afla pe locul 108 în ierarhia de-atunci a WTA și nu era nici cap de serie, sorții „alegându-i” și o parte de tablou cu adversare una și una, ținând cont de același clasament. Totuși, prahoveanca a făcut un concurs foarte bun, mai ales că a trebuit să treacă și peste unele probleme delicate la genunchiul drept. Până în semifinale, logodnica președintelui Federației Române de Automobilism Sportiv, Norris Măgeanu, a dispus de oponente cu nume, mult mai bine poziționate în WTA Raking, precum compatrioata Sorana Cârstea (53 WTA, cap de serie nr. 6 la BRD Bucharest Open), în turul 1, și letona Anastasija Sevastova (17 WTA și cap de serie nr. 1), în sferturi. Doar în turul al doilea, Bogdan a avut parte de o jucătoare mai slab clasată, Cagla Buyukakcay (Turcia; 165 WTA).

Ana Bogdan cu genunchiul bandajat, prosport.roInteresant este că prahoveanca a ajuns în penultimul act al turneului fără a fi pierdut vreun set: 6-4; 6-2 cu dâmbovițeanca Sorana Cârstea, 6-4; 7-5 cu Cagla Buyukakcay (în setul al doilea, românca a cerut intervenția medicului, dar a trecut apoi cu bine peste durerile de la genunchi) și 6-1; 6-3 cu Anastasija Sevastova, calificându-se astfel în semifinalele singurului turneu ATP organizat în România. Și în partida care putea s-o ducă în finală, Ana Bogdan a debutat excelent, adjudecându-și primul set, cu 6-3, în fața unei alte tenismene mult mai bine clasate și, totodată, cap de serie nr. 3 – germanca Julia Goerges. Însă, ulterior, nu i-a mai făcut față nemțoaicei, Goerges defilând în actul secund (6-2) și impunându-se în decisiv, 6-4, însă după o revenire spectaculoasă a sinăiencei, care reușise să egaleze la 4.

Irina Camelia Begu cu trofeul de la simplu BRD Bucharest Open, gsp.roÎn urma acestor prestații apreciate, Ana Bogdan a urcat pe locul 104, după ce a primit 110 puncte în ierarhia WTA. Totodată, ea este mai bogată cu 11.300 de dolari, în urma accederii în semifinalele turneului de 226.750 de dolari de la București. Acum, jucătoarea născută în Sinaia speră să se recupereze cât mai repede în ceea ce privește problemele de la genunchiul drept și să abordeze astfel bine noul sezon disputat pe hard, în America de  Nord, acolo unde urmează a debuta, după propria-i declarație, la Toronto, metropolă canadiană cu o importantă comunitate românească.

Irina Begu si Raluca Olaru cu trofeul, cecurile si florile de la dublu BRD Bucharest Open, gsp.roDacă ar fi reușit să treacă de Julia Georges, Ana Bogdan ar fi disputat finala în compania unei alte compatrioate, Irina Camelia Begu, cea care dispusese înaintea ultimului act de spaniola Carla Suarez-Navarro, a doua favorită de la BRD Bucharest Open. Begu a făcut un joc foarte bun contra ibericei și l-a repetat și în finală, adjudecându-și drept consecință un alt turneu după cel de anul trecut din Brazilia, de la Florianopolis. Mai mult, ea a reintrat destul de repede pe teren după ce-a învins-o pe prietena ei de dincolo de arene, Julia Goerges, pentru a juca finala de dublu de la BRD Bucharest Open. Împreună cu Raluca Olaru, Irina (au fost favoritele nr. 1 ale turneului) a trecut de tandemul belgiano-olandez Elise Mertens-Demi Schuurs (cap de serie nr. 2), în două seturi: 6-3; 6-3. De subliniat că, în turul 1, perechea Begu-Olaru le-a eliminat pe compatrioatele Elena Bogdan și Elena Gabriela Ruse. Obosită după turul de forță de la BRD Bucharest Open, turneu desfășurat și pe caniculă, Irina Begu a capotat în primul tur al celui următor, de la Bastad (Suedia), tot unul din categoria International.

Foto: www.gsp.ro și www.prosport.ro