Prahovenii bat sute de kilometri pentru a urma cursuri de recalificare

Redactia -

Prahovenii bat sute de kilometri pentru a urma cursuri de recalificare

Locuiesc pe Valea Prahovei și, în loc să profite de vremea frumoasă pentru a face drumeții și a dobândi un bronz demn de invidiat, ori pentru a vizita muzeul Nicolae Grigorescu, Castelul Iulia Hașdeu, Palatul Cantacuzino sau alte obiective turistice notabile… zeci de prahoveni aleg să se recalifice tocmai la Tîrgu-Mureș. În ultimele luni tot mai mulți români din toate colțurile țării s-au arătat interesați de a urma un curs unic pe țară, demarat de Centrul de Instruire Tabula. Este vorba despre cursul acreditat de Ministerul Muncii și Educației și care poartă numele de Logistician Gestiune Flux. Fie că își doresc să învețe o meserie nouă, ori lucrează deja de ani buni în acest domeniu, cursanții, ori cei care și-au propus să se înscrie la aceste module au oportunitatea de a obține în final o diplomă recunoscută în statele membre ale Uniunii Europene și implicit cunoștințe noi.

Loviți de criza financiară o parte dintre români s-au văzut nevoiți să se califice pentru a obține un trai mai bun. Asta în timp ce alții s-au orientat spre un alt loc de muncă, de multe ori chiar într-un alt domeniu decât cel în care lucraseră anterior.

Silviu spre exemplu are 23 de ani și este din București. Tânărul a optat pentru cursul de la Tîrgu-Mureș după ce în țară și în străinătate a ratat mai multe joburi deoarece, deși avea experiență în domeniu nu deținea un certificat de calificare.

“Lucrez în domeniu de aproximativ 4 ani în cadrul departamentului de Logistică a unei S.C din București. Am avut oportunitatea de mai multe ori să-mi schimb locul de muncă, păstrând domeniul, Logistică sau chiar Transporturi, însă am fost respins la interviu din cauza lipsei calificării” a precizat Silviu Vărzaru.

Domnul Horvath Laszlo lucrează la o firmă mică de peste 20 de ani. Bărbatul în vârstă de 60 de ani a ales să urmeze acest curs deoarece spune el: „am vrut să văd cum se face Logistica la firmele organizate la nivel înalt. Diploma nu mă prea interesează pentru că mai am doar câțiva ani până la pensie, dar m-au interesat informațiile nou apărute în acest domeniu”.

Potrivit directorului ONG-ului mureșean, meseria de Logistician Gestiune Flux este una foarte bine plătită și de durată.

“Ne-am gândit să acredităm acest curs după ce am observat că tot mai mulți români se îndreapta spre acest domeniu, devenit în timp unul vedetă. A durat mai bine de un an și jumătate această procedură, însă a meritat. Dovadă și faptul că la acest curs avem persoane înscrise din Banat, Muntenia, Moldova, Transilvania. Pentru a parcurge însă acest curs e nevoie totuși de timp, răbdare și studiu. Cursanții trebuie să urmeze o parte teoretică și una practică, iar la sfârșit vor susține un examen scris, deloc ușor” a declarat directorul asociației, Laszlo Tunde.

Cursul se adresează persoanelor cu studii superioare sau celor care urmează o facultate. Acesta durează 5 luni, respectiv 2 luni teorie și 3 luni practică în unități specializate. Cursanții pot ține legătura cu formatorul prin intermediul paginii web a centrului: www.atab.ro, chiar și dacă sunt la distanță. Cursul conține mai multe module, iar spre deosebire de străinătate unde un singur modul, spre exemplu Achiziții, Distribuție, Planificare sau Transport costă peste 1000 de euro, la Tîrgu-Mureș sunt trecute în curiculă și studiate toate aceste departamente.