Precizări oficiale despre plata şomajului tehnic 75% de la stat

Daniel Dimache -

Precizări oficiale despre plata şomajului tehnic 75% de la stat

Declarații de presă susținute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă

Ionel Dancă: Buna ziua. În cele ce urmează vă prezentăm principalele acte normative adoptate în ședința de Guvern, împreună cu doamna ministru a muncii și protecției sociale, Violeta Alexandru.  Aș dori să reafirm angajamentul Guvernului pentru a lua toate măsurile necesare în vederea combaterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus; aceasta reprezintă o prioritate absolută pentru acest guvern. Sănătatea și viata oamenilor este principalul obiectiv în vederea guvernării în  perioada următoare. În același timp, o prioritate la fel de importantă este adoptarea măsurlor necesare pt limitarea efectelor economice și sociale negative provocate de această epidemie. Suntem convinși că această criză sanitară provocată de pandemia globală cu coronavirus, mai devreme sau mai târziu- noi sperăm cât mai devreme- va trece; important este să luăm toate măsurile necesare pentru ca, după ce trece această criză sanitară, să putem limita efectele negative ale unei crize economice și sociale. 
De aceea, în sedința de guvern au fost adoptate mai multe acte normative. Unul dintre proiectele de ordonanță de urgență aprobate în ședința de guvern vizează acordarea unei facilități, cunoscută sub denumirea de șomaj tehnic, pentru angajații români afectați de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus. Doamna ministru a Muncii și Protecției Sociale vă va prezenta conținutul acestui act normativ, după care o să prezint și celelalte proiecte de acte normative aprobate în ședința de guvern. Doamna ministru, aveţi cuvântul!
Violeta Alexandru: Mulţumesc, domnule cancelar. Bună ziua, tuturor!. În şedinţa de guvern de ieri am adus câteva clarificări și am simplificat procedura prin care companiile pot avea acces la resursele guvernamentale care să le permită să acorde angajaților fondurile pentru șomaj tehnic. Am decis să propun echipei guvernamentale completarea Ordonanței 30/2020, primul act normativ care se referea la șomajul tehnic, ca urmare a semnalelor pe care le-am primit din partea sindicatelor, patronatelor, companiilor – au fost mii de mesaje care au ajuns la Guvern, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, la Cabinetul Premierului, la celelalte instituții prin care oamenii ne-au făcut sugestii din practică legat de procedura privind accesul la resursele guvernamentale pentru șomajul tehnic. Ca atare, am simplificat procedura de acces la aceste fonduri, în sensul în care pentru solicitările adresate de companiile a căror activitate a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităților, respectiv pentru companiile a căror activitate este afectată de această epidemie, total sau parțial, pe baza unei cereri, însoțită de o declarație simplă, la care se atașează lista angajaților pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activității în sensul de intrare în șomaj tehnic, se pot depune documentele la Agențiile județene pentru Ocuparea Forței de Muncă astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de guvern pentru aceste costuri. Procedura a fost simplificată şi în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plăţile, mai precis de îndată ce actele sunt depuse la Agenţiile judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în maxim 15 zile, spre deosebire de prevederea iniţială care se referea la 30 de zile, agenţiile judeţene vor efectua plăţile pentru angajator. De aceea, primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să își pregătească documentele, astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 martie – 31 martie să aibă documentele gata, să le prezinte la Agențiile județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în vedere efectuării plăților.
Fac precizarea, pentru clarificarea unor aspecte care au apărut în spațiul public, că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic, tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziție guvernul, plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât, la începutul lunii aprilie, angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpla și la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie, anume 1 – 16 aprilie, așa cum sunt reglementate cele două perioade, cea din martie și din aprilie, de decretul domnului președinte. Pentru alte categorii, pentru alți angajatori, pentru tot ce înseamnă angajator din mediul neguvernamental, prevederile privind șomajul tehnic li se aplică în totalitate, astfel încât încurajăm deopotrivă agenții economici, organizațiile neguvernamentale să își pregătească documentele și să le depună la Agențiile județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Echipele AJOFM sunt, în acest moment, în prima linie, primesc întrebările dumneavoastră, respectiv sunt deja organizate să proceseze informațiile în cel mai scurt timp de la depunerea documentelor. Pentru alți profesioniști, pentru alte categorii, pentru persoane fizice, pentru PFA, procedura pe care guvernul a stabilit-o și a detaliat-o prin actul normativ adoptat aseară, prevede ca, pe baza aceleiași proceduri, și anume o declarație pe proprie răspundere, să se depună solicitări la agențiile judeţene pentru plăți și inspecție socială, urmând ca, pe măsură ce aceste documente se primesc, să se efectueze plățile în cuantum de 75% din salariul mediu brut pe țară pentru fiecare solicitare adresată. Toate aceste solicitări se pot depune online, astfel încât să nu mai fie nevoie să ne deplasăm la sediile celor două entități, după caz, angajator cu angajați la AJOFM, persoană fizică, întreprindere individuală la ANPIS și să putem comunica cu aceste instituții cât mai eficient cu putință. Am inclus prevederi detaliate cu privire la plata sportivilor. Având în vedere că activitatea cluburilor sportive este afectată deopotrivă de efectele epidemiei de coronavirus, și pentru acestă categorie guvernul a venit cu măsuri clare.
Fiecare club sportiv, care, în acest moment, are dificultăți în plata sportivilor angajați pe bază de contracte individuale de muncă, fiecare club se va prezenta la sediul AJOFM de unde își are sediul social, iar dacă sportivii sunt încadrați la cluburile sportive prin contracte de activitate sportivă, clubul se va adresa AJPIS – Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială – pe baza unui tabel, pe baza unei solicitări la care atașează un tabel cu câteva informații despre sportivii pe care dorește să îi plătească prin fondurile puse la dispoziție de către Guvern. Practic, prin aceste măsuri am creat o procedură mai simplă, mai clară, mai eficientă, am dus comunicarea exclusiv în mediul online, astfel încât de îndată ce documentele sunt prezentate conform procedurii descrise anterior, cele două entități pentru angajatorii cu angajați, AJOFM-urile pentru persoanele fizice, pentru PFA-uri AJPIS-urile, să poată efectua plata cât mai repede. Acesta este obiectivul care ne interesează, să ajungă fondurile cât mai repede la cei care, în acest moment, se confruntă cu probleme serioase în plata angajaților, respectiv în acoperirea costurilor pentru activitatea pe care o desfășoară.
Am să mă refer în continuare la câteva alte aspecte, pe care le-am propus membrilor cabinetului și pe care le-au acceptat. Ordonanța mai clarifică și situația în care o persoană are mai multe contracte, dintre care toate suspendate, poate opta – spune reglementarea adoptată aseară – pentru acel contract pe care vrea să-l includă în șomajul tehnic, care îl avantajează cel mai mult. Dacă are mai multe contracte, dintre care unul este activ, din păcate, nu poate beneficia de fonduri aferente șomajului tehnic, având în vedere faptul că cel activ este în funcțiune. Am inclus, ca urmare a semnalelor primite, prevederi clare privind posibilitatea ca mămica aflată în concediu de creștere a copilului să își continue acest concediu pe perioada reglementată de decret, după cum am asigurat fondurile pentru acoperirea stimulentului de inserție pentru acele mămici care doresc să revină – există și asemenea situații – care doresc să revină în activitate mai devreme.
Pentru că, din punct de vedere juridic, creşele nu sunt unităţi de învăţământ, ele nefiind beneficiare ale prevederii pe care ministrul educaţiei a anunţat-o, şi anume, închiderea unităţilor pe perioada epidemiei, pe perioada aferentă decretului, prin ordonanţa de urgenţă de aseară, am solicitat Guvernului să includem şi creşele între acele unităţi cu privire la care se suspendă activitatea, astfel încât părinţii copiilor, având copii la creşă, să poată beneficia de cadrul legal astăzi în vigoare, care le permite să rămână acasă, unul dintre dânşii să-şi îngrijească copilul, beneficiind de o îndemnizaţie pentru a putea să rămână la domiciliu. Tot ce înseamnă verificări pentru acordarea serviciilor sociale, inclusiv pentru plata prestaţiilor, se vor efectua tot ce înseamnă verificări, se va efectua în mediul online. Nu în ultimul rând, am solicitat prin ordonanţa pe care a propus-o Cabinetului executării silite pentru pensiile aflate în această situaţie şi prvederea adoptată aseară, practic suspend această procedură pe perioada decretului. Şi închei, spunând că ne-am gândit inclusiv la situaţiile limită, cum ar fi situaţia în care membrii familiei au nevoie de acte în vederea primirii ajutorului de deces şi acest tip de ajutor se poate solicita online, prin evitarea deplasării la casele judeţene de pensii, în vederea obţinerii acestuia. M-aş opri aici cu prezentarea, urmând să răspund eventualelor întrebări, dacă sunt.

Ionel Dancă: Mulţumesc, doamna ministru. Aş face o prezentare a celor mai frecvente întrebări legate de aplicarea facilităţii de şomaj, legată de modul în care se aplică această facilitate, pentru a fi foarte clari cu privire la modul de implementare al acestui ajutor, acordat de stat pentru angajaţii şi companiile aflate în dificultate, ca urmare a efectelor epidemiei cu coronavirus. Prima întrebare este ce fel de angajatori – avem companii mari, companii mici, întreprindei mici şi mijlocii – ce tip de angajatori se califică pentru acest ajutor? În noua formă propusă, în ordonanţa de urgenţă adoptată, toţi angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura, suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei cu coronavirus, se califică pentu această facilitate, fie că vorbim de întreprinderi mici şi mijlocii, companii mari sau alte forme de angajare, structuri neguvernamentale sau persoane fizice neautorizate, întreprinderi individuale, care au angajaţi cu contracte individuale de muncă.
Aceasta este o precizare care extinde practic acest ajutor acordat de Guvernul României pentru toate companiile și toți angajații cu contract individual de muncă care sunt afectați în această perioadă de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus. Ce se întâmplă și pe ce perioadă se acordă acest ajutor? Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgență, respectiv de la intrarea în vigoare a decretului privind starea de urgență, 16 martie, până la finele acestei perioade, cu posibilitatea de prelungire, evident, în funcție de evenimente, de evoluția situației din țară și dacă situația de urgență va fi prelungită. Pentru ce perioadă se acordă această facilitate și pentru ce anume, pentru care contracte, dacă sunt contracte suspendate înainte de intrarea stării de urgență sau pentru cele după intrarea stării de urgență, instituirea stării de urgență? Facilitatea se acordă pentru contractele pe perioada stării de urgență aferentă pentru zilele aferente perioadei stării de urgență. Astfel, contractele de muncă suspendate în luna martie vor putea fi decontate, ajutorul de șomaj tehnic va fi decontat de către stat pentru numărul de zile aferente perioadei stării de urgență, respectiv de la 16 martie la 31 martie. Ce se întâmplă cu contractele de muncă suspendate înainte de intrarea în starea de urgență? Acestea vor avea posibilitatea să deconteze ajutorul de șomaj tehnic parțial, doar pentru perioada stării de urgență. Când se va face plata acestor ajutoare? Așa cum a prezentat doamna ministru, în primele zile ale lunii aprilie aprilie se vor depune documentele solicitate. Şi aici procedura este foarte simplificată: o declarație pe propria răspundere din partea angajatorului, însoțită de o listă cu cu angajații, cu contractele de muncă individuale suspendate. În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către angajatori. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații, de la primirea acestor sume, să facă plata către angajați. Ce se întâmplă cu alte forme de angajare?
Avem categoria ‘alţi profesionişti’ prevăzută în ordonanta de urgenţă, care include toate formele de prestaţii economice, în baza unor autorizații de persoană fizică autorizată, întreprindere individuală și alte forme de derulare a activității. Pentru aceste persoane, indemnizația fixă este de 75% din salariul mediu brut pe economie. În cazul contractelor individuale de muncă, indemnizația este de 75% din salariul de bază, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie. Pentru cei care au alte forme de prestare a activităților economice, se acordă o indemnizație fixă de 75% din salariul mediu pe economie. Ce se întâmplă în situația în care angajatul are un salariu pentru care 75% din salariul de bază este mai mare decât 75% din salariul mediu pe economie? În această situație, angajatorii au posibilitatea să acorde suplimentar față de indemnizația acordată de stat diferența până la 75% din salariul de bază, în funcție de negocierile dintre angajați și angajatori. Dacă sunt incluse în categoria ”alți profesioniști” și persoanele cu contracte de drepturi de autor, contractele pentru activități culturale, activități creative? A fost inclusă o prevedere specială pentru persoanele care desfășoară activități și câștigă venituri exclusiv în baza unor contracte de drepturi de autor și aceștia beneficiază de indemnizație de 75% din salariul mediu pe economie pentru perioada aferentă stării de urgență. Au fost, de asemenea, chestiuni neclare cu privire la modul în care se constată că o companie, un angajat, o persoană fizică autorizată sau altă forma de desfășurare a activității este afectată de efectele epidemiei cu coronavirus. În acest sens, a fost eliminată prevederea cu privire la scăderea încasărilor cu 25% în luna martie față de media lunilor ianuarie – februarie și, de asemenea, a fost eliminată restricția privind numărul de angajați pentru care se solicită această indemnizație, care era limitat la 75% dintre angajați. În acest moment, facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibili pentru a solicita acest ajutor. Cerința este o declarație pe propria răspundere că angajatorul a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior depunerii documentelor, ulterior efectuării plăților. Plata nu este condiționată de efectuare a acestui control pe perioada stării de urgență. În fine, o altă chestiune ridicată cu privire la modul în care se face această plată. Unde depun documentele. Sunt două mari categorii de beneficiari: cei cu contracte individuale de muncă angajatorul depune documentele la ANOFM, laa structurile județene teritoriale, pentru cei care nu au contracte individuale de muncă, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte categorii de profesioniști, profesii liberale, depun documentele individual la structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Intervenții Sociale, tot din cadrul Ministerului Muncii.
Dacă ești angajat, trebuie să soliciţi angajatorului să trimită solicitarea la ANOFM. Dacă nu ești angajat şi desfășori o activitate în baza unor alte forme legale de desfășurare a activității, trebuie să depui individual această solicitare la Agenția pentru Plăți și Intervenții Sociale (APIS) a Ministerului Muncii. Cred că, cu această ocazie, am lămurit suficient neclaritățile apărute în spațiul public legate de această facilitate. Vă rog, doamna ministru.
Violeta Alexandru: Mulțumesc pentru precizări. Cred că și punctul meu de vedere și precizările făcute au adus acum clarificările necesare. Continuăm să comunicăm și pe parcursul zilei de astăzi și în zilele următoare, cu privire la aceste măsuri astfel încât ele să fie cât mai multe cunoscute în țară.
Închei spunând următorul lucru: având în vedere situația grea prin care trecem cu toții, aceste reglementări au plecat de la următoarea premiză: avem totală încredere în români. Faptul că am simplificat procedurile înseamnă că avem încredere în angajatori, respectiv în persoanele fizice autorizate, în persoanele care desfășoară activități pe alte forme de muncă, legale, că ceea ce ne vor declara dânșii corespunde cu realitatea. Declarația pe proprie răspundere vă arată că guvernul pleacă de la premisa de încredere față de toți cei care vor solicita fonduri guvernamentale. Nu trebuie să plătească nimeni din propriile resurse urmând să le deconteze de la ANOFM, dacă este angajator cu angajați pe contracte individuale de muncă, respectiv de la ANPIS dacă lucrează în alte forme contractuale. Nu trebuie să plătească de la dânșii, urmând să primească fondurile înapoi. Procedura este că depun aceste documente la începutul lunii aprilie pentru perioada din luna martie acoperită de decret și vor primi în cel mai scurt timp banii. Aș vrea să lămuresc acest aspect, care a fost larg circulat în presă: nu este vorba despre decontarea banilor, ci fiecare angajator se prezintă cu această situaţie, respectiv fiecare persoană fizică autorizată sau persoană care lucrează în altă formă contractuală urmând să primească banii în cel mai scurt timp. Nu vom face verificări în această perioadă, de aceea insist pe componenta de încredere pe care o avem în români. Eventuale verificări se vor face ulterior, pe baza unui eșantion pe care îl avem în vedere, dar după ce depășim această perioadă critică. Avem încredere că informațiile pe care ni le dați sunt informații corecte, sunt informații care reflectă realitatea, pentru că și unii și alții trecem printr-o perioada în care trebuie să ne ajutăm reciproc în condiții de corectitudine. Dacă angajatorii au resurse, prevederea permite acestora ca, pe lângă această posibilitate pe care guvernul o facilitează în acest moment, ei să poată completa până la 75% din salariul persoanei pe care o au încadrată, dacă acest salariu este mai mare decât cuantumul salariului mediu brut pe țară, și consider că acest lucru trebuie să rămână la latitudinea angajatorului funcție de resursele pe care le mai poate accesa în acest moment.
Reiau apelul la toți angajatorii, toate persoanele care doresc să beneficieze din această resursă pe care statul o pune la dispoziție în acest moment: pregătiți documentele astfel încât, la începutul lunii aprilie, să poată fi depuse la cele două instituții cheie pe care le-am explicat în cursul acestor intervenții și să primiți fondurile în cel mai scurt timp, astfel încât să reușim să acoperim o perioadă delicată din punct de vedere al resurselor dvs. Rămânem în contact atât cu cei care ne-au trimis constant opinii în această perioadă, dacă sunt necesare eventuale alte clarificări le vom face. Este o perioadă cu totul și cu totul excepțională, inclusiv din perspectiva reglementărilor pe care le propunem, astfel încât păstrăm contactul cu toți aceia dintre dumneavoastră care se lovesc de anumite greutăți și care solicită sprijin din partea guvernului. Vom comunica, ca atare, constant, pentru că ne dorim ca aceste măsuri să fie cunoscute de toți românii și să le poată fructifica astfel încât să le vină într-adevăr în ajutor în această perioadă dificilă.
Ionel Dancă: Mulțumesc, doamna ministru. Voi continua cu prezentarea celorlalte acte normative adoptate în ședința de guvern. Astfel, a fost adoptată o ordonanță de urgență privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, fiind o prioritate, așa cum spuneam, a actualului guvern gestionarea cât mai bună și eficientă a acestui domeniu în momentul de față expus riscurilor cauzate de răspândirea epidemiei cu coronavirus. Potrivit acestei ordonanțe, practic, se reglementează plafonarea valorii procentului aferent taxei de clawback, a taxei trimestriale pentru trimestrul 1 al acestui an la nivelul trimestrului 4 al anului trecut, respectiv 27,65%. Reglementarea are ca scop plafonarea aceste contribuții, pentru că, într-o altfel de situație, creșterea acestei contribuții la un nivel care nu ar putea fi susținut ar provoca discontinuități în asigurarea tratamentului pacienților și în asigurarea, practic, a medicamentației necesare. Se plafonează așadar taxa clawback la nivelul valorii aferente trimestrului 4 al anului trecut, la 27,65%. O altă ordonanță de urgență, tot pentru gestionarea cât mai bună a stării de urgență în care se află în acest moment România, privește înăsprirea amenzilor pentru contravențiile săvârșite pe perioada stării de urgență. Aici sunt avute în vedere în special contravențiile săvârșite împotriva măsurilor de limitare a răspândirii infecțiilor cu coronavirus, iar pentru cei care nu respectă reglementările adoptate în acest sens contravenția se amendează cu o sumă cuprinsă între 2.000 și 20.000 de lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice valoarea acestei amenzi este cuprinsă între 10.000 și 70.000 de lei. De asemenea, tot în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru a diminua deplasarea cetățenilor în acest moment pentru obținerea diverselor autorizații și certificate, valabilitatea documentelor de orice fel eliberate de instituțiile și autoritățile publice se prelungește pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.
Tot în acest domeniu, a fost adoptată o altă ordonanță de urgență pentru modificarea statutului polițiștilor și statutului militarilor. În acest sens, au fost instituite reglementări care să întărească disciplina ierarhică în cadrul acestor instituții și pentru a reglementa situația unor angajați care trebuie în această perioadă să fie la dispoziția instituțiilor de ordine și siguranță publică, în vederea combaterii efectelor epidemiei cu coronavirus. Astfel, potrivit acestei ordonanțe de urgență, se întrerup concediile de odihnă pentru personalul acestor instituții, se iau măsuri pentru asigurarea continuității programului de lucru. Detașarea personalului în vederea efectuării misiunii se va face obligatoriu fără acordul angajatului și, de asemenea, se suspendă prevederile legate de pensionare anticipată pentru personalul din aceste instituții pe perioada stării de urgență.
O altă măsura de această dată pentru limitarea efectelor economice negative ale epidemiei cu coronavirus, guvernul a prelungit valabilitatea voucherelor de vacanţă, în contextul acestei situaţii epidemiologice şi valabilitatea voucherelor de vacanţă emise în anul 2019 este prelungită până la data de 31 mai 2021. Pentru a sprijini copiii care, în această perioadă desfășoară lecțiile în sistem online, guvernul a aprobat o hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea legii privind acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziționării de calculatoare, așa numtul program „Euro 200”. Potrivit acestor reglementări, pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor și studenților în vederea achiziționării de calculatoare, pot cere bonuri elevii care provin din familii în care venitul brut lunar pe membru de familie este de maxim 250 de lei. Pot aplica elevii și studenții din învățământul de stat sau particular în vârstă de până la 26 de ani. Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de  200 de euro și este, repet, destinat achiziției de calculatoare. În fine, tot în contextul generat de epidemia cu coronavirus, pentru a stimula producția internă de alimente, în contextul în care oferta de produse agroalimentare este în scădere la nivelul producătorilor pe piața internațională, Guvernul sprijină producătorii locali pentru a veni cu produse, pentru a stimula producția de produse agroalimentare în această perioadă și a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind acordarea ajutorului de minimis pentru cultivatorii de tomate în spații protejate. Este vorba despre producătorii de tomate care pot primi până la 3.000 de euro pe pe an și se aplică pe întreg teritoriul României. Programul, așadar, continuă în acest an cu acest sprijin, pentru a putea aduce în piețe și în spațiile comerciale tomate românești la vânzare.
Acestea au fost câteva dintre principalele acte normative adoptate în ședința de guvern. Reamintesc, în cadrul aceleiași ședințe de govern, a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru amânarea ratelor bancare pentru persoanele fizice și juridice afectate direct sau indirect de epidemia cu coronavirus, posibilitatea de amânare a ratelor bancare până la nouă luni. Și tot în cadrul aceleiași ședințe de guvern a fost adoptată Ordonanța pentru acordarea unor bonificații fiscale contribuabililor care plătesc impozitul pe profit până la data de 25 aprilie, cu bonificații cuprinse între 5 și 10%, respectiv 5% pentru contribuabilii mari și 10% pentru celelalte categorii de contribuabili, tocmai pentru a încuraja în această perioadă comportamentul onest al contribuabililor care își plătesc dările și contribuțiile atât de importante la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru a avea resursele necesare în vederea asigurării materialelor sanitare și în vederea limitării efectelor economice și sociale negative provocate de epidemia cu coronavirus Vă mulțumesc! O zi bună!