Precizările CNAS legate de cardul de sănătate

Mihai Ciobanu -

Precizările CNAS legate de cardul de sănătate

La primele ore ale dimineții se realizau concomitent în sistem 9.000 de accesări cu cardul de sănătate, anunţă CNAS printr-un comunicat de presă.

Astăzi, până la ora 11, la Help desk s-au primit peste 75 de sesizări de la furnizorii de servicii medicale care au întâmpinat probleme la utilizarea cardului. Aceste probleme au fost rezolvate sau erau în curs de soluționare în cel mai scurt timp. Nu au fost semnalate probleme care să ducă la blocarea sistemului.

‘Principala preocupare a CNAS este că introducerea cardului național de sănătate să nu îngreuneze sau să blocheze accesul pacienților la servicii medicale. Facem apel la furnizori și pacienți, în egală măsură, să înțeleagă importanța introducerii acestui sistem și să privească cu înțelegere și calm eventualele probleme inerente apărute la implementarea unui sistem de mare anvergură și complexitate. Vom rezolva toate aceste probleme cu profesionalism.’ a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Introducerea cardului de sănătate este un moment crucial pentru sistem, care este tratat cu seriozitate de CNAS.

Problemele inerente implementării unui proiect de astfel de dimensiuni vor fi rezolvate cu calm și profesionalism de către specialiști.

CNAS solicita furnizorilor de servicii medicale să respecte legislația în vigoare și să acorde serviciile cu card de sănătate celor care l-au primit, dar și fără card de sănătate celor care încă nu au intrat în posesia lui.

În acest sens, au fost publicate în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr.557/ 246/ 2015 și Ordinul președintelui CNAS nr.248/ 2015 care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Casele de asigurări de sănătate au informat furnizorii cu care se afla în relație contractuală despre actuala procedura de acordare a serviciilor medicale.

De asemenea, CNAS este pregătită să rezolve toate problemele semnalate de furnizorii de servicii medicale care întâmpina greutăți în utilizarea cardului de sănătate. Aceștia au la dispoziție help desk-ul organizat în acest sens. Echipe de specialiști din toate casele de asigurări se afla în teren pentru a identifica și a acorda asistență furnizorilor de servicii medicale.

Rugăm pacienții care întâmpina greutăți la primirea unui serviciu medical să semnaleze de urgență acest lucru la casele de asigurări sau la numărul de telefon inscripționat pe cardul de sănătate.