Printre puținii invitați din țară, alături de președintelele FRF, Răzvan Burleanu, la finala Cupei Republicii Moldova, Costel Lazăr a fost și singurul ajuns la meciul dintre Sheriff Tiraspol și FC Sfântul Gheorghe! Inaugurarea arenei de la Nisporeni a coincis cu victoria in extremis a fostei echipe din LC!

Dragos Trestioreanu -

Printre puținii invitați din țară, alături de președintelele FRF, Răzvan Burleanu, la finala Cupei Republicii Moldova, Costel Lazăr a fost și singurul ajuns la meciul dintre Sheriff Tiraspol și FC Sfântul Gheorghe! Inaugurarea arenei de la Nisporeni a coincis cu victoria in extremis a fostei echipe din LC!

Invitat de președintele Federației de Fotbal din Republica Moldova, Leonid Oleinicenco (foto sus, în dreapta), vezi facsimilul postat de colegii de la www.stiriactuale.ro, președintele executiv al FC Petrolul Ploiești, Costel Lazăr (foto sus, în stânga), a fost, alături de omologul din România a celui de peste Prut, Răzvan Burleanu, printre puținii care s-au bucurat de această onoare. Dar, și singurul din țară ajuns la ultimul act, în care au jucat Sheriff Tiraspol și FC Sfântul Gheorghe Suruceni. Aceasta din urmă este o echipă de la care a venit la FC Petrolul, dar a și plecat între timp, portarul Nicolai Cebotari. Finala a fost găzduită de o arenă cochetă de 5.000 de locuri, inaugurată cu acest prilej, adică sâmbătă,  21 mai 2022, de la ora 20.30. Victoria a fost adjudecată in extremis de Sheriff Tiraspol, fostă combatantă în ediția trecută a grupelor Ligii Campionilor și, totodată, o veritabilă surpriză în acea fază a întrecerilor. Grupare cu un lot din  care fac parte foarte mulți fotbaliști străini, Sheriff s-a impus însă abia în minutul 90+5, ca urmare a unui gol superb marcat de către mijlocașul albanez Regi Lushkja (foto, în text). După reușita acestuia, la numai 120 de secunde, arbitrul a fluierat sfârșitul confruntării.

Revenit din Republica Moldova, Lazăr a oferit câteva impresii, de la fața locului, pentru www.gazetaph.ro: „A fost frumoasă inauguarea de la Stadionul Raional Nisporeni, organizată de oameni simpli și primitori. O arenă care, rețineți vă rog!, are toate scaunele în culorile galben și albastru. Ceea ce, realmente, m-a surprins acolo a fost că numai echipa din Sfântul Gheorghe a avut o galerie, dar una destul de restrânsă numeric. Sheriff, fostă echipă cu performanțe neașteptate înj Liga Campionilor, nu a avut niciun suporter alături!”. Fost internațioanl, președintele Petrolului a oferit și câteva informații privind jocul propriu-zis, afirmând că „Sheriff a fost net superioară calitativ, a avut posesie, progresie, tehnicitate și, mai ales, viteză! În prima repriză, FC Sfântul Gheorghe a reușit să-și contracareze mai valorosul adversar optând numai pentru un modul defensiv, 1-5-4-1. A cedat cu totul atacul celor din Tiraspol. În a doua parte a jocului însă, s-a schimbat strategia, reușindu-se a se acorda atenție și ofensivei. Jucătorii din Suruceni au devenit mai îndrăzneți și cu mai multă încredere în ei înșiși. Iar internaționalul Nicolai Calancea, portarul care a apărat și buturile mai multor formații din prima ligă a României, a fost de netrecut până spre final. Fratele președintelui Federației Românde Haltere, Valeriu Calancea, rămâne și la vârsta de 36 de ani un înger păzitor al porții cu un fizic încă impunător. Finala a fost decisă de un șut înșelător din afara careului, care a luat efect și s-a dus aproape de vinclul din stânga al buturilor lui Calancea”.

Fiind cel la care recomandarea căruia mai sus-amintitul Nicolai Cebotari (foto jos) a ajuns la Petrolul, l-am întrebat pe președintele Lazăr ce mai știe despre acesta, după ce-a revenit în țara natală a sa. „Cebotari, care a fost legitimat, în iarnă, de Petrocub Hâncești, după plecarea de la Petrolul, a avut un ghinion teribil, din păcate, suferind o fractură de claviculă și trebuind astfel să plece, acum, în Germania, pentru o cât mai bună recuperare”. Debutând în ediția de campionat 2020-2021, în sezonul regular, la un meci de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, scor: 1-1, Nicolai Cebotari a mai revenit în poartă abia în finalul acelui sezon, cel mai slab din Liga 2 al „lupilor”. S-a remarcat prin intervenții de mare efect, care au securizat o remiză la Slobozia, cu Unirea. În ediția mai de curând încheiată, din cauza unei accidentări a lipsit mult, toamna trecută, de pe teren, iar când a revenit, nu a fost apreciat ca o soluție decât ca al doilea goasl-keeper. Pentru că pierduse și echipa națională de seniori, Cebotari a solicitat să fie lăsat să plece și să revină în Republica Moldova, găsind înțelegere la conducerea administrativă, după ce a înțeles că staff-ul tehnic nu îl considera decât cel mult o primă rezervă a lui Raul Avram.

Foto: www.fmf.md, captură Facebook și www.fcpetrolul.ro