Președintele executiv al Petrolului acordă o atenție mărită centrului de copii și juniori al clubului găzarilor. Costel Lazăr aduce tineri la academie, din diverse colțuri ale țării, și nu mai lasă să se plece de acolo atât de ușor!

Dragos Trestioreanu -

Președintele executiv al Petrolului acordă o atenție mărită centrului de copii și juniori al clubului găzarilor. Costel Lazăr aduce tineri la academie, din diverse colțuri ale țării, și nu mai lasă să se plece de acolo atât de ușor!

Dacă, până la sosirea lui Costel Lazăr la clubul găzarilor, de data aceasta cu funcția inițială de director sportiv, iar apoi, cea de președinte executiv, curgeau reproșurile în privința ignorării activității de la centrul de copii și juniori, mai nou numit academie, ulterior, situația s-a schimbat radical. Chiar dacă, pentru unii nu a fost mare lucru tot ceea ce s-a făcut! Înainte, e drept, mai aflam „pe surse” că juniorul X, Y sau Z nu mai sunt la academie, ci au ajuns mai ales la un club mereu privilegiat din capitala țării sau erau detașați la altele, fiind chiar, mai pe tăcute, vânduți pe acolo, în prezent, Lazăr nu numai că aduce juniori talentați din țară, ci și se ocupă direct de semnarea contractelor de profesioniști cu tinerii din club care o merită. Și nici nu mai pleacă juniorii atât de ușor ca altădată! Mai mult, Lazăr este transparent, anunțând de fiecare dată, pe siteul oficial al clubului, nu numai achizițiile pentru prima echipă, cea din Liga a II-a, ci și ținerea pe loc, ca să zic așa, a unor petroliști crescuți la club. Asta pentru a nu mai pleca, apoi, care încotro, așa cum s-a mai întâmplat, dau un singur exemplu, cu Mihai Velisar, cea mai elocventă dovadă de lipsă de interes față de un junior realmente foarte bun! Dat pe bani puțini, ridicol de puțini, la Gaz Metan Mediaș, în mandatul lui Marius Stan, selecționat ulterior la echipa națională „U 21” a României și jucând aproape meci de meci, în acest sezon, sub bagheta celebrului Jorge Costa (ex-FC Porto), la aceeași grupare din Ardeal, Velisar rămâne un „caz”!

Președinte executiv al Petrolului Ploiești de pe la debutul lunii august 2020, Costel Lazăr i-a adus în academie, dar și la prima echipă, pe juniori ca Rafael Popovici-Ciatău (16 ani; născut în Oradea, ex-CAO și Astra Giurgiu) sau Vlad Bogdan (foto, prezentat oficial de Costel Lazăr -17 ani; Școala de fotbal Viitorul Cluj), ultimul și debutând deja în eșalonul secund. Iar cel dintâi – despre care am un feedback foarte bun, de la echipa de juniori „U 17”, pregătită de Gheorghe Liliac – a fost trecut în raportul de joc la o partidă din Liga a II-a. Tot la acest centru, numit acum academie, au mai venit și doi tineri de la Câmpina, portarul Paul Cristian Cernat și jucătorul de câmp Alexandru Damaschin Baron, crescuți la școala de fotbal HM Junior a profesorului Mircea Hagianu.

Dar, nu numai atât, ci ultimul anunț, parafarea recentă a unui contract cu un tânăr mijlocaș central foarte talentat din  producția proprie, Iulian Nicholas Stănescu (foto sus; 17 ani), confirmă schimbările de optică de la club, odată cu instalarea lui Lazăr în funcția actuală. Stănescu joacă în Liga Elitelor, dar nu la echipa categoriei sale de vârstă, ci mai sus, la „U 19”, pregătit tot de către un fost portar, Victor Roșca. Un feedback la fel de bun am primit și despre un alt mijlocaș de la „U 17”, Alin Boțogan (foto jos; 16 ani), și abia aștept să se termine pandemia de coronavirus, pentru a reuși să urmăresc „pe viu” cele două echipe de juniori din „Elită” ale Petrolului, la meciurile oficiale de pe fosta arenă „Chimia”, de la Brazi! Să vedem ce viitor are clubul „lupilor”! 

Foto: www.fcpetrolul.ro