Presiuni din toate părţile asupra singurului edil din Prahova care s-a opus gazelor de şist

Redactia -

Presiuni din toate părţile asupra singurului edil din Prahova care s-a opus gazelor de şist

Firma lui Ovidiu Tender, SC Prospecţiuni SA desfăşoară, de la începutul acestui an, pe o suprafaţă de 230 km pătraţi, în judeţul Prahova, ample operaţiuni de prospectare prin procedurile de dinamitare şi vibrare controlată a solului. Sunt afectate 17 localităţi din arealul Băicoi-Plopeni-Boldeşti-Ceptura, unde s-au produs în acest scop poate mii de explozii subterane. Firma, primită cu proteste de populaţie şi de grupurile de militanţi ecologişti prin mai toate judeţele ţării unde efectuează astfel de operaţiuni, pe fondul situaţiilor.. eplozive de la Pungeşti şi Izvoarele (Galaţi), s-a bucurat de un tratament extrem de blând în judeţul nostru, în primul rând din partea autorităţilor, având parte de cooperare, ca să nu spunem complicitate, atât din partea instituţiilor guvernamentale și nonguvernamentale centrale ce şi-au dat avizul, dar şi, surprinzător, a autorităţilor locale care au dat acceptul direct sau tacit ori chiar şi-au dat concursul în convingerea populaţiei că „e de bine”. Desigur, există temeri vizavi de efecte negative pe care le-ar putea provoca prospecţiunile, însă mai ales de exploatarea ulterioară a eventualelor zăcăminte de gaze de şist, ce prezintă cel mai mare pericol.

După câte cunoaştem, o singură administraţie locală a luat poziţie împotriva activităţii periculoase, anume cea din comuna Bucov, edilii şi consiliul local nevrând blagoslovească o activitate ce ar putea aduce năpasta pentru generaţiile viitoare. Prin Hotărârea de Consiliu nr. 82/20 octombrie 2014, administraţia locală interzicea explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de şist prin metode neconvenţionale, respectiv fracturarea hidraulică şi mecanică, pe teritoriul comunei Bucov. Prefectura Prahova a contestat legalitatea hotărârii şi a introdus-o în procedura de contencios administrativ pentru a o anula. Deci, nu firma care dinamitează subsolul comunei pentru a căuta hidrocarburi, ci administraţia care, temându-se de un viitor dezastru ecologic, încearcă să-l prevină, ar face abuzuri. În paralel, firma de prospecţiuni a făcut plângere prealabilă punând şi presiunea penalului asupra consilierilor şi edililor comunei. Justificarea acţiunilor împotriva CL Bucov ar fi că bogăţiile subsolului aparţin statului român şi că doar Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale ar putea dispune în acest sens. Da, spunem noi, aceasta e litera însă nu şi spiritul legii. Bogăţiile subsolului sunt gestionate direct de către statul român tocmai ca să se prevină potenţiale abuzuri din lipsă de responsabilitate a unora. Însă o agenţie sau alta, un minister sau altul deja nu mai oferă această garanţie poporului, din cauza iresponsabilităţii clasei politice române. Agenţiile, ministerele, guvernele pot fi conduse – efemer – de nişte persoane/personaje care nu trăiesc nici ele şi nu vor trăi nici copiii lor la Bucov sau la Băicoi ori Ceptura. Ci, cel mai probabil, vor trăi unde vor dori, având nişte conturi suficient de grase ca să nu-şi facă griji pentru viitor ei, progeniturile lor şi multe generaţii de acum înainte.

Da, cam aşa se întâmplă când ai o poziţie verticală şi încerci să pui pe primul loc interesele cetăţenilor. Poţi deveni penal şi eventual pus să plăteşti despăgubiri. „Noi ne vom supune deciziilor justiţiei. Însă, indiferent de deznodământ, vom sfătui oamenii să nu încheie acele contracte prin care să permită folosirea pământului lor pentru prospecţiuni şi exploatare”, a declarat Ion Savu, primarul comunei Bucov.

Pe această temă mai puteţi citi dând click aici şi aici.