Prezenţe prahovene la Zilele Culturii Româneşti, din Cernăuţi (Ucraina)

Redactia -

Prezenţe prahovene la Zilele Culturii Româneşti, din Cernăuţi (Ucraina)

În perioada 21-24 noiembrie, cu o săptămână înaintea Zilei Naţionale, românii din Bucovina de Nord au sărbătorit Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti şi Tineretului European Cernăuţi. O manifestare care a cuprins, printre altele, Festivalul-concurs Internaţional de cântec popular românesc „În grădina cu flori multe”, destinat tinerilor interpreţi de cântec popular din tot spaţiul românesc, Festivalul internaţional de folclor autentic „Să-mi cânţi, cobzar…”, dar şi simpozioane, întâlniri etc.

Organizator a fost Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, şef al Redacţiei în limba română a TV Cernăuţi, dar şi profesor de canto şi interpret de muzică populară, unul dintre cei mai autentici români din spaţiul românesc. Eforturile organizatorice au fost uriaşe, iar sprijinul din ţară – nu pe măsură, dacă ţinem cont de prezenţa a peste 300 de invitaţi din Ucraina, Republica Moldova şi România, dar şi de faptul că festivalurile de cânt au ajuns la a IX-a, respectiv la ediţia a VII-a.

Prezentă la manifestare a fost şi o echipă de jurnalişti a postului de televiziune Valea Prahovei şi gazetaph.ro, compusă din cel care scrie aceste rânduri, Daniel Dimache, director de programe şi Adrian Avram, şeful departamentului tehnic VPTV, invitaţi ca parteneri media ai evenimentului. Jurnaliştii români, singurii reprezentanţi ai presei din România care au răspuns invitaţiei colegilor şi fraţilor din Bucovina ucraineană, au realizat o serie de materiale, o parte dintre ele fiind deja difuzate şi au lucrat în comun cu colegii de la TV Cernăuţi, într-un minunat schimb de experienţă.

De altfel, susţinerea prahovenilor pentru românismul din Bucovina de Nord s-a materializat şi prin sponsorizarea acordată de Fundaţia Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” (preşedinte Mircea Cosma).

Manifestarea a fost una de excepţie, mai ales prin prisma faptului că au concurat în cadrul Festivalului „În grădina cu flori multe” nu mai puţin de 52 de tineri interpreţi, extrem de talentaţi, mulţi din partea ucraineană a Bucovinei, semn că tradiţia şi sufletul românesc sunt păstrate cu sfinţenie pe acele pământuri. Concurenţii au fost acompaniaţi de Orchestra Ansamblului ”Bucovina” a Şcolii Populare de Arte ”Ion Irimescu” Suceava, dirijor Petrică Oloieru.

De asemenea, recitalurile ansamblurilor şi artiştilor consacraţi au ajuns la inimile tuturor celor prezenţi în sala de spectacole a Centrului Regional „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi, ce s-a dovedit neîncăpătoare.

festival_cernauti1_jpgfestival_cernauti2