Prim cantonament în Turcia al „lupilor”, caracterizat de cifra 3: trei din trei victorii posibile, două succese cu trei goluri marcate și numai trei goluri primite în total!

Dragos Trestioreanu -

Prim cantonament în Turcia al „lupilor”, caracterizat de cifra 3: trei din trei victorii posibile, două succese cu trei goluri marcate și numai trei goluri primite în total!

După un prim stagiu de pregătire și jocuri al Petrolului în zona preferată, iarnă de iarnă, cea a Antalyei, nu ar fi deloc productiv de a trage concluzii generale și a da verdicte inapelabile. Poate numai câteva impresii cu privire la evoluțiile „lupilor” vechi și mai noi se vor permite acum și ar fi și mai aproape de realitate. Însă, cu toată această reticență vizavi de emiterea unor păreri ce se pretind atotcuprinzătoare, ceva s-a observat clar la Belek. Mai exact că „lupii” joacă altceva, vor, nu vor să recunoască suporterii care se ghidează după simpatii ori antipatii, fiindcă nu aș vrea să zic că după interese. A fost astfel lesne de observat că, față de tur, plus primele două etape din retur, Petrolul construiește inteligent, în sfârșit, marchează mai mult și, în special, spectaculos, iar șapte dintre cele opt goluri bifate în cele trei meciuri cu divizionare secunde – FK Qyzyljar, totuși o nou-promovată în primul eșalon al Kazahastanului, adăugându-i-se celelalte două din Ungaria – fiind din acțiune, numai unul dintr-o fază fixă. Dar și aceea perfect executată și finalizată de către unul dintre mai scunzi jucători de pe teren din acel moment, paraguyanul cu pașaport italian David Derlis Meza Colli. Desigur, încă nu e totul perfect sau aproape de perfecțiune, dar s-au făcut pași mari înainte. Deși, până la a-i mulțumi și pe cei mai pretențioși, să nu-i numesc cârcotași orice ar fi, mai este de muncit.

Ca și în alte pauze competiționale, acum au fost disponibilizați mulți jucători. doi dintre ei, benefic, fiind rechemați la echipă. Portarul Cezar Lungu și fundașul dreapta Ștefan Bărboianu au revenit, dar nu după… mintea cea de pe urmă a staff-ului, ci de nevoie, ca și printr-un noroc al amândurora, despre care am mai scris, de fapt. Au venit, de data aceasta, mai puțini fotbaliști, dar chiar buni, precum mijlocașul central Michael Leonel Pierce, un argentiniano-italian, cei de bandă, spaniolul bine cotat Pol Roigé Rodriguez și Armando Vajushi, albanezul cu pașaport bulgar, autor al unei „duble” la Belek, semnând și el, potrivit regulii actuale, un contract până la finele sezonului, cu opțiune de prelungire, în caz de promovare, și cel de creație, un stângaci fost produs al defunctului centru de copii și juniori al SC FC Petrolul, Mihai Nițescu. Cel urmă a ajuns însă a fi fost cumpărat, acum, de la… Petrolul 95 Petrosport Ploiești! Mai este în probe un fundaș central moldovean de peste Prut, Radu Rogac, asupra căruia va decide, probabil la revenirea la Ploiești, de mâine, 24 ianuarie 2020, antrenorul principal Costel Enache. Tehnician care ar părea, deocamdată, un câștig al clubului găzarilor, capabil să-și motiveze jucătorii la antrenamente și jocuri, ba chiar să-i și amuze la unele ședințe de pregătire, prin exerciții haioase pe care, sincer, nu le mai văzusem până în prezent!

Singura problemă ce-a mai rămas de rezolvat de către Costel Lazăr, mai de curând votat pentru ocuparea unei funcții noi din organigramă, cea de director sportiv la FC Petrolul, este aducerea, la probe sau semnând direct un contract, a doi fundași centrali capabili de a intra titulari. Nu s-ar fi impus așa ceva dacă aceia din tur, Walace da Silva Alves și Cristian Sîrghi, nu ar continua să fie tributari problemelor musculare. Primul a și fost trimis acasă înainte de deadline-ul primului stagiu, iar al doilea a ieșit pe teren, pentru alergări, abia spre finalul cantonamentului. La prima vedere, Rogac ar fi mai degrabă o soluție de comporomis, numai fizicul bun, înalt și destul de puternic, neputând, deocamdată, săi asigure, probabil, șansa unei legitimări. Cred că nici ochii lui Costel Enache nu au văzut altceva! Altfel, Enache și-a făcut deja, sunt convins, o primă idee asupra unui prim „11”. Nici nu ar fi prea greu de altfel, dacă, în al doilea stagiu, cel de la Side, atacantul Sergiu Arnăutu ar începe să înscrie din nou, iar ceilalți doi – Younes Hamza și Ștefan Blănaru – ar deschide, în sfârșit, „conducta de goluri”! S-ar elucida astfel și cine va fi vârf împins. Ce va avea în plus tehnicianul față de predecesorul lui, Flavius Stoican, este o bancă mai mult decât ofertantă. Firește, nu-i momentul acum ca fanii să se îmbete cu apă rece, dar nici nu se poate ignora că la Belek s-a înregistrat cel mai bun bilanț dintre toate cele, nu multe, e adevărat, ale noului Petrolului, desfășurate în Turcia.

În poartă, oricare va fi ales, Raul Avram, Cezar Lungu sau Cristian Apostolachi, toți parcă născuți de aceeași… mamă, înalți și bine făcuți, va da siguranță, pregătirea asigurată de către modernul tehnician specializat Mihai Ștețca impresionând în filmulețele făcute la fața locului de operatorul Cristian Chircă, la antrenamente. În defensivă, „lateralele” sunt adjudecate clar de Ștefan Bărboianu și Valentin Țicu, cu back-upuri Alberto Olaru, respectiv Antoniu Manolache. Ultimii doi sunt totuși improvizații, ambii având la bază postul de fundaș central. Cel pe care pot fi utilizați în continuare, dacă nu se vor aduce alți stoperi mai buni ca ei. Totuși, „Oli” pare de nescos dintre titulari, el începând să și… marcheze. Superb golul lui marcat în poarta lui BFC Siófok! Cu Michael Leonel Pierce și David Derlis Meza Colli, ultimul și el cu gol marcat, acum cu… capul, s-a rezolvat și postul de „închizător”. Cei doi au de partea lor tehnicitatea, în raport cu „băgătorii de materiale” Ionuț Cioinac și Mădălin Mihăescu, ajunși în același eșalon, respectiv două mai jos.

Pierce și Meza Colli pot fi – sau, chiar, sunt – și modele pentru un „U 20″din lot, Robert-Daniel Enache, cel care ar fi bine să înțeleagă că, dacă îi „copiază” pe mai vechiul Adrian Ropotan sau pe fostul coechipier Ionuț Cioinac, „campioni” la „meciul și cartonașul”, nu poate ajunge prea departe! Un câștig actual este și cvartetul din spatele vârfului de atac. De ce câștig? Deoarece Gabriel Deac a „explodat”, bifând și el o „dublă”, Armando Vajushi a dovedit că nu poate fi decât ales pentru primul „11”, că Laurențiu Marinescu rămâne creatorul de bază, bașca și finalizator, vezi „dubla” și a lui de la Belek, iar juniorul de 17 ani Ianis Stoica a dovedit că poate evolua la fel de bine și pe benzi, dar și în centru dreapta. Fiul lui Pompiliu Stoica se poate lăuda, în acest prim stagiu, cu implicarea sau participarea decisivă la acțiunile a trei dintre cele opt reușite ale Petrolului, câte o dată în fiecare dintre dispute! Iar când de pe bancă, în acest cvartet, pot intra, oricând, și un polivalent, o repet, Alexandru Saim Tudor, și cei doi juni stângaci, Mario Bratu sau Mihai Nițescu, chiar că viitorul imediat sună bine. Interesant, totuși, pe cine va scoate Costel Enache din primul „11”, pentru a-i face loc ibericului Pol Roigé Rodriguez, când acesta va fi la 100% pregătit fizic. Pe Deac sau pe Vajushi? Ori îi va găsi o… altă poziție. Cum-necum, iată încă o super ofertă pentru formula de bază!

E clar, deci, că voi lăsa concluziile cât mai aproape de adevăr pe-al doilea cantonament, tot din Turcia, atunci când Enache, ajutat de colaboratorii săi inspirați, secundul ex-internațional Cătălin Munteanu, preparatorul italian Alessandro Cittadino și deja-amintitul mai sus Mihai Ștețca, va opta mai mult pe formula ce-o va opune în campionat. La început, în „dubla” consecutivă de acasă cu Dunărea Călărași a lui Cristi Pustai, nume vehiculat adesea a prelua-o pe… SC FC Petrolul, respectiv cu Suporter Spirit CS Farul Constanța a… fostului petrolist de scurtă durată Ianis Zicu. Sunt două partide musai a fi câștigate, pentru a se da speranțe unei ascensiuni către locurile din ierarhie ce contează cu adevărat, 1 sau 2, cel de-al treilea neoferind certitudinea promovării, diferența de eșalon dintre primul și cel secund fiind totuși semnificativă. Ca să nu zic chiar decisivă! A fost mult, din vacanță competițională, a mai rămas nu chiar puțin, dar nici prea-prea, sub o lună despărțindu-ne teoretic – neștiind acum care va fi alegerea televiziunilor care dețin drepturile exclusive de transmisie și ale jocurilor din Liga a II-a – de (re)start. Altfel, apropo de filmări, cele de la amicalurile cu FK Qyzyljar (scor: 2-0), Budaörsi SC (3-2) și BFC Siófok (3-1), datorate operatorului video al FC Petrolul, Cristi Chircă, și facilitate de către ofițerul de presă Ionuț Pană, acestea au fost cele mai bune din toate cantonamentele, sperându-se să fie la fel și de la Side. Lui Pană, ar trebui să i se mulțumească și pentru sutele de fotografii foarte bune de la antrenamente și de la meciurile amicale. Reamintesc, delegația ploieșteană va reveni la Ploiești vineri, 24 ianuarie, și se va întoarce în Turcia pe 2 februarie. Până atunci, este programat, pe lângă ședințele de pregătire, și un joc-test, probabil pe terenul sintetic de la Liceul de Petrol Câmpina. Adversară nu va mai fi Turris Oltul Turnu Măgurele, cum era prevăzut inițial, ci o divizionară C de la Brașov, AS SR, adversară preferată a petroliștilor în cantonamente. Data amicalului va fi comunicată ulterior.

Foto: www.fcpetrolul.ro