Prim pas făcut de Petrolul pentru revenirea pe podium şi calificarea în Europa League: victorie pe „Cluj Arena”

Redactia -

Prim pas făcut de Petrolul pentru revenirea pe podium şi calificarea în Europa League: victorie pe „Cluj Arena”

Mult mai repede decât era de aşteptat, Petrolul a făcut legea pe „Cluj Arena”, reuşind s-o conducă cu 2-0 pe Universitatea. Prima reuşită a fost a lui Gheorghe Grozav (6), care – după ce i-a driblat scurt pe Alin Buleică şi Florin Hidişan – a şutat cu pământul, de la 22 de metri, uşor lateral stânga, la colţul scurt, cât să-l surprindă nepregătit pe fostul junior al „lupilor, portarul Vladimir Niculescu. Apoi, Jeremy Bokila (foto, înconjurat de Adrian Popa II, Alin Raţiu şi Emil Ducu Ninu; www.prosport.ro) a înscris în minutul 24, în urma unui plonjon spectaculos, în careul mic, şi a unei lovituri de cap puternice, din faţa unui parcă anesteziat Raţiu, la centrarea de pe stânga a celui care deschisese scorul. La adăpostul acestui ecart, oaspeţii au rămas, şi în continuare, la cârma partidei, în prima repriză având unele emoţii doar la gafa lui Mircea Bornescu, goal-keeper-ul „galben-albaştrilor” scăpând un balon în piciorul ex-petrolistului Bogdan Apostu (9), care a reluat, de la 10 metri, în plasa laterală. Cea dintâi parte a întâlnirii s-a încheiat cu un şut frumos, puţin peste transversală, de la 20 de metri, lateral dreapta, al căpitanului Sony Mustivar (41). Supărat pe evoluţia neconcludentă a unor jucători ai săi, antrenorul „şepcilor roşii”, Ioan Viorel Ganea, i-a scos de pe teren, încă din minutul 37, pe Raţiu şi Apostu, trimiţându-i în loc pe adulatul galeriei gazdelor, Szilagyi Szolt, alias Sisi, şi – respectiv – pe un fotbalist revenit de la adversari, nigerianul Anthony Nwakaeme, zis Tony. Schimbările au fost inspirate, nou-intraţii remarcându-se faţă de cei care au plecat mai devreme la vestiare.

CoregrafieLa reluare, un alt jucător trecut pe la Petrolul, via CS Turnu Severin, Buleică (52), putea s-o readucă pe „U” în joc, dar a trimis peste transversală de la câţiva metri, deşi se afla faţă în faţă doar cu Bornescu. Acesta din urmă şi-a salvat echipa, printr-un reflex extraordinar, la trasorul lui Hidişan, de la 20 de metri, în minutul 64.  Ulterior, şi-a început Tony recitalul de ridiculizare a ex-coechipierului său de la „alb-negri” şi „galben-albaştri”, Ionuţ Neag, junele fundaş central fiind culcat pe gazon la fiecare fentă a africanului! Până aproape de intrarea în ultimul sfert de oră al disputei, Bornescu şi fundaşii din faţa lui au scăpat cu bine şi noroc la incursiunile fostului coleg de echipă. Abia intrat de patru minute pe teren, revenitul Florent Sauvadet (72) a fructificat cu stângul, de la 15 metri, din poziţie centrală, o pasă perfectă a lui Bokila, beneficiarul unei deposedări a lui Gualberto Mojica din picioarele lui Ninu. Şi s-a declanşat iureşul golurilor. De fapt, în numai 17 s-a marcat de patru ori! Dar, după reuşita sa, Sauvadet a făcut o cursă pe dreapta, a driblat elegant şi i-a pus o minge bună golgheterului echipei, căzând apoi ca secerat şi fiind scos pe targă, după numai 420 de secunde de la introducerea sa pe teren de către antrenorul Cosmin Contra. El a acuzat dureri mari la coapsa dreaptă, iar diagnosticul este unul dur, ruptură musculară, ratând astfel ultimul meci din campionat şi finala Cupei României-Timişoreana! La două minute după schimbarea lui cu Renan da Silva, Buleică nu a mai ratat din „6 metri”, concretizând o nouă acţiune de efect a lui Tony, care l-a „pierdut prin iarbă” pe Neag şi a centrat perfect pentru 1-3. Petroliştii au replicat urgent, Bokila demarând peBokila_cu_U stânga şi pasându-i, formidabil, pe poziţie viitoare lui Mojica (84), bolivianul înscriind simplu de la 14 metri, din zonă centrală. La acest scor (4-1), oaspeţii egalaseră golaverajul Astrei, însă un alt fost jucător al Petrolului a ţinut să aibă ultimul cuvânt şi a făcut-o în stil mare. Astfel, Adrian Borza, intrat pe gazon, de şapte minute, în locul căpitanului Raul Ciupe, a şutat senzaţional de la peste 35 de metri, uşor lateral stânga, peste Bornescu, aproape de vinclul de la colţul opus, stabilind scorul final: 4-2 pentru găzari! Ploieştenii au scăpat fără eliminare la o fază în care Jean Sony Alcenat putea vedea cartonaşul roşu, pentru o ţinere a lui Szekely Janos, din postură de ultim apărător, arbitrul Alexandru Tudor limitându-se atunci (67) doar la un avertisment! De subliniat că în prelungiri, Grozav – care nu şi-a exteriorizat bucuria la golul său – a ratat două oportunităţi mari de a reface avantajul de trei goluri, deşi – de fiecare dată – singurul obstacol din faţa porţii a fost apărătorul buturilor adverse!

UNIVERSITATEA: Vl. Niculescu 5 – Ciupe (cpt) 6 (82 – Borza 8.5), Ninu 5, Raţiu 5 (38 – Szilagyi 6.5), Nicola 6 – Bucşă 6, Ad. Popa II 6 – Buleică 6.5, Hidişan 6.5, Szekely 6 – Apostu 5.5 (38 – Tony 7). Antrenor: Ioan Viorel Ganea.
SC FC PETROLUL: Bornescu 6 – Alcenat 6.5, Neag 5.5, Geraldo 6.5, Guilherme 7 – Mustivar (cpt) 7, Mojica 7 – Boudjemaa 6.5 (68 – Sauvadet 7; 78 – Renan Silva), Younes 6 (62 – Hoban 6.5), Grozav 8 – Bokila 9. Antrenor: Cosmin Contra.
Au arbitrat: Alexandru Tudor 6.5 (Bucureşti) – Octavian Şovre 7 (Oradea) şi Iulian Radu 7 (Bucureşti).
Arbitru de rezervă: Paul Unimătan (Zalău).
Observatori: Florin Bătrânu (Timişoara), pentru joc, şi Nicolae Marodin (Bucureşti), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Ciupe (62), Alcenat (67).

Batranu_Ganea_si_ContraLa partida dintre „U” şi Petrolul, la care observator de joc a fost un „ex-polist” ca şi Cosmin Contra (foto, în dreapta; www.prosport.ro), este vorba despre Florin Bătrânu (foto, în stânga), iar în spaţiul tehnic al gazdelor a stat un coechipier al tehnicianului ploieştenilor, de la echipa naţională a României, Ioan Ganea (foto, mijloc), şi el trecut pe la echipa fanion a Timişoarei, suporterii echipei care joacă pe „Cluj Arena” au afişat un banner şi o coegrafie 3D, prin care l-au ironizat – ba chiar şi jignit! – pe finanţatorul din sezonul trecut al lui „U”, Florian Walter (foto), asemuit cu un clovn! Fanii „şepcilor roşii” au dorit astfel, ca şi printr-un alt banner – „DIN PĂCATE, PE TEREN FOTBALIŞTII DEVIN ACTORI/IAR ÎN LOJE PATRONII DE CLUBURI SE VOR REGIZORI”! -, să se răzbune pe cel care, plecat la SC FC Petrolul vara trecută, cu mai mulţi jucătorii, şi preluând funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie, a lăsat echipa lor favorită fără susţinere financiară. Fapt care a condus la intrarea în insolvenţă a societăţii deţinătoare a licenţei de joc şi, recent, la neprimirea acesteia pentru ediţia 2013-2014. Asta în condiţiile în care „U” şi-a câştigat pe teren dreptul de a juca în Liga I şi în anul competiţional următor.

La final, antrenorul oaspeţilor a declarat, pentru www.ziuadecluj.ro, că „a fost un meci capcană, împotriva echipei revelaţie a acestui an, pe care Ganea a reuşit să o pună foarte bine în teren. Aveam nevoie de seriozitate, de jocul bun pe care l-am practicat în ultimele meciuri. Mă bucur că, pentru câteva ore, suntem pe locul doi, îmi doresc ca, miercuri (n.r. 29 mai 2013), să ne batem pentru locul secund. Pe sentimente, era important ca localnicii să simtă ceva, era important să-şi facă datoria. Uitaţi ce stadion frumos, ce galerie frumoasă, e păcat că pot să ajungă în liga a doua, din cauza problemelor financiare! Grozav a făcut cel mai bun meci de când sunt eu antrenor la Petrolul. A înţeles că avem nevoie de el la capacitate maximă. Sper să fie săptămâna lui! Dacă asta l-ar ambiţiona, mi-aş dori să joc, în fiecare etapă, cu Universitatea Cluj! E o presiune plăcută să evoluezi, în câteva zile, în două meciuri decisive”.

Miercuri, de la ora 21.30, pe arena Ilie Oană, din Ploieşti, „lupii” se vor întâlni pentru ultima oară, acasă, cu suporterii lor fabuloşi, la partida contra formaţiei Gaz Metan Mediaş, atunci când vor să sărbătorească, împreună, calificarea în Europa League şi să se motiveze, tot laolaltă, şi pentru finala Cupei României-Timişoreana, de sâmbătă, 1 iunie, de pe „Arena Naţională, din Bucureşti, împotriva fostei campioane naţionale, CFR Cluj. Ambele întâlniri vor fi preluate în direct de „DigiSport1”, cea din competiţia KO şi de „ProTV”.

UPDATE. Petrolul a revenit pe locul 2 al clasamentului la zi al Ligii I, după rezultatul de egalitate scos de CFR la Giurgiu, în meciul cu Astra: 3-3 (2-3)! Dacă, luni, 27 mai, Pandurii Târgu Jiu nu va câştiga la Chiajna, contra Concordiei, atunci găzarii vor rămâne tot pe aceeaşi poziţie şi le va trebui, ca să devină vicecampioni, un succes în dauna celor de la Gaz Metan Mediaş. „Lupii” au, în acest moment, 61 de puncte, iar „dracii” şi „pandurii” – câte 59, cei din urmă cu un joc mai puţin. În ultima etapă, gorjenii vor combate, pe arena Tudor Vladimirescu, cu giurgiuvenii.