Lovitura de start onorifică a meciului dintre Unirea Slobozia și proaspăta echipă de prim eșalon FC Petrolul Ploiești va fi dată de un fost fotbalist apreciat din Divizia A. Constantin Prepeliță este tatăl antrenorului principal de la FC Argeș, Andrei Prepeliță. Câștigă „lupii” punctul de titlu sau localnicii pe cele trei pentru baraj?

Dragos Trestioreanu -

Lovitura de start onorifică a meciului dintre Unirea Slobozia și proaspăta echipă de prim eșalon FC Petrolul Ploiești va fi dată de un fost fotbalist apreciat din Divizia A. Constantin Prepeliță este tatăl antrenorului principal de la FC Argeș, Andrei Prepeliță.  Câștigă „lupii” punctul de titlu sau localnicii pe cele trei pentru baraj?

Duminică, 15 mai, de la ora 16.00, potrivit programării Federației Române de Fotbal, se vor desfășura toate cele trei meciuri ale ultimei etape din play-off-ul ediției 2021-2022 a campionatului Ligii a II-a: Unirea Slobozia – FC Petrolul Ploiești; FC Hermanstadt Sibiu – CSA Steaua București; Concordia Chiajna – Universitatea Cluj. De ce a procedat astfel FRF? Deoarece fiecare dintre aceste partide are importanța sa în economia finală a ierarhiei întrecerilor eșalonului secund. Să le luăm pe rând! În situația în care Petrolul nu pierde la Slobozia, Valentin Țicu & Co. au asigurată adjudecarea titlului de campioană a Ligii a II-a, iar un trofeu în vitrina clubului nu poate fi decât o amintire frumoasă, peste timp, a unui moment memorabil, păstrând proporțiile, desigur. Dacă Unirea se impune însă, iar Concordia nu o învinge pe „U”, la Chiajna, atunci ialomițenii vor merge la barajul de promovare și la… Ploiești, pe arena Ilie Oană, să combată cu dâmbovițenii de la Chindia Târgoviște. În situația în care Hermannstadt face cel puțin remiză cu Steaua, atunci își asigură și ea, după FC Petrolul, promovarea matematică în Liga 1, meciul nemaivând vreo miză pentru bucureșteni, chiar dacă aceștia încă fac încercări să fie primiți la baraj. Și, dacă îl câștigă, să și acceadă în L1. Greu de crezut, totuși! Evident, în eventualitatea în care trupa lui Marius Măldărășanu învinge, iar a lui Nicolae Constantin pierde, torfeul va lua drumul Sibiului. În sfârșit, Concordia are nevoie de o victorie în dauna lui „U”, pentru a fi sigură de locul 5, implicit de prezența la barajul în compania Chindiei. Speranța „șepcilor roșii” de a învinge în Ilfov, coroborată cu eșecul sibienilor, la Mediaș, ține mai degrabă de un miracol. Real ar fi gândul la barajul cu Dinamo București, antepenultima clasată în clasamentul play-out-ului primului eșalon.

În contextul de mai sus, la Slobozia, se acordă o atenție specială confruntării cu liderul la zi, FC Petrolul, echipă având aceleași culori ca și gazdele de la Unirea: galben și albastru. Va deplasa Nae Constantin prima echipă sau va miza pe a doua ori pe un mix? Se va afla abia duminică, la ora meciului. Atunci când lovitura de începere onorifică a jocului va fi dată de către un fost fotbalist mutat în Slobozia din 1986, dar originar din Dor Mărunt, localitatea vestitei herghelii de cai. Este vorba despre Constantin Prepeliță (foto sus la titlul, în stânga, și sus, în text), ex-fotbalist care a bifat 200 de meciuri în Divizia A, în șapte sezoane petrecute la FC Olt Scornicești, și a marcat 32 de goluri. I-a avut drept coechipieri la FC Olt, printre alții, pe celebrii Victor Pițurcă, Ilie Balaci, Marin Radu II, Miodrag Belodedici, regretatul fost petrolist Ilie Bărbulescu și un fost antrenor al „lupilor”, Selymes Tibor. Constantin Prepeliță este tatăl lui Andrei Prepeliță (foto sus, în dreapta), fost internațional și actual antrenor principal al echipei din play-off-ul celei dintâi ligi FC Argeș Pitești.

Prepeliță senior, care nu a primit în întreaga sa carieră un cartonaș roșu, a fost președintele clubului Unirea Slobozia în perioada 2012-2016, dar le-a și antrenat pe ambele echipe locale, Unirea și Abatorul, precum și pe Dunărea Călărași. Din 2016, fostul șef i-a predat „ștafeta” unui subaltern, ex-director sportiv, Ilie Lemnaru (foto mijloc, în dreapta). Cel de care se leagă ultimele performanțe ale Unirii Slobozia, ca și… „repunerea în funcțiune” a lui Sory Ibrahim Diarra, când a fost împrumutat la Unirea. De subliniat că, până în august 2021, Prepeliță senior a fost director al CSM Unirea Slobozia, funcție preluată de atunci încoace de către Ilie Lemnaru. Acesta din urmă își va premia șeful de odinioară cu prilejul meciului mult așteptat cu Petrolul. Altfel, deși a apărut un zvon cum că antrenorul principal Adrian Mihalcea (foto mijloc, în stânga) ar urma să onoreze oferta de la Politehnica Iași, Ilie Lemnaru a asigurat că fostul dinamovist va continua cu siguranță la Unirea și în campionatul următor.

După ce luni seară, pe 9 mai, la capătul meciului contra Concordiei Chiajna, rezultat final: 2-0 (1-0), „dublă” a lui Mario Bratu, jucătorii de la FC Petrolul au obținut promovarea matematică, au și sărbătorit în familie reușita la un restaurant local. Iar vineri, 13 mai, a venit rândul mega-evenimentului organizat de unul dintre sponsorii mai recenți, „MRS”, la un complex al acestuia, din vecinătatea Ploieștilor. Au participat conducători, antrenori, staff medical, fotbaliști și familiile acestora (foto jos), alături de invitați de marcă, precum fostul selecționer Mirel Rădoi, ex-internaționalul Rică Neaga, fostul petrolist Constantin Budescu sau ex-deputatul Emanoil Savin. Sărbătorirea promovării s-a făcut înaintea meciului din ultima etapă pentru a le permite artizanilor accederii pe prima scenă a fotbalului românesc să plece imediat, de luni, în vacanță. Una din care vor fi jucători ce se vor întoarce la echipă, iar alții, probabil că nu. Însă, toate la timpul lor…

Foto: www.liga2.prosport.ro, www.adevaruldeslobozia.ro și Facebook FC Petrolul (www.photonet.com)

Publicitate