Prima bombă din Rusia a explodat în week-end. Campioana mondială, Germania, învinsă de Mexic!

Dragos Trestioreanu -

Prima bombă din Rusia a explodat în week-end. Campioana mondială, Germania, învinsă de Mexic!

Echipa națională a Germaniei a venit în Rusia, la turneul final al Campionatului Mondial de fotbal, ca deținătoare a trofeului, pe care l-a cucerit. în urmă cu patru ani, la ediția a XX-a, găzduită de Brazilia. Firesc, și acum, Germania a fost cotată printre marile favorite la câștigarea turneului final, dacă nu chiar cea mai autorizată dintre acestea. Numai că, duminică, 17 iunie 2018, pe marea arenă Lujniki, din Moscova, plină ochi, trupa lui Joachim Loew a pierdut total neașteptat în fața unui outsider, Mexicul, care și-a vândut foarter scump pielea, mai ales după reușita lui Rodrigo Lozano, din minutul 35, care avea să fie unica a meciului!

La fluierul arbitrul iranian Alireza Faghani, a început o confruntare, care – apriori – părea a avea un solist cert, echipa națională a Germaniei, mai nimeni închipuindu-și că revenitul între buturi Manuel Neuer, Mats Hummels, Toni Kroos, Mesut Oezil sau Thomas Mueller, vedete la echipe mari din campionatele tari din Europa, s-ar fi putut împiedica de Guillerme Ochoa, Carlos Salcedo, Andres Guardado, Hector Herrera, Miguel Layun sau Javier Hernandez, alias Chicharito, chiar și dacă și ei joacă la formații de pe Bătrânul Continent! Lăsându-i pe nemți să aibă o posesie aproape zdrobitoare, undeva la peste 60%, blocându-se în apărare luptând la sacrificiu – o repet – mai ales după deschiderea scorului, de către Hirving Rodrigo Lozano Bahena – pe numele său complet -, în minutul 35, la capătul unui contraatac-bliț, armă folosită, de altfel, tot meciul, mexicanii și-au văzut visul cu ochii: să-i bată pe campionii mondiali en-titre!

Parcă anesteziat, Loew nu a știut cum să reacționeze la asediul fără „punch” al selecționatei sale, a făcut târziu schimbările, deși Joshua Kimmich era mai mult… extremă, decât fundaș, pe stânga atacului central-americanilor, Lozano a și marcat, celălalt fundaș de bandă, berlinezul Marvin Plattenhardt, a părut un anonim, iar atacatul Timo Werner – de nerecunoscut, în condițiile în care și Oezil a fost discret-discret. Bașca, Toni Kroos era să-l agreseze, fizic, pe central! Aproape că nici nu știi pe cine să lauzi din formația Germaniei, până și Neuer luând gol pe colțul… portarului! „Panzer”-ul a fost o surpriză total neplăcută la debutul său la Cupa Mondială din Rusia, nici onoarea oferită campioanei mondiale de a începe turneul final pe aceeași arenă pe care avusese loc și festivitatea de deschidere, și cel dintâi joc nu i-a motivat foarte mult pe nemți. Să vedem care va fi „revanșa” lui Joachim Loew și a băieților lui în disputele viitoare cu Suedia și Coreea de Sud.

În ceea ce privește Mexicul, dacă nu ar fi irosit atâtea contraatacuri, dacă jucătorii care o rupeau la fugă în terenul advers l-ar fi văzut – și, implicit, deschis – pe Layun, pe dreapta, el fiind mereu liber acolo, prin formidabila-i viteză de deplasare, poate că trupa lui Juan Carlos Osorio și, bineînțeles, a veteranului de 39 de ani, Rafael Marquez, cel care a fost trimis în teren pe final de meci, în locul căpitanului Guardado, de la care a preluat și banderola, și sarcinile de joc, bifând minute la al… cincilea turneu final de CM, „verzii” ar fi decis meciul mai devreme! Oricum, un succes de povestit… nepoților actualilor componenți ai lotului Mexicului! De așteptat, acum, confirmarea, în următoarea partidă.

Pe uriașul „Lujniki”, la fel de interesant a fost și duelul galeriilor, fiecare având în arsenal diverse surprize, de la vestimentație și până la modul de a-și încuraja favoriții. Deși poate mai puțini decât germanii, purtătorii de sombrero au lăsat o impresie deosebită, imaginile de după gol și ulterior fluierului final fiind de-a dreptul impresionante.

În a doua etapă din grupa „F”, Germania o va întâlni pe Suedia, la Soci, pe 23 iunie, de la 18.00 (ora României), iar Mexicul va combate cu exotica Coreea de Sud, în aceeași zi de la nouă seara, la Rostov pe Don. Se anunță, deci, meciuri de „care pe care”, un nou succes al mexicanilor urmând a coincide cu o ieșire rapidă din grupă a lor. În schimb, germanii trebuie să lupte din greu pentru a bifa aceeași performanță! Ce s-a întâmplat la celelalte meciuri din acest week-end, puteți citi într-un material separat.

Foto: Getty Images și www.cnnturk.com