Prima „finală” din „competiția” salvării Petrolului = derbiul subsolului Ligii 1

Dragos Trestioreanu -

Prima „finală” din „competiția” salvării Petrolului = derbiul subsolului Ligii 1

Astăzi, 16 mai 2016, de la ora 18.00, pe arena Ilie Oană, din Ploiești, Petrolul va primi vizita echipei ACS Poli Timișoara, clasată pe penultimul loc al ierarhiei la zi a play-out-ului, la cinci lungimi distanță de gazda sa – trupa găzarilor. În etapa trecută, Timișoarei i-a trecut „glonțul” pe la ureche, la scorul de 2-2, pe „Dan Păltinișanu”, oaspeții de-atunci, jucătorii de la CSU Universitatea Craiova, întrecându-se în mari ratări, astfel localnicii alegându-se totuși cu un punct. În cazul în care oltenii s-ar fi impus, ploieștenii ar fi avut șansa de a se apropia la patru puncte de adversara de azi, având și avantajul succesului din deplasare din turul play-out-ului. Cum-necum, Alberto Cobrea și coechipierii săi vor trebui să câștige și „derbiul subsolului”, pentru a ajunge aproape „umăr la umăr” cu ACS Poli, având și speranța unor alte trei succese viitoare, coroborată cu un joc favorabil al celorlalte rezultate. Unele care să conducă la ocuparea, la final, a poziției de baraj. Pe de altă parte, aflată, din punct de vedere financiar, într-o situație similară cu aceea a clubului găzarilor, adiică foarte proastă, gruparea bănățeană visează, și ea, la un rezultat pozitiv, la Ploiești, o victorie în dauna „lupilor” putând-o scăpa imediat de locul retrogradant pe care se află înaintea primului fluier al bucureșteanului Andrei Florin Chivulete. Băieții lui Petre Grigoraș ar urma, pe cale de consecință, a sări peste cei ai lui Sorin Popescu, de la FC Voluntari, viitoarea oponentă din week-end a „galben-albaștrilor”.

Dacă Petrolul nu are probleme de efectiv, antrenorul principal Ionel Tersonio Gane (foto; www.fcpetrolul.ro) putând dispune de întreg lotul și optând se pare pentru un 1-4-4-1-1 tot mai folosit, Cobrea – David, Mișelăricu, Benga, Begeorgi – Gavrilă, Stana, Guerriero, Ziani – Zoubir – Astafei, rezerve fiind portarul Popescu și jucătorii de câmp Beța, Bucșa, Pacar, Mareș, Paolucci și Michail, în schimb, ACS Poli stă rău de tot la acest capitol. Trei dintre cei patru spanioli ai timișorenilor – Manu Torres, Javi Hernandez și Fernando Llorente Manas – absentează cert, primii doi din cauza cumulului de cartonașe, iar ultimul, deoarece are de făcut un tratament medical. Nici atacantul-golgheter din eșalonul secund, Pedro Henrique, nu-i apt de joc, nerefăcut după o accidentare mai gravă suferită de mai multă vreme. Și postul de portar îi dă bătăi de cap tehnicianului lui ACS Poli, clubul pierzându-l recent pe africanul Lys Gomis, plecat pe ascuns de la echipă, iar israelianul Ram Strauss a fost scos dintre buturi, din cauza unor prestații slabe din ultimele partide, fiind anunțat ca rezervă un tânăr junior, Mario Contra, iar titularizat, din nou, Mădălin Smaranda, goal-keeper-ul cu cască. Vor fi, deci, pe teren doi astfel de jucători, și petrolistul Astafei purtând un astfel de accesoriu. Un alt fotbalist străin pe care bănățenii nu-l mai au la dispoziție este Everon Pisas, care a cerut să fie lăsat să plece, din cauza neîncasării a trei salarii. Una peste alta, și ex-petrolistul Ianis Zicu se judecă cu ACS Poli, tot din motive financiare. Singura veste bună pentru antrenorul timișorenilor este posibilitatea înscrierii în raportul de joc a lui Robert Elek și Cătălin Doman, plus a camerunezului Alex Nimely, cei care au acuzat, la rândul lor, probleme medicale. Altfel, deși Petre Grigoraș nu a vorbit despre eventuala sa absență de azi, s-ar părea că nici Ovidiu Popescu nu va putea fi prezent pe gazonul arenei Ilie Oană. Deci, premise pentru un duel dezechilibrat, care să meargă în favoarea Petrolului. De urmărit…

În ceea ce privește arbitrajul, în afara centralului Chivulete, CCA i-a mai delegat la partida dintre Petrolul și ACS Poli pe asistenții George Florin Neacșu, din Câmpulung Muscel, și pe craioveanul Daniel Mitruți, rezervă fiind Iulian Dima, domiciliat în capitala țării. Observatorul de joc este un alt bucureștean, Ion Craiu, iar cel care va monitoriza prestația cvartetului ce va conduce meciul este ex-tușierul de prim eșalon și fost președinte executiv la CSMS Iași, Sorin Boca. Acest veritabil derbi al suferinței a fost catalogat, de către LPF, drept unul cu grad mediu de risc.