Prima finalistă a Cupei României se cunoaşte în proporţie de 99,99%. Este Petrolul Ploieşti!

Redactia -

După o primă manşă de semifinală fără sare şi piper, în „Gruia”, între CFR Cluj şi Astra Giurgiu, desfăşurată marţi, 16 aprilie 2013, şi încheiată cu o remiză albă, cea de-a doua, de la Galaţi, de peste 48 de ore, opunându-i Oţelului pe Petrolul Ploieşti, a fost altă mâncare de peşte, ca să fim în ton cu… Dunărea. Debutul pe pocnetul pistolului al jucătorilor lui Cosmin Contra, încununat de golul lui Gerlado Alves (foto, reluând, de lângă Cosmin Vancea, în diagonală, peste Branko Grahovac; www.prosport.ro), cu capul, după o centrare perfectă, din lovitură de la colţul terenului, a lui Florent Sauvadet, în minutul 3, a „aruncat în aer” numeroasa şi fabuloasa galerie a „lupilor”. Cea sub ochii căreia favoriţii au deschis scorul! A urmat un joc în care şi oaspeţii puteau să se desprindă pe tabelă, dar şi gazdele să egaleze, ba chiar şi să întoarcă rezultatul. Mai întâi, au fost petrolişti aproape de un nou gol, şutul lui Sauvadet – care a avut o jumătate de oră de joc foarte bună – a trecut puţin pe lângă buturile gălăţenilor. Apoi, a fost rândul lui Cosmin Vancea să aibă ocazia unui 1-1, însă Mircea Bornescu a scos inspirat, printr-un reflex de mare efect, lovittura cu capul a vârfului de atac al Oţelului. Portarul ploieştenilor părea învins la şutul pe jos al lui Ionuţ Neagu, dar mingea a trecut aproape de bara din dreapta a porţii sale. Pe final de repriză, Ovidiu Hoban a trimis puternic, la colţ, din lovitură liberă, de la distanţă, fiind rândul lui Grahovac să intervină cu succes. S-a terminat până la urmă 1-0 pentru Laurenţiu Marinescu şi coechipierii săi, care au fructificat o ocazie din numărul total, destul de mare, al ambelor combatante. Pe finalul acestei părţi a jocului, aproape impasibilului de până atunci Petre Grigoraş i s-a „pus pata” pe omologul lui de pe banca Petrolului, Cosmin Contra, duelul verbal dintre cei doi tehnicieni – pornit de la o eventuală reintrare pe teren a lui Hamza Younes fără acordul centralului Radu Petrescu – continuând şi la plecarea spre vestiare. Grigoraş l-a „înţepat” pe mai tânărul său coleg de breaslă şi după meci, la declaraţia oferită postului de televiziune DigiSport. Asta însă şi pe fondul celor petrecute pe teren până la sârşitul întâlnirii!

După pauză, gălăţeanul l-a schimbat pe Vancea cu mai tehnicul brazilian Marcus Vinicius „Marquinhos”, dar care nu a făcut mare lucru în faţa compatriotului Guilherme Haubert Sitya, acesta din urmă fiind la cel mai bun sezon al său de când a venit în România. Încă din prima repriză, Contra fusese totuşi obligat să îl schimbe pe Sauvadet, coautor la prima reuşită a Petrolului, francezul fiind suspect de ruptură musculară! În loc a fost introdus Vlăduţ Morar, care l-a forţat, după o oră de joc, pe Samoel Cojoc, fiundaşul dreapta al Oţelului, să-i devieze şutul de la 18 metri în colţul opus celui spre care plecase Grahovac. La 2-0, pe stadionul „Oţelul”, nu s-au mai auzit decât inconfundabilele cântece ale ultraşilor Petrolului, care au dat, din nou, recital la Galaţi! Doar 10 minute mai târziu, Jeremy Bokila, golgheterul „galben-albaştrilor”, a beneficiat de o deschidere perfectă a lui Damien Boudjemaa, a sprintat, aproape de la centrul terenului, spre buturile adverse, nu a putut fi ajuns de Cristian Sârghi, şi-a aranjat mingea cu capul şi, apoi, a marcat cu un şut ca din tun, expediat de la 15 metri, din poziţie centrală, pentru 3-0! Scor de… forfait şi, 99,99%, Petrolul este în finala Cupei României-Timişoreana, care se se va desfăşura pe „Naţional Arena”, pe 1 iunie! Ultimele 20 de minute ale meciului au fost la discreţia oaspeţilor, intrarea lui Gualberto Mojica Olmos, în locul Bokila – „maurul îşi făcuse datoria, maurul putea să… iasă! -, a condus la un joc de posesie al oaspeţilor, care a împiedicat-o pe Oţelul să marcheze măcar golul de onoare. Asta deşi, de-a lungul reprizei secunde, a avut bune oportunităţi de a marca, la una dintre ele, Jean Sony Alcenat, într-o incredibilă remarcabilă formă sportivă, a respins de pe linia porţii, la reluarea cu capul a lui Cleidimar Didi.

OŢELUL: Grahovac 5.5 – Cojoc 5, Sârghi 5, Benga 4.5, Murgoci 6 – G. Giurgiu (cpt) 5.5, I. Neagu 6 – Iorga 6.5, Astafei 5.5 (72 – Didi 6), Stromajer 5.5 (61 – G. Paraschiv 5) – Vancea 5 (46 – Marquinhos 5.5). Antrenor: Petre Grigoraş.

SC FC PETROLUL: Bornescu 8 – Alcenat 8, Geraldo 8.5, Enza-Yamissi 6.5, Guilherme 7.5 – L. Marinescu (cpt) 7.5 (69 – Mustivar 7), Hoban 8 – Boudjemaa 7, Younes 6.5, Sauvadet 7.5 (28 – Morar 7.5) – Bokila 8 (76 – Mojica). Antrenor: Cosmin Contra.

Au arbitrat: Radu Petrescu 7 (Bucureşti) – Aurel Oniţa 7 (Constanţa) şi Vasile Marinescu 7 (Bucureşti).

Arbitri adiţionali: Robert Dumitru (Braşov) şi Sebastian Colţescu (Craiova).

Arbitru de rezervă: Florin Miron (Bucureşti).

Observatori: Paul Cazan (Bucureşti), pentru joc, şi Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Benga (40 şi 86), Geraldo (42).

Cartonaş roşu: Benga (86).

La meciul cu Petrolul, din efectivul Oţelului au făcut parte trei foşti jucători ai adversarilor, Alexandru Benga, Gabriel Paraschiv, care au şi evoluat, şi Zoran Ljubinkovic, rămas pe banca de rezerve. Pe stadion, într-o lojă, au fost remarcaţi preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri, Alexandru Deaconu, şi colaboratorul său mai vârstnic, Aron Huzu. Într-o altă lojă, a fost prezent, cu emoţii la început, trăgând cu nesaţ dintr-un trabuc, primarul Ploieştiului, Iuloain Bădescu. El s-a aflat aflat umăr la umăr cu Florian Walter, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC FC Petrolul, în spatele acestora stând directorul executiv Alexandru Crângu. Edilul-şef le-a purtat din nou noroc petroliştilor, fiind de faţă şi la victoria cu 1-0, din prima partidă de campionat desfăşurată în 2013, pe acelaşi teren! Atunci când, Bokila a înscris cu capul, acum „recidivând” cu piciorul, după care a părăsit terenul, accidentat la coaste. La rândul lui, Sauvadet aşteaptă diagnosticul care-i va fi pus după o radiografie magneto-nucleară. Ambii ar putea lipsi luni, 22 aprilie, de la derbiul cu Steaua, de pe „Naţional Arena”, care se anunţă a fi populată de un număr mare de fani ai Petrolului! Iar Gigi Becali anunţă deja că va fi spectacol! Aşa să fie!