După primul gol, prima remiză, implicit primul punct, a venit și prima victorie pentru FC Petrolul, în etapa a IV-a din Superligă! A fost bifată pe teren neutru, la Mediaș, în dauna unei rivale năbădăioase din sezonul trecut al eșalonului secund, „U” Cluj!

Dragos Trestioreanu -

După primul gol, prima remiză, implicit primul punct, a venit și prima victorie pentru FC Petrolul, în etapa a IV-a din Superligă! A fost bifată pe teren neutru, la Mediaș, în dauna unei rivale năbădăioase din sezonul trecut al eșalonului secund, „U” Cluj!

Înaintea noului meci al lor, de data aceasta în Superligă, fostele divizionare secunde din sezonul trecut Universitatea Cluj și FC Petrolul Ploiești se lăudau, vorba vine, cu următorul bilanț, după trei etape: locul 13, două remize și un eșec, golaveraj: 3-5, 2 puncte, respectiv locul 15, două înfrângeri și un rezultat de egalitate, 1-4, 1 punct.  Deci, pe acolo ambele, să zic așa. Și-a venit ziua derbiului Ligii a II-a translatat în cea dintâi. Nu pe „Cluj Arena”, blocată de deja celebrul festival „UNTOLD”, ci la Mediaș, acolo unde joacă acasă și a treia nou-promovată, FC Hermannstadt Sibiu. Așa, mai în glumă, l-am rugat pe un prieten, mare simpatizant al „lupilor”, să-mi dea un pronostic pentru confruntarea din Ardeal. Fără să stea pe gânduri, mi-a replicat că va câștiga Petrolul, ba chiar nu numai vineri, 5 iulie 2022, ci și sâmbăta viitoare, pe 13, acasă, în „Primvs Derby”! Nu am stat să-l mai întreb și ce va fi și cu băieții lui Mititelu, parcă și cu ei pe teren neutru, la Târgu Jiu, tot din cauza unui festival pe „Ion Oblemenco”, și cu „lanterna roșie” CS Mioveni, pe arena Ilie Oană. Deja, mi se părea a fi totul chiar ridicol!

Ei bine, nu trebuie niciodată să te grăbești și să nu crezi că se poate întâmpla și un  rezultat surpriză. Chiar dacă – față de debutul de campionat al lui „U”, unul apreciat, 1-1 atât la locul 2 din sezonul precedent, FCSB, cât și cu poziția a treia tot de atunci, CSU Craiova, la Mediaș – „lupii” nu se puteau bucura, cât de cât, tot de-un 1-1, la Ploiești, cu Sepsi, trupă de CEL. Fuseseră sesizate deja diferențe destul de mari de joc și, implicit, cota speranțelor nu era cine știe în ceea ce-i privea pe  suporteri. Optimiștii, desigur, visau la un rezultat pozitiv, însă ar fi zis mulțumesc – de ce nu? – și pentru o remiză. După cum a început meciul, cu „șepcile roșii” atacând buturile lui Vâlceanu, la al doilea meci consecutiv ca titular la FC Petrolul, dar nereușind să cadreze șuturile, era totuși mai greu de crezut ce avea să fi urmat. Astfel, după o minge aruncată pe centru, Grozav a țâșnit, în minutul 13, ca atunci când avea 20 de ani și, ajuns în „16 metri”, abia i-a fost deviat șutul trimis în cross, cât să-i dea totuși destui fiori debutantului în echipamentul „alb-negrilor”, Brănescu. A fost un semnal de alarmă, iar peste alte 10 minute, același Grozav arătându-și din nou – în sfârșit! – clasa, reluând cu multă boltă, în diagonală, stânga-dreapta, un balon centrat, din lateral, de către Huja. Cel care trecuse „à la Messi” de Hofman și a continuat perfect faza. Traiectoria, imprimată după ce s-a atacat ca la carte obiectul de joc, din fața lui Pițian, părea fără cine știe ce șansă, însă divinitatea a fost de partea celui care a încercat: bară interioară-gol, în minutul 23 (foto mijloc, sus)!

Eh, să conduci pe tabelă de la jumătatea primei reprize era ceva pentru trupa de pe penultimul loc al ierarhiei la zi a Superligii. Mai ales după un gol… Grozav, așa cum a titrat Digi TV, după meci! Prinzând curaj, ploieștenii – dintre care se distinge în mod deosebit, meci de meci, Tamaș, cel mai bun transfer de departe – au mai și atacat, nu numai s-au apărat cu bine, de data aceasta Meijers și mai sus-amintitul Huja făcând și ei un joc aproape fără greșeală. Cum și stranierii Seto și Jair au interpretat bine rolurile de mijlocași centrali, Cioiu a fost o surpriză în banda dreaptă, Ivanovski s-a luat de piept, „marcă înregistrată”, cu nervoșii fundași centrali adverși, iar despre Grozav am scris mai sus, au apărut speranțe că rezultatul chiar ar putea fi securizat. Numai că, după ce a arătat două minute de prelungire a primului mitan, centralul Andrei Chivulete a arătat și punctul cu var pe la… minutul 47 și 15 secunde! A apreciat că același atacant nord-macedonean l-ar fi împins pe Ispas în suprafața de pedeapsă, după o lovitură de la colțul terenului. Contactul s-a petrecut acolo, fără dubii, Ivanovski a pus o mână pe spatele stoperului lui „U”, urcat în careul advers la faza fixă, însă stoperul a amplificat teatral, căzând ca secerat. Cum există și cameră VAR, decizia luată pe loc de Chivulete jr. a fost recunoscută și de centralul de acolo, Sorin Costreie. Ce să mai comentezi?!? Discuții, parlamentări au fost, a trecut și timpul, astfel încât pe executantul penaltiului, altfel un specialist al genului, Bălan (foto sus), l-or fi apucat emoțiile!

Cu două stopuri în drum spre balon, când se făcuse de minutul 49 și 10 secunde, fostul atacant al Rapidului l-a determinat pe Vâlceanu să sară spre dreapta și a trimis mingea… pe lângă stâlpul din stânga! Bucurie imensă în tabăra „galbenilor”, dar și o criză de nervi a antrenorului principal al lor, Nicolae Constantin, care a primit direct cartonașul roșu pentru proteste, neștiind dacă și pentru mai mult decât atât! Scena mi-a amintit de unele similare ale altui antrenor „nervos cu nervii” din primul eșalon, cu precădere înainte de meciurile cu o fostă echipă a domniei sale! Ca și acela la vremea lui, și Nae Constantin va sta sâmbăta următoare în afara suprafeței de joc, la partida contra unei ex-formații a sa! Cu tehnicianul în tribună la Mediaș, alături de ofițerul de securitate al echipei, „lupii” au cam renunțat, la reluare, la ofensivă, preferând – comandat sau întâmplător – să-și apere „glia”. Și-a mers chestiunea aceasta, fiindcă, deși a avut oportunități, cea mai mare a lui Pițian (foto jos), din minutul 90, baloanele necadrate, ca și penaltiul, de altfel, nu aveau cum să aducă (măcar) egalarea. Chiar dacă nu a strălucit, dar a jucat mai bine, totuși, față de meciurile de dinainte, Petrolul a meritat primul succes din acest campionat. Unul venit imediat după prima remiză, primul punct și primul gol, în etaăa a III-a. Cu patru puncte acumulate după tot atâtea runde, în medie 1/meci, „lupii” s-au urcat pe locul 10, deocamdată, sărind chiar și peste FCSB. Formație care are, astăzi, un meci ușor la CS Mioveni, grupare căreia i-a luat pe bani golgheterul, pe ex-petrolistul Rusu, dar îi și împrumută în schimb doi fotbaliști, Pantea și Lixandru. Un pronostic i-a ieșit, deci, prietenului, să vedem dacă și al doilea…

Foto: www.digisport.ro