Prima victorie de pe teren propriu a „lupilor”, ratări ale lor cât pentru câteva meciuri și un arbitraj infect, la jocul contra Concordiei

Redactia -

Prima victorie de pe teren propriu a „lupilor”, ratări ale lor cât pentru câteva meciuri și un arbitraj infect, la jocul contra Concordiei

După trei remize consecutive acasă, în ediția 2013-2014 a campionatului Ligii I, dintre care două – în fața unor echipe din partea a doua a clasamentului, Petrolul nu mai avea voie să facă încă un pas greșit acasă, fiindcă degeaba ia pe mere, câștigă tot în deplasare, adică, dacă dă o parte importantă pe pere! Așa că, fără să schimbe modul de abordare față de precedentele meciuri de pe arena Ilie Oană, din acest sezon, jucătorii lui Cosmin Contra au luat cu asalt buturile fostului petrolist Victor Râmniceanu, încă de la bun început. Dar nici Concordia lui Ionuț Chirilă nu mai este cea a lui… Ilie Stan și nu s-a băgat astfel cu „fundul” în poartă, ci a căutat să iasă din asediu cu un joc axat pe angajarea nigerianului de 20 de ani, Gomo Onduku, cel care a arătat că are viteză și tehnică. Cum timpul trecea, dar nu venea și golul, începuse să fie aproape un deja-vu din meciurile în care s-au pierdut puncte prețioase pe teren propriu. Într-o repriză în care a „desenat” frumos, Petrolul a reușit să deschidă scorul totuși la o fază fixă, ci nu la numeroasele acțiuni care se succedau, una după alta, cu repeziciune la poarta adversarilor. Era minutul 26, când – fentat de Filipe Teixeira – Neluțu Roșu l-a luat în brațe pe portughez și l-a pus apoi la pământ, căzând și peste el, însă fără să vadă și cuvenitul cartonaș galben. Pablo de Lucas (foto sus, primul din dreapta, în echipament galben-albastru; www.fcpetrolul.ro) și Ovidiu Hoban au avut un scurt dialog lângă minge, apoi al doilea a trecut pe lângă obiectul de joc, iar primul l-a trimis perfect peste zid, cu efect, de la 28 de metri, sub bară, cu tot plonjonul disperat al lui Râmniceanu. Gol de genric TV, mult aplaudat de asistență. Descătușată de reușita ibericului, echipa lui Cosmin Contra a continuat să atace, dar nu a reușit decât să termine repriza cu 4-2, la raportul oportunităților de a înscrie. A fost o primă jumătate de partidă în care s-a văzut că Abel Camara nu este deloc vârful visat, el irosind o șansă imensă de a marca în debutul întâlnirii, iar apoi, a fost anihilat complet de Mihai Leca sau Cristian Melinte. În condițiile în care nici flancul stâng nu a prins o zi foarte bună, Guilherme Haubert Sitya și Damien Boudjemaa fiind sub nivelul lor obișnuit, Camara nu s-a remarcat prin mai nimic, deși alimentarea din partea dreaptă a funcționat ceva mai bine. Omul celui dintâi mitan a fost, nu numai pentru gol, de Lucas, în condițiile în care lui Filipe Teixeira i-a lipsit mereu pasa precisă, irosind mingi pe care tot el și le gestionase admirabil.

Dore_gol_2_cu_chiajna_fcpetrolul.roLa reluare, „lupii” au continuat pe aceeași linie, iar la final, raportul de ocazii aproape că l-a copiat pe cel din prima repriză: 5-2. Iar cum, în minutul 76, a venit și desprinderea pe tabelă, la centrarea lobată, din prima, a lui Jean Sony Alcenat, urmată de „capul” în cross, de la 11 metri, al lui Ferebory Dore (foto jos; www.fcpetrolul.ro), se poate afirma că s-a pus indigoul pe cele dintâi 45 de minute. Dar, din cauza oportunităților imense ratate de către același Dore, din toate pozițiile, senzația a fost că numărul ratărilor ar fi fost chiar mult mai mare! Cert este că, în pofida irosirii atâtor faze pe care scria gol 100%, congolezul a fost mai bun decât omologul din Guineea-Bissau, pe care l-a înlocuit. Vorba aceea, dacă nu intri sub ploaie, nu te uzi!

Petrolul a câștigat meritat cu scorul de 2-0 (1-0), în condițiile unui arbitraj care abia a primit notă de trecere, atât centralul Adrian Comânescu, cât și asistenții Aurel Oniță și Vladimir Urzică să zicem că au avut o zi mai slabă, deși prestația lor anti-Petrolul ar fi putu conduce cu gândul la cu totul altceva. Un penalti neacordat la faultul asupra lui Camara, la 8 metri de buturi, ofsaiduri care nu au fost tratate aiurea, cornere – la fel, simularea lui Sorin Strătilă ignorată, tratarea discreționară a cartonașelor galbene, un gol anulat fără temei, al lui Priso, sunt doar câteva decizii proaste ale trioului delegat la Ploiești, de CCA. În fine, bine că s-a terminat cu o victorie! Altfel…

SC FC PETROLUL: Pecanha 6.5 – Alcenat 7.5, Geraldo (cpt) 7, Benga 6.5, Guilherme 6.5 – Hoban 6.5, Pablo de Lucas 8 – Priso 6.5 (64 – Walter Fernandez 6.5), Teixeira 6 (6 – Mustivar 6.5), Boudjemaa 6.5 – Camara 5.5 (70 – Dore 6.5). Antrenor: Cosmin Contra.

CONCORDIA: Râmniceanu 6 – V. Crețu 6, Leca 6, Melinte (cpt) 6.5, Savin 6.5 – N. Roșu 5.5 – M. Neagu 6.5 (67 – Strătilă 5.5), Purece 5.5, Coșereanu 5.5 – Wellington da Silva 6, Onduku 6.5 (89 – A. Zaharia). Antrenor: Ionuț Chirilă.

Au arbitrat: Adrian Comănescu 5 (Râmnicu Vâlcea) – Aurel Oniță 5.5 (Constanța) și Vladimir Urzică 6 (Piatra Neamț).

Arbitru de rezervă: Ionuț Valentin Iugulescu (Târgoviște).

Observatori: Alexandru Popescu, pentru joc, și Corneliu Fecioru, pentru arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: Teixeira (13), Priso (53), Melinte (60), Benga (85), Hoban (90+1).

La conferința de presă de după meci, antrenorul oaspeților, fiu al fostului mare jurnalist și scriitor Ioan Chirilă, a avut următorul speech: „Am jucat pe cel mai frumos stadion din România. Am jucat în fața publicului poate cel mai bun cunoscător al fotbalului, din țară. Am jucat în fața unei echipe de talie europeană. Sper că ne-am ridicat la un nivel acceptabil, ținând cont că am avut foarte mulți absenți, din cauza accidentărilor și a unui virus care ne-a lovit în cantonament, secundul meu, Ionuț Voicu, fiind într-o stare mai gravă. Când vom recupera jucătorii absenți, vom arăta mult mai bine. Dacă Pandurii are un joc colectiv mai bun, în schimb, Petrolul are individualități net superioare și se poate bate la titlu, în acest sezon„. Omologul de pe banca „galben-albaștrilor” a cerut să se treacă direct la întrebări, răspunzând, printre altele, că „e păcat că ne facem viața grea, ratând atât de multe ocazii. Vom continua să jucăm numai la victorie, și cu Dinamo, și cu orice alt adversar vom întâlni. Am fost mulțumit de debutul lui Walter Fernandez, iar când se va obișnui cu noii coechipieri și cu ceea ce vreau eu de la el, ne va fi de maximă utlilitate. Jocul nu mi-a permis să-l bag pe teren și pe Juan Angel Albin, dar va veni și rândul lui”. Următorul joc din campionat al Petrolului va fi cel împotriva „câinilor roșii”, sâmbătă, 21 septembrie 2013, de la ora 21.30, în direct pe „DigiSport 1”, și va fi găzduit de „Arena Națională”, din București. Altfel, foarte interesant „dialogul” de la distanță al celor două peluze de pe stadionul Ilie Oană, la partida contra Concordiei, numărul de bannere fiind mai numeros ca niciodată, unul și cu trimitere la clubul Rapid, ai cărui fani au arătat compasiune, în vară, față de dispariția tragică din viață a suporterului petrolist Octavian Tatomir.