Primar cercetat de DNA pentru luare de mită

Redactia -

Un primar este cercetat de către procurorii DNA pentru luare de mită.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea efectuează cercetări penale față de învinuitul

MOȚ ION FLORIN, primar al comunei Zărand, jud. Arad, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și spălare a banilor. Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: În perioada aprilie – iulie 2013, învinuitul Moț Ion Florin, în calitate de primar al comunei Zărand, jud. Arad, respectiv președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zărand, a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denunțător, cu titlu de mită. Moț Ion Florin a acceptat să primească acești bani pentru ca, în virtutea funcțiilor deținute mai sus, să semneze/avizeze mai multe documente (planuri de încadrare în tarla și certificatele fiscale aferente) necesare denunțătorului pentru a înscrie în Cartea funciară dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 250 ha situat pe raza comunei Zărand.
Din suma de 40.000 euro acceptată, învinuitul Moț Ion Florin a primit de la denunțător, în două tranșe, sumele de 5.000 lei și 250 euro în cursul lunilor mai și iunie 2013. Cu ocazia primirii sumei de 5.000 lei, în data de 29 mai 2013, pentru ascunde adevărata proveniență, Moț Ion Florin a disimulat primirea cu titlu de mită a banilor sub forma unui contract de împrumut încheiat cu denunțătorul.
La data de 12 iulie 2013, învinuitul Moț Ion Florin a primit de la denunțător suma de 10.000 de euro, reprezentând o a treia tranșă din suma de bani acceptată anterior și, cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. Învinuitului i s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 12 iulie 2013, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor și S.R.I. – Secția Județeană Bihor. Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.