Primar Florin Auraş Dragomir: „Alimentarea comunei Măneciu cu gaze este cel mai important proiect al acestui an”

Daniel Dimache -

Primar Florin Auraş Dragomir:  „Alimentarea comunei Măneciu cu gaze este cel mai important proiect al acestui an”

 

Reporter: Domnule primar Florin Auraş Dragomir, cu ce gânduri aţi început acest an? Care sunt marile provocări ale lui 2021 pentru comunitatea locală din Măneciu?

Primar Florin Auraş Dragomir: Cele mai importante provocări sunt legate de multitudinea obiectivelor pe care mi le-am propus în acest mandat, proiecte pe care cetăţenii le aşteaptă de foarte multă vreme. Primul dintre aceste proiecte, pentru mine un proiect de suflet, este cel de alimentare a localităţii cu gaz natural. În ultima perioadă s-au făcut în acest sens demersuri importante şi menţionez adoptarea, în luna decembrie 2020, de către Consiliul Judeţean a hotărârii prin care s-a înfiinţat parteneriatul pentru realizarea studiului de fezabilitate, între Judeţul Prahova şi comunele Măneciu, Izvoarele şi Teişani (foto). În ianuarie, Consiliul Local Măneciu, la rându-i, a aprobat Hotărârea de Consiliu prin care şi-a dat acordul cu privire la încheierea acestui parteneriat. Prin urmare, sunt paşi concreţi făcuţi în acest sens, care ne dau si mai mult încrederea şi speranţa că acest obiectiv se va realiza. Vreau sa mulţumesc public domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, Iulian Dumitrescu, pentru faptul că implementează deja acest proiect prin realizarea studiului de fezabilitate şi a întregii documentaţii tehnice pe care am întocmit-o, urmând ca în scurt timp să depunem cererea de finanţare a investiţiei, care poate fi în valoare de până la limita sumei de 25 milioane de euro. Este o investiţie foarte importantă, o investiţie care va aduce în comuna Măneciu o resursă foarte importantă, gazul natural, cu care bineînţeles că vom putea sa începem dezvoltarea propriu-zisă a comunităţii. Dincolo de faptul că este şi o problemă socială, această problemă rezolvă dintr-un punct de vedere toate aspectele în ceea ce priveşte investiţiile care urmează a fi realizate în comuna Măneciu. Prin acest proiect, se vor putea racorda la reţeaua natională de gaz toate gospodăriile din comuna Măneciu, dacă cetăţenii vor dori acest lucru. În total în acest proiect sunt cuprinse peste 9000 de gospodării pentru a fi racordate la reţeaua de alimentare cu gaz. Așa cum am spus, am semnat acordul de parteneriat, care ne ajută să trecem deja la întocmirea studiului de fezabilitate şi sper ca în curând să oferim şi datele tehnice cu privire la proiect.

 

Reporter: Sunteţi un primar tânăr, dar cu o experienţă solidă în administraţia publică, ați ocupat funcția de vicepreședinte al CJ Prahova. De buna seamă, ca edil al comunei Măneciu, abordaţi lucrurile într-o perspectivă mai largă. Unde v-aţi propus, la început de mandat, să duceti comunitatea locală?

Primar Florin Auraş Dragomir: Preocupările noastre sunt, pe de-o parte, de rezolvat problemele punctuale cu care comunitatea se confruntă, însă, în acelaşi timp, ne preocupă şi investiţiile de natură să aducă dezvoltare. Alimentarea cu gaze naturale a localităţii este un astfel de proiect. Mulţi dintre cetăţeni privesc acest lucru ca pe un proiect social. Dincolo de faptul ca rezolvă una dintre cele mai grele probleme ale comunităţii legate de încălzirea locuinţelor şi ştim foarte bine că, cel putin 8 luni pe an, mănecenii fac focul în sobe şi se încălzesc cu combustibili solizi. Deci dincolo de faptul că se rezolvă o problemă socială, asigurându-se o încălzire mai comodă şi ieftină, se deschide o frumoasă perspectivă pentru dezvoltarea comunităţii. Pentru proiectul de înfiinţare al unui parc industrial în comuna Măneciu, pe care-l vom realiza cât de curând, una dintre cerinţe este să asigurăm încălzirea halelor de 5000 sau de 10000 de metri pătraţi, cu gaz natural. Prin urmare, prima întrebare pe care o adresează un agent economic pe care-l inviţi să facă o investiţie în comunitatea noastră, este aceasta: Ce utilităţi există? De aceea trebuie să ne asigurăm că avem aceste utilităţi de bază: alimentarea cu apă, canalizare şi gazele naturale. Aşteptăm noile măsuri pe care UE şi le propune prin exerciţiul bugetar 2021-2027, ca să putem depune un proiect de canalizare pentru toată comuna Măneciu şi să trecem de la acel procent de aproximativ 30% din gospodăriile racordate acum la canalizare, la un procent de 90, poate chiar 100%, într-un viitor foarte apropiat. Deci acestea sunt preocupările noastre, ne propunem să ducem aceasta comunitate acolo unde-i este locul, într-o stare de normalitate şi când ne referim la utilităţi, chiar vorbim de normalitate.

 

Reporter: Înțelegem că pentru proiectul de alimentare cu gaze a localităţii se consumă cele mai importante energii ale administraţiei publice locale. Ce alte proiecte mai sunt în atenţia dumneavoastră?

Primar Florin Auraş Dragomir: Mai sunt în atenția noastră şi alte proiecte, pe care nu le-am uitat. Recent, am semnat cu autorităţile publice centrale un act adiţional la contractele prevăzute a fi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1. Dintre acestea, cel mai important este legat de alimentarea cu apă în sistem gravitaţional. Am reuşit să obţinem prelungirea termenului de finalizare până în decembrie 2021, ceea ce ne facem să credem că sunt şanse mari sa putem realiza şi acest proiect, cu o singură condiţie, să-l deblocăm la nivelul avizelor de la Romsilva. Am luat legătura cu reprezentanţii Ocolului Silvic Măneciu, pentru a analiza detaliile tehnice. 

Sunt multe alte proiecte despre care am putea vorbi. Pe toate le-am abordat. La sfârşitul anului trecut, Primăria a achiziţionat un microbuz (foto) care va fi destinat realizării transportului elevilor din comuna Măneciu. Vom propune Consiliului Local, în bugetul din 2021, achiziţionarea celorlalte două microbuze care ne sunt necesare pentru a putea să facem ca acest proiect să poată fi aplicat din toamnă, în noul an şcolar. Vom începe cu transportul la şcoală şi înapoi acasă al elevilor din ciclul primar, pe baza unor declaraţii luate de la părinţii care doresc acest lucru. Din calculele noastre, avem nevoie de un parc de minim 5 microbuze şcolare, cele trei de la şcoală şi încă două de la primarie, în aşa fel încât programul „Transport Şcolar Local Gratuit”, așa cum am promis, să fie viabil. Prin realizarea acestui program, elevii vor putea merge în condiții decente și în siguranță la şcolile din localitate și să se întoarcă acasă.

Deci cam acestea ar fi principalele proiecte, principalele provocari pe care ni le aduce anul 2021, dar mai avem şi altele despre care vom vorbi pe parcursul acestui an.

Reporter: Aţi initiat un proiect laborios, important, de comunicare si transparenţă. Ce ne puteti spune despre acest aspect?

Primar Florin Auraş Dragomir: În orice instituţie publică, există nişte reguli, unele impuse chiar de lege, legate de comunicare. Exemplu, cadrul legislativ actual obligă autorităţile publice locale să susţină o conferinţă de comunicare lunar. Dar acest lucru, dincolo de faptul că este o cerinţă legislativă, este şi o necesitate pentru că cetăţenii trebuie să fie informaţi cu privire la cât mai multe activităţi pe care le desfășoară autoritatea publică locală în comunitatea respectivă, este o obligaţie şi morală, este o obligaţie şi pentru faptul că fiecare dintre ei participă în mod direct la rezolvarea acestor proiecte, prin faptul că sunt plătitori de taxe şi impozite. Comunicarea, transparenţa sunt două priorităţi ale noii administraţii locale din comuna Măneciu şi evident că le dăm o atenţie sporită fiecăreia dintre ele. Ca atare, modul în care va fi reorganizat aparatul de lucru al primarului porneşte de la această necesitate, de la această obligaţie legală, aşa cum vorbeam, dat fiind faptul că în structura organizatorică moştenită nu exista niciun compartiment abilitat cu comunicarea şi transmiterea de informaţii către cetăţeni. Apariţia unei publicații lunare a Primăriei, „Măneciu”, este o consecinţă a acestei preocupări. Dorim să transmitem prin intermediul acestei publicaţii locale, date, informaţii, proiecte, propuneri, imagini care să ajute locuitorii comunei Măneciu să înteleagă care este preocuparea sau, mă rog, strategia autorităţilor publice locale cu privirea la dezvoltarea localitaţii şi rezolvarea problemelor comunităţii.

În acelaşi timp, nu vom abandona comunicarea în sistem online, pentru că o mare parte din cetăţenii acestei comune sunt utilizatorii reţelelor sociale de comunicare informatică şi evident că şi în acest spaţiu ne vom duce cu tot ceea ce considerăm că este necesar să informăm cu privire la activitatea Primăriei şi a Consiliului Local, precum şi a celor mai importante instituţii din comuna noastră. După cum aţi văzut, din punctul acesta de vedere comunicarea noastră există chiar de la preluarea mandatului. Am transmis pe reţelele de Facebook sau Whatsapp, dar şi pe pagina de internet a Primăriei astfel de chestiuni. Vreau sa îi indemn pe cetăţeni să acceseze cât mai des pagina de internet a Primăriei Măneciu, care este actualizată şi acum este în curs de reconstrucţie, este rebrenduită, ca să folosim un termen adecvat,  dar va fi o pagină activă, o pagină interactivă unde cetăţenii vor putea să-şi gasească atât informaţiile cât şi formularele pe care vor trebui să le completeze pentru a putea să obţină diversele servicii oferite de primărie.

De asemenea, la începutul acestui an, am iniţiat procedura de obţinere a acordului cetăţenilor, care doresc să primească diversele documente emise de Primăria Măneciu în format digital, electronic, de exemplu, deciziile de impunere sau diverse alte documente. Este, dacă vreţi, o modalitate prin care administraţia publică locală din Măneciu răspunde provocărilor acestei noi lumi, digitale.

 

Reporter: Vă rugăm să dati un mesaj, în acest final de interviu, pentru toţi oamenii din localitatea noastra.

Primar Florin Auraş Dragomir: În primul rând vreau sa mulţumesc mănecenilor pentru faptul că au avut o atitudine responsabilă faţă de această provocare imensa, reprezentată de coronavirus. Atitudinea lor responsabilă a făcut ca în aceasta perioadă, la sfârşitul anului 2020, şi începutul anului 2021, comuna Maneciu să înregistreze un nivel extrem de mic al numărului de persoane infectate la 1000 de locuitori. Acest lucru ne-a ajutat să luăm măsuri restrictive, altele decât s-au luat la nivel general, ne-a ajutat să putem să ne desfăşurăm oarecum activitatea în condiţii aproape obişnuite. E bine că am închis doar piaţa şi n-a fost nevoie sa închidem toată localitatea şi atunci ne gândim în perioada următoare cum am putea să redeschidem târgul săptămânal, iar piața o vom reloca într-un spațiu care să asigure toate condițiile unui comerț civilizat. Acest spațiu va întruni cerinţele, din punct de vedere legal, cât şi se va alinia la standardele de dezvoltare a localităţii și poate să asigure desfăşurarea actului comercial pentru comunitate, dar şi pentru cei care tranzitează localitatea noastră. Lucrările de reamenajare a pieţei sunt în desfăşurare (foto), în clădirea denumită de localnici „Casa Poporului”, unde a funcţionat anterior o croitorie şi care este amplasată în vecinătatea Gării Măneciu Ungureni.

Aș vrea să le urez mănecenilor, ca și tuturor cititorilor Gazetei de Prahova, multă sănătate, în primul rând, urări de bine, sa fie încrezători şi să fie alături de noi! Să ne gândim împreună la lucrurile bune, la lucrurile care ne definesc ca oameni, să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute, iar restul vine de la sine!