Primăria Filipeştii de Pădure a ȋncheiat un protocol pentru testarea gratuită a femeilor din localitate ȋn vederea depistării cancerului de col uterin

Daniel Dimache -

Primăria Filipeştii de Pădure a ȋncheiat un protocol pentru testarea gratuită a femeilor din localitate ȋn vederea depistării cancerului de col uterin

 

Un protocol de colaborare a fost semnat ȋntre Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) şi Primăria Filipeştii de Pădure, cu scopul implementării unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. Protocolul este primul dintr-o serie ce viează mai multe localităţi din judeţul Prahova.

 

In cadrul proiectului, femeile între 24 şi 64 de ani din Filipeştii de Pădure au posibilitatea de a beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV. Testele pot fi realizate ȋn centrele de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, sau ȋn unităţi mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localitate ȋn perioada următoare. Testarea, care are ca scop depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, ȋn care sunt vizate peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia, provenind mai ales din grupuri vulnerabile.

 

Am demarat această iniţiativă ȋn contextul ȋn care situaţia cancerului de col uterin este alarmantă ȋn Romȃnia – suntem pe locul trei în UE în ceea ce privește incidența acestui tip de cancer, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare. Acest lucru se ȋntȃmplă deoarece este depistat ȋn stadii foarte avansate, pe fondul unei prevenţii reduse. Prin acest proiect, ne propunem să creştem atȃt gradul de informare cu privire la importanţa controlului medical, cȃt şi numărul femeilor care se testează, contribuind, ȋn acest fel, la depistarea la timp a cancerului de col uterin”, spune Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea. 

 

„Sănătatea locuitorilor din comună este una dintre priorităţile de pe agenda noastră, astfel că am răspuns prompt invitaţiei de a ne implica ȋn acest proiect şi a susţine iniţiativele din cadrul său. In acelaşi timp, ne bucurăm că putem fi parteneri ȋn a oferi femeilor din localitatea noastră aflate ȋn situaţii mai dezavantajate, şi nu numai, posibilitatea de a se testa gratuit şi, astfel, să ajutăm ȋn a da şanse reale la viaţă”, a declarat Ing. Ciprian-Daniel Morarescu , Primar Filipeştii de Pădure.

 

Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program pot contacta coordonatorul judeţean al proiectului, Lucia Marghiolescu, la numărul de telefon 0721.933.020.

 

Detalii privind proiectul pot fi accesate şi pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020]

 

 

Despre Fundația Renașterea

 

Misiunea Fundației Renașterea este de a crește gradul de conștientizare al populației privind importanţa adoptării unui stil de viață sănătos, de promovare a educației pentru sănătate, de consolidare a responsabilităţii civice în România şi de creare a unor parteneriate în beneficiul sănătății românilor.

 

Fundaţia RENAŞTEREA pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. Autorităţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea, în anul 2008, statutul de organizație de utilitate publică. Proiectele fundației au fost recunoscute atât pe plan național cât și internațional, astfel încât, în 2008, Fundația a fost premiată în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincţia „Pearl of Wisdom”. În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă Împotriva Cancerului de Sân.