Primim la redacţie: “Directoarea liceului din Băicoi preferă Balul îndrăgostiţilor, dar lasă fără finanţare un proiect european”

Redactia -

Primim la redacţie: “Directoarea liceului din Băicoi preferă Balul îndrăgostiţilor, dar lasă fără finanţare un proiect european”

Primim pe adresa redacţiei:

Directoarea liceului din Băicoi preferă Balul îndrăgostiţilor, dar lasă fără finanţare un proiect european”

 

Publicăm un memoriu trimis de unul dintre profesorii Liceul Tehnologic “Constantin Cantacuzino” Băicoi, în care este prezentat modul cum directoarea unităţii, Mihaela Gheorghe (în foto, poză de la Balul îndrăgostiţilor), manageriază defectuos desfăşurarea unui proiect european unde participă şi liceul din Băicoi. Identitatea semnatarului memoriului nu o vom dezvălui, din motive lesne de înţeles.

Reamintim că la finele anului trecut, la aceeaşi unitate de învăţământ, un alt profesor a intrat în greva foamei, ca un protest la adresa unor decizii tot ale directoarei şcolii. Până acum, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu a avut un punct de vedere la cazurile mediatizate de la Liceul Tehnologic “Constantin Cantacuzino” Băicoi. Poate că de data aceasta ISJ Prahova va cerceta cazul şi va prezenta concluziile, pe care abia aşteptăm să le publicăm.

 

<<Liceul Tehnologic “Constantin Cantacuzino” Băicoi a câştigat, pentru a patra oară, un proiect ACES, de data aceasta cu tema “Media -The power to change young people’s destinies!”, fiind singura şcoală din Europa cu acest palmares. Perioada de implementare a fost septembrie 2012 – martie 2013, iar în cadrul proiectului erau prevăzute cele două vizite de proiect la şcolile partenere, respectiv 1 – 6 noiembrie 2012 delegaţia din Băicoi a participat la reuniunea de proiect desfăşurată la şcoala Ibrahim Brahja din Tirana – Albania, iar în perioada 21-24 februarie 2013 s-a desfăşurat a doua vizita la Liceul Tehnologic “Constantin Cantacuzino” Băicoi.

Finanţarea proiectului a fost de 1800 euro, Liceul Tehnologic “Constantin Cantacuzino” Băicoi fiind pentru a treia oară şcoala coordonatoare (1600 euro pentru fiecare şcoală + bonus 200 euro şcoală coordonatoare). Banii au fost transferaţi în contul şcolii, în euro, deoarece în şcoală nu există Asociaţie de părinţi. Aceşti bani, destul de puţini, nu sunt efectiv banii şcolii, ci sunt special destinaţi pentru cheltuielile de proiect şi, în nici un caz, nu sunt pentru a dispune după bunul lor plac cei care fac proiecte…

Într-adevăr, se poate suplimenta bugetul proiectului prin sponsorizări private sau publice, iar Primăria Băicoi, părinţi şi profesori au susţinut material deplasarea delegaţiei din Băicoi în Albania. Ei au înţeles că actuala conducere nu este de acord cu aceste proiecte şi nici cu cheltuielile necesare pentru buna desfăşurare a celor două reuniuni de proiect şi trebuia să existe oameni de bine care să salveze onoarea şcolii din Băicoi, care este nu numai reprezentanta oraşului, ci şi a judeţului şi chiar a ţării.

Cheltuielile considerate eligibile includ pe cele care rezultă din:

– Pregătirea de informaţii şi materiale de lucru;

– Reuniuni ţări partenere (de călătorie, subzistenţă);

– Organizarea de ateliere de lucru;

– Taxele de intrare la muzee, alte obiective turistice vizitate în cadrul reuniunilor de proiect;

– Echipament ICT (de exemplu, pentru camere foto, software, etc), până la un maxim de cost de 350 Euro.

Aceste cheltuieli, deşi eligibile, nu au putut fi efectuate, deoarece direcţiunea a decis ce anume este eligibil şi ce nu şi, din păcate, echipa de proiect nu a avut voie să cheltuiască decât ceea ce a hotărât conducerea că este eligibil.

        Câteva dintre obiectivele acestui schimb au fost: dezvoltarea competenţelor de comunicare în limba engleză precum şi dobândirea de valori şi atitudini europene. În cadrul vizitei delagaţiei albaneze în România, Băicoi, au fost desfăşurate activităţi de cunoaştere, workshopuri pe teme mass media, vizite la Antena 3 Bucureşti, Casa Poporului, Castelul Peleş, Bran şi o activitate de orientare şi vizitarea obiectivelor turistice din oraşul Braşov.

Imagini din cadrul schimburilor de experienţă anterioare cu şcoala din Ibrahim Brajha sunt subiectul unei expoziţii tematice ce poate fi admirată la intrarea principală a liceului.

Toate aceste activităţi s-au realizat cu banii membrilor comisiei de proiect, fără sprijinul conducerii liceului, care a considerat mai important să se ocupe de organizarea şi participarea Balului Îndrăgostiţilor, o activitate mai “importantă” decât un proiect European.

De menţionat, că o parte din banii alocaţi acestui proiect, mai precis 1000 din cei 1800 euro alocaţi, s-au întors la fundaţia Erste din Austria, finanţatoarea acestor proiecte ACES, deoarece direcţiunea nu a fost de acord să semneze şi de folosirea lor, nici în Albania şi nici la această reuniune.

Mai mult de atât, tot direcţiunea a interzis participarea elevilor la activităţile proiectului internaţional, deşi unele dintre acestea s-au desfăşurat chiar în incinta şcolii, pe motiv că elevii nu pot fi învoiţi de la 1-2 ore. În acelaş timp, profesorii au văzut şocaţi un afiş în cancelarie, semnat de directoare, prin care erau obligaţi să participe la aşa-zisul bal, în caz contrar considerându-se ABATERE DISCIPLINARĂ.

Orice director de unitate şcolară din Europa este mândru ca şcoala sa şi, implicit elevii şi profesorii, câştigă şi participă la un schimb de experienţă internaţional, din care toată lumea are de învăţat. De aceea este greu de înţeles de ce doamna director Mihaela Gheorghe are această atitudine. Doar pentru că proiectul a fost accesat în mandatul altui director?

Cum se poate face învăţământ de performanţă în 2013, când la conducerea liceelor ajung oameni cu mentalităţi învechite, care nu pun interesul şcolii mai presus de interesele lor? Din păcate, deznodământul unui astfel de management se vede peste 1-2 ani, când şcoala nu-şi mai realizează planul de şcolarizare, iar o parte profesorii buni se transferă la alte unităţi şcolare.

Asadar, baluri pe bani necontabilizaţi DA, proiecte internaţionale din bani europeni, NU.>>