Primul „11” al Petrolului din repriza întâi a meciului amical cu a patra clasată din ierarhia de la finele anului trecut a Ligii a II-a a dat speranțe pentru calificarea în play-off! În schimb, din a doua parte a jocului, deși același, nu prea a oferit defel!

Dragos Trestioreanu -

Primul „11” al Petrolului din repriza întâi a meciului amical cu a patra clasată din ierarhia de la finele anului trecut a Ligii a II-a a dat speranțe pentru calificarea în play-off! În schimb, din a doua parte a jocului, deși același, nu prea a oferit defel!

Vineri, 22 ianuarie 2021, Petrolul Ploiești (locul 9, până la oficializarea de către FRF a retragerii din campionatul L2 a echipei Turris-Oltul Turnu Măgurele) a bifat al doilea meci amical din cantonamentul găzduit de Hotelul Mureșenilor, din Săcele, și desfășurat pe terenul cu iarbă artificială de la Tărlungeni. De data aceasta, s-a jucat contra unei colege de eșalon, mult mai bine clasată în ierarhia de la finele anului trecut, mai precis Dunărea Călărași (locul 4). Pe aceeași suprafață de joc de la Tărlungeni, pe care Petrolul și Dunărea s-au antrenat și evoluat până acum, cele două grupări au oferit un joc-test antrenant, cu două reprize distincte, după cum cred că au văzut până la această oră, fie „în direct”, fie înregistrat, toți suporterii „lupilor”. De subliniat că a doua zi după acest amical, călărășenii – care au fost cazați la Hotelul Perla Ciucașului, din Tărlungeni – au părăsit locația, întorcându-se acasă, din cauza nemulțumirilor privind condițiile, fără a specifica și care! Asta după numai o săptămână de cantonament, acolo! Să fi fost banii, ori mai exact cvasi-absența lor, „condițiile nemulțumitoare”? Bine că Petrolul nu are astfel de probleme, grație Veolia România, și merge mai departe cu pregătirea în zona Brașovului!

După 90 de  minute de joc, s-a impus formația de pe – reamintesc – poziția a IX-a, scor: 2-1 (2-0), prin golurile marcate de Vasile Buhăescu (minutul 17) și căpitanul Pol Roigé Rodríguez (44), adversarii răspunzând printr-o singură reușită – cea a lui Cristian Bud (74). Nu ar avea însă niciun rost să mă apuc să povestesc, aici, faze de joc care, oricum, au fost vizionate și… întoarse pe toate fețele, deja, de către pretențioșii fani petroliști. Motiv pentru care, am apreciat a fi mai interesantă o caracterizare a evoluției celor 11 fotbaliști folosiți de antrenorul principal Viorel Moldovan, cel care i-a condus de pe un… dâmb de pământ, acoperit cu zăpadă!

Dacă, joi, pe 21 ianuarie, un pic mai târziu, ca oră de start decât vineri, Moldovan a făcut apel la o altă formulă de echipă și a făcut și două schimbări, pe final de test contra unei divizionare C din județul Ilfov, SC Popești Leordeni, împotriva Dunării nu a mizat pe absolut nicio înlocuire de jucători. În acest context, dintre cei 27 de fotbaliști deplasați La Săcele, în cantonament, au mai rămas cinci care n-au evoluat deloc. Ar fi posibil ca unii dintre ei să fie folosiți sâmbătă, 23 ianuarie, în amicalul de la ora 11.00, de la Tărlungeni, cu o altă echipă din al treilea eșalon, AFC Odorheiu Secuiesc. Este vorba despre portarul Raul Avram, „underii” defensivi Adrian Nicolae și Rafael Popovici-Ciatău, plus mijlocașii seniori Amidu Salifu și ultimul nou-venit, Romario Moise. Cu mențiunea însă că ultimii doi acuză unele accidentări și vor amâna, mai mult ca sigur, intrarea la joc. Astfel încât, tehnicianul „lupilor” va face, ca prim „11” și ca bancă de rezerve, un mix între echipierii de joi și cei de vineri. La care îi va adăuga, probabil, pe cei nefolosiți până în prezent în cantonament, la partidele-test.

Dunărea – o trupă la care antrenorul principal Cristian Pustai a optat pentru două formule, cea din mitanul secund, adjudecat de altfel de călărășeni, părând mai… competitivă – a profitat de o relaxare inexplicabilă a ploieștenilor în ambele faze, ofensivă mai întâi, respectiv defensivă, în ultima parte a meciului. O să încep analiza Petrolului cu portarul bulgar Georgi Kitanov, cel care, în primele 45 de minute, nu a avut parte de emoții, acestea apărând la buturile sale abia la startul ultimelor 20 de minte ale jocului. La bara verticală dreaptă a lui Marius Fotescu (69) nu a avut replică, deși era vorba despre „colțul portarului”, la cea a lui Bud (74), la fel, neieșind pentru a-l ajuta pe coechipierul din apărare, fapt care l-a costat. În schimb, s-a revanșat în minutul 86, securizând atunci succesul la limită al echipei sale, printr-o paradă de efect, la lovitura liberă bine executată, peste zid, de ex-rapidistul Sandro Djuric. Ștefan Bărboianu a bifat al doilea meci, tot amical, deocamdată, de la revenirea la Petrolul și a asigurat buna funcționare a părții din dreapta a defensivei. Nu s-a lăsat depășit de adversarii direcți din cele două reprize, a ieșit în atac atunci când a fost cazul, a centrat bine, a scos lovituri de la colț. Pe scurt: a executat tot ceea ce îi cerea fișa postului, nu degeaba dorindu-l Moldovan și în vară, dar… prea târziu! Bart Meijers rămâne clar stâlpul de rezistență al centrului apărării, dar asta, din păcate, cam 70-75 de minute! Adică, atâta timp cât tandemul său cu colegul portughez funcționează la parametri maximi. Pe final, nu înțeleg de ce apare o stare de – cum scriam mai sus – relaxare, la ambii de altfel. Dacă va reuși să-și facă propria analiză a acelor momente de „sincope”, olandezul se va dovedi de netrecut, alături de tânărul lusitan. Marian Huja, posesorul unui fizic ideal pentru postul de fundaș central, plătește tribut unei – să-i zic așa – hiper-dorințe de a face mai mult decât poate îm realitate. Nu-i de condamnat, ci dimpotrivă, el fiind un fotbalist absolut devotat și dând totul, așa cum se spune în folclorul fotbalistic. Ca și Bart, atunci când se va concentra mai mult pe tot parcursul unui meci, cel numit și Fernando va fi un stoper perfect! Valentin Țicu a pus atâta masă musculară pe el încât, la duelurile „unu la unu”, a devenit aproape de netrecut. Cine nu mă crede să-l întrebe pe românul cu prenume și nume exotice, Baudouin Tshitungi Dieudonne Kanda, de câte ori a putut trecut de Vali în prima repriză a amicalului de vineri! Ba chiar, și pe înlocuitorul lui Kanda, din repriza secundă! Este îmbucurător că tânărul fundaș stânga ploieștean se simte bine după tratamentul din această iarnă, făcut pentru ameliorarea problemelor de la meniscul unui genunchi, sperându-se astfel să nu mai apară altele, de-a lungul unui prim semestru 2021 cu obiective mărețe, dar și extrem de dificile.

Silviu Pană este un fotbalist în a cărui utilitate – mea culpa! – nu am crezut. Ba chiar, deloc! Cel puțin contra unei formații la care a mai jucat, mijlocașul central m-a impresionat. A avut plasament perfect, a dat pase de manual, din prima, a jucat modern. Mă mai așteptam la renumitele sale „bombe”, dar a preferat – spre lauda lui – să nu iasă la rampă și, ca și partenerul de tandem, a respectat cu sfințenie cele cerute sigur de către noul lui antrenor. Un câștig, deocamdată, pentru Petrolul! Nir Lax a rămas același jucător serios, implicat, o mostră de fotbalist… vestic, deși provine dintr-un colț opus, geografic vorbind. Știu că aceste afirmații nu sunt pe placul unuia sau altuia, dar, în cazul lui Lax, nu voi renunța niciodată să scriu ceea ce văd. Ceea ce văd EXACT, mai precis!

Mihai Constantinescu este un „puști-dilemă” pentru mine! Este capabil de realizări excelente pentru vârsta lui – cursele care l-au „desființat”, pur și simplu, pe adversarul direct, conducând însă la… irosirea centrărilor de către colegi din avanposturi a tot atâtea oportunități uriașe de a mări ecartul de 2-0, din acele momente, fiind o confirmare a celor notate mai sus. Însă, odată cu înlocuirea grabnică a modestului său oponent, s-a… terminat și cu fantezia lui Constantinescu! A mai „răbufnit” o singură dată, mai pe final de meci amical, taxând o eroare a adversarului direct de-atunci, însă, din nou, finalizarea celorlalți a lăsat de dorit. Când nu va mai dispărea din joc, când se va dovedi mai ambițios, talent are destul, ca și alte calități, de altfel, când va renunța la acel de când și când… jemanfișism, unul păgubos, desigur, chiar că Mihai va ajunge departe! Are și de ce și… cu ce, așa zic! Pol Roigé Rodríguez a fost, este și va fi și în continuare un punct fix al trioului din spatele vârfului împins. Catalanul convinge aproape de fiecare dată, cum a făcut-o și împotriva Călărașiului, fiind și autorul unui gol, la capătul unei combinații cu partenerul său favorit din joc, arhi știut deja de toată suflarea petrolistă. Se impune pe teren și cred că o face și în vestiar, devenind astfel, tot mai mult, căpitanul de care are nevoie Petrolul, într-o campanie dificilă pentru a salva o toamnă mai nefericită. Armando Vajushi este „perla coroanei” Petrolului, vor, nu vor să recunoască toți suporterii găzarilor. Dar, așa este! Când ajunge mingea la el, te aștepți la ceva frumos, spectaculos, sau, măcar, la ceva util pentru echipă. Cum a fost și centrarea de la golul al doilea al ploieștenilor, fructificată de spaniol. Foarte îmbucurător este că mușchii albanezului îi rezistă, deși a jucat iar 90 de minute, ca și la Slobozia, cu Unirea, în ultimul meci oficial din sezonul trecut. A acuzat, la un moment dat, un atac mai tare al unui adversar, dar a revenit rapid pe teren, din fericire pentru fanii care îl simpatizează. „Parteneriatul” lui cu Pol se așteaptă a fi tot mai eficient. Mai întâi, la meciul din Cupa României, cu Poli Iași, și apoi, în partidele rămase din singurul tur al sezonului regular. Dacă ei joacă, atunci și ECHIPA JOACĂ!

Vasile Buhăescu, am certitudinea, va rămâne prima opțiune a lui Viorel Moldovan, ca atacant. Nici nu are cum să fie altfel, a dovedit-o vasluianul și în toamnă, și la amicalul contra CSO Plopeni, când a închis tabela la 7-0, și la cel cu Dunărea Călărași, când a deschis scorul. Este un vârf împins fără vreo talie deosebită, dar compensează prin abilitatea în careurile mare și mic adverse, are experiență și, implicit, viclenia necesară de a se descurca pe spațiile tot mai mici din defensivele oponente. Nici în el nu avusesem mare încredere când a venit, dar – din nou, îmi fac mea culpa! – apreciez, acum, că aducerea lui la Petrolul a fost un mare câștig. Așa cum pare a deveni, curând, și cea a lui Silviu Pană. Sper să nu mă contrazică, din 9, 10 sau 11 februarie încolo, niciunul!

Sâmbătă, meritând toate laudele, Cristi Chircă – operatorul video al FCP TV – va prelua live încă un meci amical al Petrolului din cantonament, dar ulterior, pentru a nu se dezvălui… gratis ce pregătește Viorel Moldovan în vederea viitorului apropiat și pe mai departe, testele de săptămâna viitoare… nu se vor mai vedea pe ecranele calculatoarelor, laptopurilor și a telefoanelor mobile! Mai precis, cele – tot de la Tărlungeni – cu Aerostar Bacău (miercuri, 27 ianuarie) și Kids Tâmpa Brașov (joi, 28 ianuarie), cea din urmă fiind… ciuca bătăilor de până acum din toate meciurile amicale, dar și adversară… preferată de multe echipe! Acestor jocuri, așa cum am anunțat deja pe www.gazetaph.ro, li se adaugă un test cu FC U 1948 Craiova (sâmbătă, 30 ianuarie), neștiindu-se încă locul de desfășurare. Va fi însă tot pe… nevăzut, necunoscut! Din același motiv de mai sus!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Bogdan Balas)