Primul lot de ajutoare umanitare din partea României pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, trimis de comuna Filipeștii de Pădure

Daniel Dimache -

Primul lot de ajutoare umanitare din partea României pentru refugiații ucraineni din R. Moldova, trimis de comuna Filipeștii de Pădure

Un transport cu ajutoare umanitare din partea României pentru refugiații din Ucraina, a ajuns joi, 3 martie, la Chişinău. Acestea vor fi distribuite unor centre de refugiați ucraineni de pe teritoriul Republicii Moldova. Strângerea de ajutoare a fost inițiată de Ciprian Morărescu, primarul comunei Filipeștii de Pădure, județul Prahova.

Prezent la evenimentul de oferire a lotului de ajutoare, primarul Ciprian Morărescu a declarat că în doar 2 zile s-au strâns 17 tone de ajutoare. „Am vrut ca această donație să vină direct la refugiați. Este a 3-a oară când mă întorc cu drag în Republica Moldova cu ajutoare. Îmi doresc ca în viitorul apropiat să facem parte din aceeași familie europeană”, a mai declarat primarul comunei Filipeștii de Pădure.

La rândul său, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a reiterat sprijinul României pentru R. Moldova în aceste momente grele.

„La fel ca și România, R. Moldova se confruntă cu un val mare de refugiați. Este o criză pe care nu am așteptat-o, dar România a fost mereu alături de R. Moldova și nu poate să rămână nepăsătoare. Am apreciat faptul că moldovenii au împărțit din puținul lor ceea ce au cu oamenii care au fost afectați de război”, a declarat Dupu.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a accentuat că acesta este un prim-ajutor care vine din România și a subliniat importanța gestionării corecte a crizei.

„Acesta este un prim-ajutor care vine de la comunitățile locale din România către comunitățile locale din R. Moldova. Nu ne-am dorit această criză și trebuie să ieșim din ea cu toții împreună. Este important să gestionăm cum se cuvinte fluxurile masive de refugiați. Este important să dăm dovadă de umanitate. Sperăm ca aceste ajutoare să ajungă în mod nemijlocit care și-au lăsat în spate viața, familia, și să fugă din calea unui război neprovocat de ei și neavând nicio legitimitate”, a spus ambasadorul.

 

Lotul de ajutoare este constituit din 17 tone de alimente, scutece, jucării, îmbrăcăminte, lapte praf, mâncare pentru copii, pături, mâncare pentru animale și altele. Aceste ajutoare vor merge direct către centrele din localități unde sunt cazați refugiați ucraineni. În zilele următoare vor urma și alte transporturi umanitare din partea României.

 

Primarul Ciprian Morărescu a ținut să mulțumească întregii comunități locale care i-a fost alături în demersurile de a sprijini refugiații din Ucraina, fie că aceștia sunt pe teritoriul României, fie pe teritoriul Republicii Moldova:
”SOLIDARITATE FĂRĂ FRONTIERE!
Ușurarea poverii altora este cel mai mare lucru pe care îl putem face pentru cineva. Astăzi datorită vouă, cetățeni ai comunei noastre, alături de Excelența Sa, domnul ambasador al României în Republica Moldova Daniel Ioniță și Adrian Dupu secretar de stat în Departamenul pentru Relația cu Republica Moldova, am adus un strop de bucurie și speranță refugiaților din Ucraina!
Îmi exprim profunda mea recunoștință față de voi pentru mobilizare și dăruire!
Mulțumesc locuitorilor comunei noastre pentru susținere, implicare și gestul mărinimos de caritate!
Mulțumesc școlarilor, preșcolarilor, elevilor, care însoțiți de către cadrele didactice au contribuit la zâmbetul altor copii!
Mulțumesc sponsorilor :
– SC.CRIS-TIM S.R.L ;
– TOYS & GAMES INDUSTRY S.R.L,
– SC. FARMAVET SA,
– SC.CLASSIC SOCKS EASTERN S.R.L.
Lucrurile se schimbă în bine dacă sădim omenie în jur!
MULȚUMIRILE SUNT PENTRU VOI!”