Primul meci amical de la Belek al „lupilor”, joc bun și rezultat pe măsură. Marinescu și Deac au adus victoria în dauna FK Qyzyljar, echipa lui Matulevicius

Dragos Trestioreanu -

Primul meci amical de la Belek al „lupilor”, joc bun și rezultat pe măsură. Marinescu și Deac au adus victoria în dauna FK Qyzyljar, echipa lui Matulevicius

La cel dintâi meci al său la cârma tehnică a Petrolului, unul amical, desfășurat la Belek, în Turcia, Costel Enache a optat pentru un prim „11” care a cuprins și patru jucători din categoria obligatorie „U 20”, Antoniu Manolache, Valentin Țicu, Mario Bratu și Ianis Stoica, opțiune inspirată, deoarece foarte tinerii echipieri au făcut o repriză solidă contra FK Qyzyljar, o echipă din Petropavlovsk, nou-promovată în primul eșalon fotbalistic din Kazahstan. Cea la care a evoluat, în mitanul secund, și internaționalul lituanian Deividas Matulevicius, trecut pe la câteva grupări românești din primele trei eșaloane, ultima oară, sezonul trecut, fiind legitimat la Rapid București, în Liga a III-a. Cu de curând scosul de pe lista disponibilizaților, Cezar Lungu, între buturi, cu o linie defensivă în care a reapărut brazilianul naturalizat Walace, împingându-l astfel pe Alberto Olaru pe dreapta, ca fundaș lateral, cu Manolache și Țicu în centru stânga, respectiv lateral stânga, Petrolul a arătat bine. A avut emoții numai la jumătatea primei jumătăți a amicalului, atunci când kazahul Viktor Gurcenko, destul de liber în fața careului mic, a trimis cu capul pe lângă colțul lung, Lungu fiind bătut la acea fază. În fața cvartetului din apărare a debutat argentiniano-italianul Leonel Pierce, cu o prestație net superioară celor avute în sporadicele ocazii de apariție în echipa de L1, FC Botoșani. Sud-americanul de origine a fost chiar o surpriză plăcută, la prima apariție în galben și albastru.

În spatele lui Younes Hamza – care iar nu a avut parte din mingi exploatabile, însă așa a fost jocul pe centru, din cauza paselor lente și mai degrabă în spate decât în profunzime – au fost un alt debutant, albanezul Armando Vajushi, acesta impresionând prin jocul predilect pe jos, în dauna unor centrări înalte într-un careu populat de adversari foarte înalți și robuști, junele Mario Bratu, căpitanul Laurențiu Marinescu și internaționalul „U 18”, Ianis Stoica. Vajushi – care este adeptul, repet, al paselor la firul ierbii, evitând eliminarea fundașului într-un „unu la unu” fără șanse 100% de reușită – a fost implicat la deschiderea scorului de către noua lui echipă. În minutul 27, a trimis inteligent, paralel cu linia de fund a terenului, lui Olaru, a cărui centrare în mijlocul careului mare a fost reluată de numărul 10 al „lupilor”, fără speranțe de a se opune pentru apărătorul buturilor adverse. Faza a început de la Stoica, la numai 17 ani acesta gândind și alegând, apoi, soluția ca un fotbalist din campionatele vestice. Astfel, „diagonala” lui lungă, de pe stânga pe dreapta, s-a oprit în piciorul albanezului, iar ceea ce a urmat, am descris mai sus. Scorul la pauză, 1-0 pentru Petrolul, a fost pe deplin meritat, echipa lui Costel Enache fiind superioară clar, ca joc, ambiție, determinare și ingeniozitate chiar, celei din tur, a lui Flavius Stoican. Fapt confirmat, de altfel, și în mitanul secund.

La reluare, antrenorul principal Enache a apelat și la fotbalistul Enache, Robert-Daniel făcând parte dintre cei patru din spatele atacanților Ștefan Blănaru și Sergiu Arnăutu, alături de Gabriel Deac, Derlis Davis Meza Colli și Alexandru Saim Tudor. Vajushi, Bratu, Marinescu și Stoica au rămas pe tușă, ca și stoperul Walace, Olaru revenind în centru, în locul intrând Ștefan Bărboianu, iar Țicu a fost substituit, în minutul 77, de înaltul internațional de juniori „U 16”, Adrian Nicolae, un fundaș central promițător nu numai datorită fizicului impozant pentru vârsta lui. Atunci, Manolache a fost trimis în locul titularului postului de fundaș stânga. Portarilor le-au fost acordate câte 30 de minute, pe rând, Lungu, Cristian Apostolachi și Raul Avram intrând între buturi. Tot Petrolul a fost echipa mai bună și cea care a punctat în minutul 55, la capătul unei curse de vreo 40 de metri a vitezistului Deac, acesta trimițând la finalul acesteia – din unghi, din stânga suprafeței de pedeapsă, cu „om pe el” – un cross care l-a păcălit pe goal-keeper-ul lui FK Qyzyljar. A fost – nu mă feresc să afirm – o fază și o reușită aproape ca la golul de aseară, de 4-1, al lui Kylian Mbappé, în poarta AS Monaco, într-o restanță din campionatul Ligue 1! Cu diferența că internaționalul francez a punctat după o cursă a lui Neymar Jr.! A mai venit și o transversală a lui Saim Tudor (76), la o lovitură de cap, cu pământul, de pe stânga spre dreapta, tot din careul mare. Pe scurt, un 2-0 absolut convingător și, implicit, meritat obținut de „lupi”, la debutul amicalelor din Turcia.

Per ansamblu, ploieștenii i-au mulțumit pe suporterii lor, cei care au avut prilejul de a urmări partida amicală pe canalul de Youtube al clubului găzarilor. Fapt pentru care, ofițerul de presă Ionuț Pană și operatorul video Cristian Chircă merită și felicitări, și mulțumiri, totodată! Următorul amical al Petrolului este programat sâmbătă, 18 ianuarie, contra unei echipe din eșalonul secund ungar domiciliată într-un oraș din apropierea Budapestei, Budaörsi. „Alb-verzii” de la SC au fost învinși în Turcia, pe 10 ianuarie, cu scorul de 6-1, de o echipă din 2.Bundesliga, Viktoria Köln, germanii dispunând însă și de Astra Giurgiu, recent, cu 4-1! Se speră ca, în prima zi a week-end-ului, să existe condiții tehnice corespunzătoare pentru ca și acest joc-test să le fie oferit, pe același canal de Youtube, fanilor de la Ploiești, România și din diaspora ai trupei „galben-albaștrilor”.

Foto: www.fcpetrolul.ro