„Primvs Derby”, în varianta cu numărul 97! Petrolul țintește, azi, victoria în „Regie”. Cei aproape o mie de fani ai „lupilor” așteaptă… regia de succes a lui Stoican!

Dragos Trestioreanu -

„Primvs Derby”, în varianta cu numărul 97! Petrolul țintește, azi, victoria în „Regie”. Cei aproape o mie de fani ai „lupilor” așteaptă… regia de succes a lui Stoican!

Astăzi, 16 octombrie 2019, de la ora 16.00, pe fosta arenă a Sportului Studențesc, din cartierul bucureștean Regie, Rapid și Petrolul se vor întâlni – în ceea ce suporterii lor pătimași și fideli numesc „Primvs Derby” – pentru a 97-a oară și pentru a noua oară la nivelul în care cele două combatante au mai jucat și joacă și în prezent, Divizia B (Liga a II-a). În cele 8 dueluri din eșalonul secund, gazdele de azi au câștigat de trei ori, cinci succese bifându-le oaspeții ploieșteni, neînregistrându-se vreo remiză, iar golaverajul este firesc favorabil „galben-albaștrilor”: 13-9. Per total, în Divizia A, bilanțul „all time” al meciurilor Rapid versus Petrolul arată astfel: 78 de meciuri, 36 de victorii ale „feroviarilor”, 22 de rezultate de egalitate și, bineînțeles, 20 de izbânde ale „lupilor”, golaverajul fiind favorabil clubului din cartierul Giulești cu 95-66. Dar, Rapidul și Petrolul nu s-au confruntat numai în primele două divizii (ligi), ci și în Cupa României, într-o ediție a acesteia, finala din 1995 mai precis, petroliștii având câștig de cauză în urma executării loviturilor de departajare, cu 6-4. În rest, în celelalte jocuri, rapidiștii s-au calificat mai departe de șapte ori, petroliștii – o dată, fiind și două rezultate de egalitate, iar golaverajul: 27-15 în favoarea grupării bucureștene!

După aceste date statistice oferite generos de către unul dintre cei mai buni statisticieni de fotbal din România, ploieșteanul Romeo Ionescu, căruia îi mulțumesc și public, o să trec de la… istoria de altădată la prezent, meciul de azi trezind un interes enorm, urmând a se juca „sold-out”, după cum au anunțat organizatorii. Fanii Petrolului care se vor deplasa la București vor fi în număr de 900, potrivit biletelor epuizate, de ieri, la arena Ilie Oană, plus probabil încă vreo sută, care s-au descurcat cumpărând tichete din București. Va fi un meci pe cinste, ultrașii din ambele tabere pregătind coregrafii mult gustate, așa cum au făcut întotdeauna la „Primvs Derby”!

În vederea intrării în atmosfera inegalabilă a acestui duel, antrenorul principal al Petrolului, Flavius Stoican, i-a chemat la hotelul Vigo pe toți componenții lotului apți de joc, absentând numai accidentații Laurențiu Marinescu, Walace da Silva Alves și Cristian Sârghi, cei trei având probleme musculare, în cantonament nefiind reținut nici și al treilea portar Cristian Apostolachi, dar nu din cauze medicale. Stoican a declarat că, în pofida celor trei absențe importante, există jucători în efectiv care le pot lua locul cu același efect. E adevărat până la un punct, dar trebuie ținut cont că lipsesc totuși fundașii centrali titulari, Walace și Sîrghi, precum și unicul play-maker, Marinescu. Unde stă mai bine Petrolul astăzi cred că este ofensiva, numărul mare de mijlocași de bandă și de atacanți putând să-și spună cuvântul în condițiile unui meci în care gazdele trebuie să atace și să se deschidă astfel, Petrolul având un plus de viteză pe benzi, numai bun la contraatacuri. Dacă poarta va fi, cert, în siguranță, căpitanul Raul Avram dovedind o formă foarte bună, fiind un portar de reflexe maxime, mai rămâne ca și axul central, mai puțin folosit, din apărare să corespundă, pentru că, la „închidere”, a revenit suspendatul din etapa trecută, Mădălin Mihăescu.

Rapidul are un tehnician căruia îi place să atace, așa cum a făcut, de altfel, pe teren Daniel Pancu, are jucători „U 20” de valoare, cu un Antonio Sefer dorit și în Italia pe bani buni, are și străini, ca și Petrolul, dar ultimele transferuri de afară bifate de către oficialul clubului, Florin Manea, ex-impresar, au uimit în ceea ce privește CV-ul. Dar și oponenta are un star adus mai recent, pe Younes Hamza, cel care – interesant – a debutat la Petrolul, în primăvara anului 2012, pe fosta arenă din Giulești, în ultima parte a unuia dintre cele 97 de „Primvs Derby”, dovedind, încă de-atunci, calități remarcabile de atacant! Unele pe care, exploatându-le din plin azi, ar putea să conducă la decizia unui meci de… 1 X 2! Să vedem ce prim „11” o fi pregătit Pancu, deoarece are de unde alege, ca și omologul său advers, desigur.

Deși este vorba de un meci important, între două echipe din prima parte a ierarhiei la zi, în mod surprinzător, CCA a delegat o brigadă având în componența sa numai un singur arbitru de prim eșalon, centralul, asistenții lui și rezerva fiind din cel secund. Asta în vreme ce, la Turris Oltul Turnu Măgurele – UTA Arad, care se va disputa pe seară, în nocturnă, trioul din teren delegat oficiază in corpore și la Liga 1. Cum-necum, deși oferta era mare, aceeași CCA nu a găsit să delege la București decât un… bucureștean, pe Horia Gabriel Mladinovici, care va fi ajutat la cele două linii de lugojeanul Raul Constantin Ghiciulescu și gălățeanul Florian Alexandru Vișan, iar rezerva centralului va fi tot un arbitru din lotul secund, sătmăreanul Rareș George Vidican, cel care mai prinde jocuri în aceeași postură și la Liga 1. Observatorul acestora a venit tocmai de la Botoșani, se numește Bogdan Zanfirescu, iar partenerul de tandem, să zic așa, este un fost jurnalist bucureștean, Mihai Andrieș, cel care va sta cu ochii pe organizatorii locali.

Foto: www.mediafax.ro, www.liga2.ro, www.propsort.ro și www.digisport.ro