Principiile parierii responsabile – cum poate un parior să parieze în sigurantă?

Daniel Dimache -

Principiile parierii responsabile – cum poate un parior să parieze în sigurantă?

 

Pariurile sportive se numără printre preferințele unui procent de 35% din totalul celor 1.6 miliarde de persoane care au ales jocurile de noroc ca modalitate de distracție. Creșterea numărului pariorilor sportivi se datorează legalizării jocurilor de noroc într-un număr din ce în ce mai mare de țări ale lumii.

De la pariuri pe tenis, baschet sau handbal, până la pronosticuri fotbal, pe evenimente din lumea sporturilor electronice sau pariuri virtuale, pariorii sportivi au la dispoziție multiple variante de divertisment. Având atât de numeroase opțiuni de distracție, jucătorii își pot dori sa parieze și mai mult. De aceea, în paralel cu extinderea ofertei de sporturi, operatorii de pariuri sportive susțin și politica parierii responsabile, care îi ajută pe pariori să joace în siguranță.

 

De la distracție la adicție – pasul pe care pariorii sportivi nu trebuie să-l facă niciodată!

Programele de pariere în mod responsabil au apărut ca urmare a depășirii nivelului de distracție în cazul unei anumite categorii de jucători. În esență, jocurile de noroc reprezintă o modalitate de distracție ca oricare altă sursă de divertisment. De exemplu, în România, 84% dintre cei care pariază se distrează, în timp ce 16% au alte obiective atunci când joacă.

În momentul în care jucătorii au alte motivații atunci când pariază există riscul apariției adicției față de jocurile de noroc. Pentru a preveni o astfel de dependență, cu un potențial foarte periculos pentru parior, au fost dezvoltate programe speciale de asistență, precum și seturi de reguli și principii de joc responsabil.

Politica jocului responsabil se promovează prin intermediul operatorilor de jocuri de noroc, precum și prin alte canale de comunicare în masă. Rolul programelor de joc responsabil este de responsabilizare a jucătorului, de gestionare a timpului petrecut în agențiile sau pe platformele de pariuri, precum și de controlare a bugetului alocat pariurilor.

 

Ce înseamnă să pariezi responsabil și care este esența acestui program?

Jocurile de noroc ar trebui să însemne doar o sursă de divertisment pentru orice persoană care pariază. Așadar, un jucător care știe să se distreze în mod responsabil respectă următoarele principii și reguli:

• Își stabilește un program de joc limitat și nu depășește niciodată timpul alocat acestei modalități de distracție;

• Pariază doar sume de bani pe care și le permite și pe care nu urmărește să le recupereze jucând în mod compulsiv;

• Nu privește jocurile de noroc ca pe o sursă de venituri sau ca pe o formă de îmbogățire rapidă;

• Își stabilește limite de pariere, pe care nu le depășește și nu suplimentează bugetul pentru a continua jocul atunci când pierde.

Pariorii care pleacă de la masa de joc fără niciun fel de regrete știu să joace în mod responsabil și nu sunt expuși unei posibile dependențe de jocurile de noroc.

 

Cum se pot proteja pariorii împotriva adicției și cum îi protejează operatorii de jocuri de noroc prin programele de joc responsabil?

La nivel global există numeroase organizații care oferă asistență atât în prevenirea, cât și în tratarea acestei adicții. Atât jucătorii, cât și operatorii de pariuri și alte jocuri de noroc trebuie să joace un rol activ în susținerea acestor organizații. În ceea ce îi privește pe operatori, aceștia susțin programele de joc responsabil prin: 

• Implementarea unor instrumente de monitorizare a timpului petrecut de fiecare jucător pe site-ul de pariuri, precum și a respectării limitelor de pariere;

• Chestionare pentru testarea nivelului de implicare a jucătorilor;

• Opțiuni de limitare a timpului petrecut pe platforma de pariuri, precum și a sumelor care pot fi depuse ori pariate de către fiecare jucător în parte;

• Verificarea identității jucătorilor;

• Publicarea numerelor de telefon și a site-urilor asociațiilor locale sau internaționale care se ocupă cu prevenirea și tratarea adicției de pariurile sportive și jocurile de noroc.

La rândul lor, pariorii sunt cei care trebuie să înțeleagă că jocurile de noroc, atât offline, cât și online urmează entropia naturală. Acest lucru înseamnă că nivelul de hazard este 100% prezent în fiecare tip de joc de noroc disponibil pentru pariuri. Prin urmare, aceștia trebuie să:

• Își limiteze timpul petrecut la casele de pariuri sau pe site-urile de cazinou;

• Joace variantele demo gratuite ale jocurilor de casino sau să parieze doar un număr limitat de evenimente și numai în mod informat;

• Își aloce un buget strict de joc și să nu-l depășească niciodată.

Jocul responsabil înseamnă distracție reală pentru fiecare jucător care înțelege cu adevărat principiile și regulile parierii, adică riscuri asumate, nu riscuri cu orice preț.