Printre „lilieci”, fără… „capul limpede”. Dee Brown a fost lăsat să plece de la CSU Asesoft, chiar înaintea meciului de la Valencia!

Redactia -

Printre „lilieci”, fără… „capul limpede”. Dee Brown a fost lăsat să plece de la CSU Asesoft, chiar înaintea meciului de la Valencia!

În această seară, de la ora locală 20.45 (un ceas mai târziu în România), campioana en-titre masculină din sportul jucat la panou în țara noastră, CSU Asesoft Ploiești, va oferi replica, în etapa a III-a din Grupa N, Top 32 – EuroCup, unei echipe foarte puternice din Spania, Valencia Basket, care va putea fi văzut la noi doar pe internet, pe www.digisport.ro. Meciul va fi găzduit de o sală de mari dimensiuni, 9.000 de locuri, „Pabellon Funte de San Luis”. Valencia Basket (foto sus, în primul meci direct cu rușii, duel între Evgheni Voronov, în roșu, și Romain Sato; www.eurocupbasketball.com) este a doua favorită la calificarea din această grupă, după Lokomotiv Kuban Krasnodar, în faza imediat superioară a competiției. Spaniolii au dispus la debutul în Top 32, la mare diferență de scor, de SLUC Nancy, învingătoarea clară a ploieștenilor în runda precedentă. Echipă cosmopolită, numărând patru spanioli, doi sârbi și câte un american, muntenegrean, belgian, ucrainean, croat și centrafrican, Valencia Basket, club fondat în anul 1986 și avându-l drept președinte actual pe Pablo Marin, este antrenată de croatul Velimir Perasovic. Trupa iberică s-a impus de două ori în EuroCup, o dată în ULEB Cup și tot o dată în Cupa Spaniei, fiind participantă și în celebra Euroligă. Cât privește „5”-ul de bază, acesta este alcătuit din Bojan Dubljevic (Muntenegru), Luke Harangody (SUA), Vladimir Lucic (Serbia), Pau Ribas (Spania) și Sam Van Rossom (Belgia), în rotație intrând Serghei Lișciuk (Ucraina), Kresimir Loncar (Croația), Romain Sato (Belgia), Rafa Martinez (Spania) și Nemanja Nedovic (Serbia), mai puțin folosiți fiind autohtonii Pablo Aguilar și Guillem Vives. Pe teren propriu, Valencia evoluează în echipament portocaliu, iar în deplasare – în violet, albastru sau alb. Valenciei i se mai zice Taronjas (Portocala).

Ciudat, tocmai înaintea unei partide contra unei forțe a baschetului spaniol, conducătorii de la CSU Asesoft au acceptat să se despartă de cel mai bun pasator de până acum din EuroCup, fundașul Daniel Dee Brown (foto jos, la minge, în partida din grupa E din EuroCup, cu Lietuvos Rytas Vilnius; www.digisport.ro), ia asta din cauza presiunilor pe care le-a făcut, informează siteul oficial al „alb-albaștrilor”, clubul care i-a înaintat americanului o ofertă de nerefuzat. Se spune că ar fi vorba despre o ex-adversară a ploieștenilor din trecuta ediție din EuroCup, Lukoil Academic Sofia, care avea nevoie imperioasă de Brown în acest moment! Dacă plecarea yankeului a fost deja confirmată oficial, tot pentru siteul campionilor președintele executiv Ionuț Georgescu a declarat că nu va fi vorba despre singura despărțire, aceasta fiind urmată de altele. Zvonerii avansează numele unui alt american dee_brownfost în NBA, Jarvis Hayes, și al internaționaului finlandez de aceeași origine cu cei doi de mai sus, Gerald Raymond Lee jr., ceea ce ar însemna că partea a doua a întrecerilor din grupa N va fi atacată cu un efectiv serios diminuat valoric. Evident, în condițiile în care și căpitanul Cătălin Burlacu, și al treilea centru din lot, Vlad Negoițescu, sunt accidentați, iar pe poziția 1 mai este doar românul Vlad Dogaru, însă fără experiență internațională. Ca fundaș se apelează la improvizații – Marius Runkauskas sau Alhaji Mohammed. Georgescu a anunțat însă că va fi adus cât de curând un nou conducător de joc și se va da startul și reconstrucției unei formații capabile de a aborda cât mai bine viitorul sezon din cupele continentale. Se va opta totuși și pentru menținerea în efectiv a unora dintre străinii care vor accepta să rămână la Ploiești.

În atare condiții, în seara aceasta, este clar că se va pune exclusiv problema unui eșec – ar fi al patrulea oficial din acest an, în tot atâtea meciuri – cât mai onorabil. La fel cum va fi pusă problema și peste o săptămână, atunci cînd Valencia Basket va întoarce vizita Asesoftului, la sala Olimpia. Cât privește despărțirile de ultim moment, neașteptate și mai ales nedorite, acestea ar fi fost justificate de președintele Ionuț Georgescu de acceptul venirii la Ploiești a mai multor vedete din străinătate numai pentru participarea în EuroCup. Iar cum șanse de a se merge mai departe nu mai există, opțiunile lor de a părăsi acum echipa ploieșteană ar fi absolut firești. De urmărit însă ce se va întâmpla mai departe în campionatul LNBM, acolo unde Steaua EximBank s-a plasat excelent pentru a încheia pe primul loc sezonul regulat, cu avantaj astfel dacă se va califica în finala play-off-ului ediției actuale. Dar, au mai fost destule alte episoade în care ploieștenii au terminat mai jos de prima poziție sezonul regulat și tot au câștiga titlul, la final. Să vedem însă dacă ulciorul va merge de… mai multe ori la apă!