Probleme cu obținerea concediilor medicale Covid în Prahova

Daniel Dimache -

Probleme cu obținerea concediilor medicale Covid în Prahova

COMUNICAT DE PRESĂ

Având în vedere numărul mare de solicitări în call centerul D.S.P. Prahova referitoare la faptul că nu s-au întocmit anchetele epidemiologice persoanelor infectate cu SARS CoV-2 și implicit nu au fost emise deciziile de carantină pe baza cărora își pot obține concediu medical facem precizarea că D.S.P. Prahova se confruntă cu deficit de personal pentru încheierea anchetelor epidemiologice și ne străduim să atragem personal medical care să ne sprijine în efectuarea anchetelor epidemiologice, în regim de voluntariat sau prin  detașare/delegare, din alte unități sanitare. La data de astăzi  întocmim anchetele epidemiologice pentru persoanele care s-au pozitivat în data de 27.01.2022. 

    Totodată,  facem apel către angajator  să  țină cont de prevederile Legii nr. 136/2020 cu modificările și completările ulterioare, referitor la acordarea concediului medical,  art. 20: ‘‘ concediului  medical pentru persoanele care sunt confirmate cu SARS CoV-2 și contacții acestora se poate elibera la o data ulterioară,  dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară’’.

     Un alt aspect despre care ne sunt solicitate informații în call center se referă la perioadele de izolare pentru pozitivi și carantină pentru contacți. Menționăm faptul că  în conformitate cu prevederilor O.M.S nr. 1513/2020  cu modificările și completările ulterioare:

  • persoanele pozitive  rămân în izolare  10 zile  dacă nu sunt vaccinate și

          7 zile dacă sunt vaccinate;

și  potrivit  Hotărârii CNSU nr. 6/31.01.2022  începând cu data de  01.02.2022  se aplică următoarele prevederi:

  • contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 rămân în carantină 5 zile.

 

  • prin excepție  măsura carantinei instituită cu privire la contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu se aplică persoanelor aflate în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS – CoV-2.

            De asemenea ne sunt solicitate și informații  privind  măsura de carantinare pentru persoanele   care sosesc în țară:

           Potrivit prevederilor  Hotărârii  CNSU nr.  6/31.01.2022 (cu aplicabilitate din data de 01.02.2022) se instituie măsura carantinei cu o durată de  5 zile  pentru persoanele care sosesc în România și  nu  prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID -19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă  RT- PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

   DIRECTOR EXECUTIV,

Ing. Consuela Tania DUMITRICĂ