Produse expirate şi alte numeroase nereguli, descoperite după o acţiune fulger a ANSVSA

Redactia -

Produse expirate şi alte numeroase nereguli, descoperite după o acţiune fulger a ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat o acțiune tematică de control la nivelul depozitelor frigorifice cu produse alimentare de origine animală din județele Arad, Bihor, Brașov, Iași, Prahova și Municipiul București.

La această acțiune au participat inspectori din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din București, AradBihor, Brașov, Iași, Prahova, coordonate de reprezentanți ai ANSVSA. Acțiunea a avut ca obiectiv prioritar verificarea respectării normelor sanitare veterinare privind condițiile de igienă, a conformității documentelor însoțitoare, a termenelor de valabilitate, menținerea regimului termic de păstrare, asigurarea trasabilității, etichetarea, precum și prelevarea de probe.

În timpul controalelor, s-au prelevat 23 de probe (18 probe din carne pasăre, 3 probe din mușchi de porc, 1 probă din macrou și o probă din burtă de vită) pentru determinarea prezenței Salmonella spp și Listeria monocytogenes, precum și reziduuri de medicamente de uz veterinar, substanțe cu acțiune hormonală și contaminanți. Probele prelevate vor fi analizate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

De asemenea, a fost verificată și procedura de rechemare a produselor de la consumatori, în situația depistării unor neconformități.

Au fost controlate 13 unități de depozite frigorifice, iar pentru neconformitățile constatate au fos aplicate 9 amenzi contravenționale, în valoare totală de 265.000 de lei. În plus, pentru două unități au fost emise Ordonanțe de suspendare a activității.

Dintre principalele neconformități constatate, menționăm:

  • Produse expirate identificate în spațiile de depozitare;
  • Depozitarea necorespunzătoare a produselor;
  • Nerespectarea flux-ului tehnologic;
  • Întreruperea lanțului frigorific;
  • Depășirea capacității de depozitare.

Totodată a fost reținută oficial o cantitate totală de 1.131 de kg (684 de kg de carcasă bovină și 447 de kg de carne pasăre), care a fost dirijată pentru neutralizare la o unitate autorizată.

Acest tip de acțiuni vor continua în direcția unei protecții cât mai eficiente a sănătății publice.