Profeția patronului “lupilor”, Daniel Capră, s-a adeverit: un adversar mai accesibil în play-off-ul Europa League, Dinamo Zagreb
Redactia -

Imediat după partida retur de la Plzen, cu Viktoria, din turul III preliminar din Europa League, câștigată de către ploieșteni cu scorul de 4-1, patronul Petrolului, Daniel Capră (foto sus, în stânga, alături de primarul orașului albanez Vlora, cel care se vede că i-a purtat noroc; www.fcpetrolul.ro), a declarat, la un post de televiziune centrală, că presimțea o adversară, în play-off, a echipei sale mai puțin tare decât a fost Swansea City, cea care i-a eliminat pe “lupi”, vara trecută, în aceeași fază a competiției. Astăzi, în urma tragerii la sorți de la Nyon (Elveția), s-a dovedit că profeția președintelui Consiliului de Administrație al SC FC Petrolul s-a adeverit, Dinamo Zagreb, campioana en-titre a Croației, nefiind una de talia grupării galeze din “Premier League”, dar nici chiar de netratat cu maximă seriozitate, în “dubla” din 21 și 28 august, primul episod urmând a se “turna” pe arena Ilie Oană. Va fi pentru a treia oara consecutiv când Adrian Mutu (foto jos, în dreapta; www.fcpetrolul.ro) și coechipierii lui vor juca cel dintâi duel de dinaintea calificării în grupele EL pe propriul teren, la fel întâmplându-se și cu albanezii de la Flamurtari Vlora, și cu cehii de la Viktoria Plzen, de care petrolișitii au trecut după trei succese și un rezultat de egalitate, marcând 10 goluri și primind doar trei. Sigur că disputarea meciului decisiv pe “Maksimir”, un stadion cu 38.079 de locuri, nu va fi un avantaj pentru “galben-albaștri”, dar nu trebuie uitat că, destul de recent, Petrolul și-a creat un ascendent în fața croaților, câștigând, cu 2-0, meciul-test din stagiul din Slovenia (foto mijloc; www.fcpetrolul.ro), după golurile marcate de Mutu și de nou-venitul Mourad Satli. Fără discuție că partidele oficiale, mai ales cele care au drept miză accederea în grupele unei competiții europene intercluburi, nu vor semăna cu un joc-test. Dar, nici diferențele nu ar putea fi prea mari. Realitatea este că, evoluând ca pe arena Doosan, joi seara, cu greu le-ar putea face față cineva fotbaliștilor lui Răzvan Lucescu!
Dinamo Zagreb – ce s-a mai numit, pentru scurte perioade de timp, și HASK Gradanski (echipă de la care a preluat și jucători, și stadionul), și Croația, revenind la numele bine cunoscut în fosta primă ligă a Iugoslaviei în anul 2000, este o echipă bifând, în toată istoria sa, datând din 1945, numai prezențe în primul eșalon. Între 1946 și 1991, Dinamo a combătut în cel dintâi campionat ex-iugoslav, apoi, din 1992, nonstop, în prima ligă a Croației, pe care a și câștigat-o de 16 ori, cucerind și 12 cupe naționale, la care se adaugă patru tilturi, în fosta Iugoslavie. Patronul campionilor Croației este Mirko Barișic, iar antrenor – Zoran Mamic. Cel mai cunoscut echipier al trupei din Zagreb este căpitanul Josip Șimunic (foto jos, în stânga; www.fcpetrolul.ro), internațional croat, dar vedeta din sezonul trecut a fost un fotbalist de numai 18 ani, Alen Halilovic, cumpărat pe bani grei de CF Barcelona, în intersezon, și semnând, în luna mai, un contract întins pe cinci ani, cu un câștig stagional de 2,2 milioane de euro! La Dinamo joacă și fundașul dreapta portughez Ivo Pinto, unul dintre fostele staruri ale formației CFR Cluj. Tot la aceeași echipă croată a fost împrumutat, la un moment dat, și un alt ex-echipier al trupei din “Gruia”, Bakary Sare, zis Bouba, plecat între timp, definitiv, și din
România. Lotul “albaștrilor”, echipamentul de bază, cuprinde și fotbaliști croați, și străini: șase portughezi, doi bosniaci, doi argentinieni, dintre care are unul are și cetățenie croată, un algerian, un braziliano-chilian, un ghanez și un francez. Club perceput ca fiind unul bogat pentru Europa de Est, vânzând jucători cu sume cuprinzând multe zerouri și permițându-și, în schimb, să achiziționeze alții, pe bani destui, Dinamo Zagreb nu pare a mai avea “detenta” din anii trecuți, campioana Croației fiind eliminată, acum, de către danezii de la Aalborg, în turul III preliminar al Ligii Campionilor și picând astfel în urnele Europa League. Indiferent însă care ar fi situația actuală, se anunță iar două meciuri interesante în EL, de data aceasta Petrolul putând visa cu mult mai mult decât anul trecut la o calificare, în premieră absolută, în grupele unei cupe continentale. Ceea ce ar însemna un foarte mare pas înainte pentru o echipă care a revenit în Europa abia anul trecut, după o pauză de aproape două decenii!
În schimb, Astra Giurgiu a avut mare ghinion, viitoarea sa oponentă din play-off-ul EL urmând a fi Olympique Lyon, care – chiar dacă nu mai are anvergura din perioada în care cucerea șapte titluri naționale în Ligue 1, din Franța – rămâne o nucă tare de greu de spart. Constantin Budescu și colegii săi vor juca primul meci în deplasare. În faza de dinaintea grupelor Champions League, Steaua a dat peste campioana Bulgariei, Ludogoreț Razgrad – trupa internaționalului român Cosmin Moți și a portughezului Vitinha, fost la CFR Cluj, Unirea Alba Iulia, CS Otopeni și Concordia Chiajna -, care este, în fapt, o… selecționată multinațională aflată în mare ascensiune, în ultima vreme. Bucureștenii vor avea și dezavantajul de a disputa, după foarte multă vreme, meciul decisiv în deplasare. Returul va avea loc pe o arenă din Sofia, cea a “verzilor” nefiind omologată de UEFA pentru play-off!