Prognoza meteo ANM: Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Redactia -

Prognoza meteo ANM: Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 09 OCTOMBRIE – 22 OCTOMBRIE 2023

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MUNTENIA

În primele zile ale intervalului, în cea mai mare parte a regiunii, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice, respectiv o medie a maximelor de 18…21 de grade și minime în jurul a 7 grade. Vremea va deveni din nou caldă în perioada 13 – 16 octombrie, când sunt estimate maxime termice de 25…28 de grade și minime de 10…12 grade. După 17 octombrie valorile termice vor reveni la o medie a maximelor de 18….20 de grade și respectiv minime în general de 6…8 grade. Regimul pluviometric se va menține deficitar în cea mai mare parte a intervalului. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 18 și 19 octombrie.

 

LA MUNTE

Vremea va fi rece în primele 3 zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 6…8 grade și minime în jurul a 0 grade. Încălzirea va fi semnificativă în perioada 12 – 15 octombrie, când media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă va urca la 16…17 grade, iar de asemenea și în privința minimelor se va ajunge la o medie de 7…8 grade. Spre sfârșitul celei de-a doua decade valorile termice diurne vor scădea la o medie de 8…10 grade, iar minimele se vor apropia din nou de 0 grade. Temporar vor fi precipitații slabe în 9 și 10 octombrie, iar cu o probabilitate în creștere și după 17 octombrie, transmite ANM.