Proiect de lege pentru a-i apăra pe datornici de dobânzile uriaşe aplicate de firmele de recuperare

Redactia -

Proiect de lege pentru a-i apăra pe datornici de dobânzile uriaşe aplicate de firmele de recuperare

Deputatul GABRIELA LOLA ANGHEL a depus astăzi un proiect de lege care vine să restabilească un echilibru între firmele care au ca obiect de activitate recuperarea de creanțe și debitori (persoanele împrumutate).

Pentru a elimina acest dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor se impune rezolvarea situaţiei juridice, prin stabilirea, ca în cazul cesiunii de creanţă către o instituţie nebancară, cesionarul să poată percepe, de la data cesiunii, doar dobânda legală. Aceasta vine in sprijinul debitorului care nu mai trebuie supus unor cheltuieli suplimentare si care trebuie sa aiba si certitudinea ca datoriile sale sunt calculate corect. Aplicandu-se dobanda legala, calculul se va putea face cu usurinta de catre personalul in sarcina caruia cade aceasta operatiune, acesta fiind nespecializat,  cuantumul datoriei devenind predictibil, ajutand astfel debitorul sa isi planifice mai usor rambursarea datoriilor. De asemenea in contextul aplicarii dobanzii legale, se usureaza considerabil munca si responsabilitatea executorilor, se evita greselile sau abuzurile si, nu in ultimul rand, sumele suplimentare aparute dupa cesionarea creantei se inscriu intr-o limita a decentei. 

„In contextul legii actuale debitorul este prejudiciat in relatia sa cu cesionarul, el pierzandu-si considerabil din drepturi în faţa terţilor cesionari întrucât el nu mai are acces transparent la operaţiunile făcute pe contul său, dreptul la transparenţa pe care el îl avea câştigat în raport cu banca, trebuind să şi-l câştige acum prin intermediul instanţei de judecata sau ANPC şi contra cost. Cu aceasta lege restauram decenta in relatia debitor – cesionar, aceasta relatie fiind deja de notorietate prin lipsa de transparenta, agresivitatea folosita si, daca vreti, lipsa unui personal specializat care sa poata face calculele corecte ceea ce lasa loc la abuzuri din partea firmelor cesionare. Aceste firme nu vor mai avea dreptul sa perceapa nimic in plus, ci doar dobanda legala incepand cu data cesionarii si aceasta aplicata la suma imprumutata ramasa de achitat. De asemenea legea face referire si la contractele deja cesionate, acestea urmand a li se aplica prevederile acestei legi de la data intrarii acesteia in vigoare.

Sper din toata inima ca si colegii mei sa voteze aceasta lege si sa aprecieze ca Statul Roman trebuie sa asigure garantiile legale pentru respectarea drepturilor  consumatorilor si ca nu trebuie sa mai acceptam in Romania camataria cu legea pe masa.”a declarat doamna deputat.