Proiect pe fonduri europene pentru formarea de tineri antreprenori și activiști civici în comunitățile interetnice din estul județului

Daniel Dimache -

Proiect pe fonduri europene pentru formarea de tineri antreprenori și activiști civici în comunitățile interetnice din estul județului

Asociația Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială CRIS, în calitate de promotor, în parteneriat cu Școala Gimnazială Sat Mărginenii de Jos, Comuna Filipeștii de Târg, a organizat o conferinţă de presă, în cadrul proiectului „Tinerii-motorul dezvoltării comunităților interetnice”. Proiectul este derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program fiind finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul se desfășoară în perioada 01.03.2021 – 28.02.2023, în județul Prahova, în comunele Filipeștii de Târg, Filipeștii de Pădure și Florești. Valoarea proiectului este de 163,977.00 Euro.


Conferința de presă a avut loc în ziua de 23 februarie, începând cu ora 11.00, la Sala „Videoclub” din Filipeștii de Târg, evenimentul fiind organizat în conformitate şi respectând întrutotul măsurile de prevenire a pandemiei Covid, privind acest gen de evenimente.
Conferinţa de presă a fost susţinută de membrii echipei de proiect: managerul de proiect Rodica-Elena Tudor, Georgina Firăstrăeru -manager financiar, Tudorache Ilie-Mițoi, responsabil activităţi tineri, Rusu Marilena -Rozalia, responsabil grupuri de sprijin pentru educaţie, Gheorghe Tudor, asistent manager proiect. Au participat la acţiune şi directorul Şcolii Gimnaziale Mărginenii de Jos, Florina Sima, viceprimarul comunei Floreşti, Mihaela Pavel şi alte persoane interesate sau implicate în proiect, precum şi trei tinere beneficiare ale proiectului.

Manager al proiectului, Rodica-Elena Tudor, talentată și de mare perspectivă cântăreață pe scena românească, dar și muzician elevat – în prezent doctorand, este președintele Asociației Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială CRIS. Rodica-Elena Tudor este fiica fostului consilier județean Gheorghe Tudor, reputat activist în societatea civilă, implicat în numeroase proiecte pe domeniul apărării drepturilor omului și pentru dezvoltarea comunităților interetnice. În fapt, întreaga familie Tudor este una de intelectuali valoroși, cu activitate susținută în dezvoltarea comunităților de romi din județul Prahova. Fratele domnişoarei Rodica-Elena Tudor, Marius Tudor, ocupă funcția de consilier politic in Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European.
Cu acest prilej au fost oferite detalii despre desfăşurare proiectului, care este conform programului asumat, precum şi anumite aspecte extrem de interesante, precum şi ce înseamnă Programul Active Citizens Fund în România.


Important de reţinut că s-a încheiat etapa de formare în dezvoltare comunitară pentru 18 tineri romi și neromi. Activitatea a fost finalizată. Cei 18 tineri, dintre care 7 tineri romi și 11 tineri neromi, au fost selectați pe baza unei metodologii stabilite de parteneri și au participat la cursul de dezvoltare comunitară, care s-a desfășurat pe durata a 5 zile și a dezvoltat tinerilor abilități de participare civică, cetățenească și de organizare în cadrul unor asociații civice de tineret.
Tinerii formați participă activ la înființarea și activarea a 3 asociații civice de tineret, fără personalitate juridică, activitate aflată în derulare.
Este în derulare şi activitatea de formare și activare a grupurilor locale de sprijin pentru educație conform graficului. 30 de beneficiari la această activitate, dintre care 10 romi și 20 neromi, au fost selectați pe baza unei metodologii stabilite de parteneri și au fost constituite 3 grupuri locale de sprijin pentru educație, fiecare grup fiind alcătuit din câte 10 membri.
O activitate deosebită urmează să aibă loc, conform programării, activitate prin care 30 de tineri romi/neromi ce vor fi instruiți în antreprenoriat și implicați în realizarea de planuri de afaceri.
Este de urmărit modul în care proiectul va ajuta la dezvoltarea comunităților rurale interetnice din cele trei comune şi cum vor contribui, în viitor, aceşti tineri formaţi în cadrul proiectului, la dezvoltarea comunităţilor din care fac parte.