Proiect pentru distrugerea ambroziei din Ploieşti. Planta e foarte periculoasă pentru sănătatea populaţiei

Redactia -

Proiect pentru distrugerea ambroziei din Ploieşti. Planta e foarte periculoasă pentru sănătatea populaţiei

Primarul Adrian Dobre a iniţiat un proiect de hotărâre prin care se doreşte distrugerea ambroziei de pe teritoriul municipiului Ploieşti. Măsura vine ştiut fiind faptul că ambrozia este una dintre cele mai alergene plante, fiind un  adevărat pericol pentru sănătatea populaţiei. 

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o buruiana invazivă adventiva de carantina, anuala, monoica, originara din America de Nord. Agreează clima calda, lumina si ploile de vara. Nu agreează copacii si vegetația deasa. Apare de la nivelul marii pana la înălțimea de 400 m. Înflorește in lunile august – septembrie.
Creste in grădini, in culturile de cereale, trifoi, floarea soarelui, pe marginea drumurilor si a cailor ferate, ruini si locuri lăsate in paragina (de aici denumirea populara: iarba de paragina, iarba pârloagelor, floarea pustei).
Are o capacitate de concurenta extrem de puternica, fiind foarte agresiva, din  aceasta cauza fiind considerata ca buruiana dăunătoare in culturile agricole. Deși este o specie invaziva, fiind periculoasa pentru sănătatea populației,
aceasta planta nu este recunoscuta oficial in Romania ca planta de carantina. In contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producția de polen de ambrozie. Cantitatea de polen se dublează in perioadele de seceta si temperaturi
crescute.
Impactul negativ al ambroziei se manifesta mai ales asupra sănătății oamenilor. Polenul acestei plante este puternic alergen, determinând simptome asemănătoare celor caracteristice astmului bronhic.
Alergia la polenul de ambrozie, manifestata prin strănut in salve, mâncărime in nas, gat sau in cerul gurii si la ochi sau chiar tuse si greutate in respirație este deseori interpretata si tratata ca o răceală persistenta care „nu răspunde” la tratament. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

Fata de cele prezentate mai sus, iniţiatorii proiectului ( primarul Adrian Florin Dobre si a domnilor consilieri Larisa Bazavan, Iulian Bolocan, Paulica Dragusin, Valentin Marcu, Daniel Puiu Neagu, Gheorghe Popa, Florin Lucian Sicoie, Simion Gheorghe Sîrbu, Zoia Staicu, Aurelian Dumitru Tudor) propun Consiliului Local aprobarea proiectului de hotărâre privind adoptarea unor masuri de combatere si distrugere a ambroziei pe teritoriul municipiului Ploiești.

Potrivit proiectului, de distrugerea ambroziei se va ocupa SGU Ploieşti. Se interzice utilizarea de erbicide pentru distrugerea ambroziei, deoarece aplicarea acestor lucrări in mediul urban prezinta risc de impact major asupra
sănătății populației.