Proiecte de investiţii cu fonduri europene în Vălenii de Munte

Mihai Ciobanu -

Primăria Vălenii de Munte va accesa fonduri europene pentru modernizarea în întregime a reţelei de iluminat public stradal. Este vorba despre un proiect complex care cuprinde atât partea de producere a energiei electrice, cât şi cea a transportului acesteia şi de înlocuire a lămpilor de iluminat. Primăria a contactat o firmă de consultanţă care va face demersurile necesare pentru ca oraşul să depună cererea de finanţare şi să primească fonduri europene nerambursabile, în exerciţiul financiar 2016-2020.
Principala componentă a acestui proiect este construirea, în Vălenii de Munte, a unui parc cu panouri fotovoltaice. Beneficiile sunt clare: după punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, acesta va alimenta cu energie electrică atât reţeaua de iluminat public stradal, cât şi clădirile publice din localitate – şcoli, grădiniţe, primărie, Centrul Cultural etc, ducând la mari economii de bani, prin reducerea facturii de energie electrică. Este ştiut faptul că factura de energie electrică pe care trebuie să o achite administraţia locală este mare şi, prin punerea în funcţiune a parcului fotovoltaic şi, implicit prin reducerea valorii facturii la curent, se vor putea face economii de bani ce vor fi direcţionaţi către alte investiţii importante pentru comunitatea locală.
Cea de-a doua componentă prevede înlocuirea lămpilor de iluminat public stradal prin montarea de lămpi noi, de tip LED. Graţie faptului că lămpile led consumă mult mai puţină energie electrică decât becurile vechi, se reduce semnificativ consumul de energie electrică, realizându-se economii la bugetul local. În plus, dat fiind faptul că lămpile led au o durată de viaţă foarte mare, se reduc şi cheltuielile legate de înlocuirea lor.
A treia componentă a proiectului pentru care autorităţile locale doresc să obţină finanţare europeană este cea de trecere în subteran a tuturor reţelelor electrice de pe principala arteră de circulaţie a oraşului, incluzând şi zona Tymbark – Cuza Vodă.