Proiectul ”Tinerii-motorul dezvoltării comunităților interetnice” – exemplu de bună practică

Daniel Dimache -

Proiectul ”Tinerii-motorul dezvoltării comunităților interetnice” – exemplu de bună practică

 

Timp de doi ani, într-un areal format din 3 comune interetnice din estul județului, a fost implementat un interesant proiect al prieteniei, al bunei înțelegeri între oameni, al luptei împotriva sărăciei, al construcției unei părți a lumii care trebuie să fie a viitorului.

Proiectul „Tinerii-motorul dezvoltării comunităților interetnice”, proiect derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021” a fost implementat în comunele Filipeștii de Târg, Filipeștii de Pădure și Florești, în perioada 01.03.2021 – 28.02.2023. Momentul de încheiere a proiectului a fost marcat printr-o conferință de presă desfășurată chiar într-o locație care a fost realizată chiar în cadrul proiectului: Sala multimedia a Școlii gimnaziale Florești.

 

Conferinţa de presă a fost susţinută de membrii echipei de proiect: managerul de proiect Rodica-Elena Tudor, Georgina Firăstrăeru -manager financiar, Tudorache Ilie-Mițoi, responsabil activităţi tineri, Rusu Marilena -Rozalia, responsabil grupuri de sprijin pentru educaţie, Gheorghe Tudor, asistent manager proiect, Lucian Găman, consultant planuri de afaceri. Au participat beneficiari ai proiectului, dar și directori ai școlilor din zonă.

Beneficiari ai activităților proiectului sunt:

– 18 tineri, dintre care 7 tineri romi și 11 tineri neromi, din 3 comunități rurale interetnice au fost formați în participare civică, cetățenească și de organizare în cadrul unor asociații civice de tineret

– 30 de reprezentanți ai românilor și romilor, din mediul rural, selectați pentru a participa la luarea deciziilor în actul educațional;

– 30 de tineri romi și neromi, din 3 comunități rurale interetnice, instruiți în antreprenoriat;

– 30 de planuri de afaceri realizate de tineri romi și neromi din 3 comunități rurale interetnice.

Pe lângă faptul că acești tineri au dobândit au dobândit anumite cunoștințe și capabilități, tinerii au avut, în cadrul proiectului, o serie de  inițiative civice în localitățile lor, realizând lucruri concrete de care beneficiază din plin membri ai comunității.

  1. Acțiune de inițiativă civică Asociația Civică de Tineret „VIITORUL ÎNCEPE CU NOI” – Filipeștii de Târg

,,Asigurarea unui climat favorabil educației acasă la 2 elevi romi din Satul Mărginenii de Jos, Comuna Filipeștii de Târg, aflați în risc ridicat de abandon școlar și de preluare de către protecția copilului și care provin dintr-o familie  defavorizată, cu un grad ridicat de sărăcie”

 

 

  1. Acțiune de inițiativă civică Asociația Civică de Tineret „NOI SUNTEM SCHIMBAREA”-Florești

„Amenajare Sală Multimedia, Educativ, Recreativă, la Școala Gimnazială Comuna Florești”

  1. Acțiune de inițiativă civică Asociația Civică de Tineret „ÎMPREUNĂ PENTRU FILIPEȘTII DE PĂDURE” – Filipeștii de Pădure

,,Dotare cu aparate de aer condiționat a trei săli de clasă  și a laboratorului de informatică, la Școala Gimnazială Ioan Moga, Sat Dițești, Comuna Filipeștii de Pădure și amenajare împrejmuire gard la Grădinița cu Program Normal Nr.2, Sat Dițești, Comuna Filipeștii de Pădure”    

 

 

În concluzie, întreaga activitate a proiectului poate fi caracterizată pe scurt: seriozitate, dăruire, dragoste de oameni.